Kultúra » Alter

Az egykori város: negyven éve hunyt el Khell István

A gimnázium egykori igazgatója negyven éve pihen a katolikus temetőben. Életében köztiszteletnek örvendett, néhány éve könyv is íródott róla.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
sztokkszlem

Nézd meg, kik lépnek fel (videók)

Szombaton a műfaj nagyjai szórakoztatják az udvarhelyi...
konyvunnep

Kányádira emlékeznek a Budavárban

És ebből városunk sem marad ki. Kattints és nézd meg,...
Pulzus1801

Sátorosok a Spanyár-ház udvarán

Holnap a Haáz Rezső Múzeum Képtárát is beveszik, csak...

itthon_Khell_Istvan
itthon_Khell_Istvan
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2012. május 04., 10:03
0 hozzászólás. 

itthon_Khell_Istvan

Khell István 1889. április 7-én a háromszéki Bereckben született, az elemit otthon, a középiskolát Kézdivásárhelyen végezte – 1907-ben színjelessel érettségizett. Egyetemre Kolozsvárra és Grazba járt, magyar-német szakos diplomát szerzett. Első állása Szilágysomlyón volt, az ottani Római Katolikus Püspöki Főgimnáziumnál, ahol 1913 őszétől egy évet dolgozott.

Ezután Zentára került, majd 1917 nyarán nevezték ki a székelyudvarhelyi Római Katolikus Főgimnáziumhoz – ebben az évben azonban nem tanított, mert hadba vonult, egy évvel később, 1918 őszén kezdett oktatni. Összesen 31 évet tanított a gimnáziumban.

Khell Istvánt zenészként is ismerték az egykori Székelyudvarhelyen, a visszaemlékezések szerint kiválóan játszott hegedűn, 1928-tól az iskola könyvtárának őre is volt – ez nagyon kedvezően hatott tudományos munkásságára, hiszen nyelvészeti, irodalomtörténeti munkáinak nagy részét a könyvtárban írta.

Sokoldalú tanár volt, de a fordítói tevékenysége is jelentős: több verset fordított németből magyarra, illetve Mikes Kelemen leveleiből tizenötöt román nyelvre ültetett át. Irányította az iskola önképzőkörét, de tagja volt a Székely Dalegyletnek és a helyi Filharmonikus Társaságot is vezette.

25 éves tanári jubileumát 1942-ben ünnepelte, rá egy évre pedig kinevezték a gimnázium igazgatójává, az iskola fennállásának 350. évében. Khell Istvánnak két gyereke volt, Zoltán (1915-ben született) és Piroska (1919), mindketten zenetanárok lettek, sajnos lánya 1945-ben elhunyt. Három évvel később a diákok és tanárok Pista bácsija nyugdíjba vonult – aktív maradt ezután is, hiszen továbbra is írt és zenélt, részt vett a város mindennapi életében.

Khell Istvánról 1999-ben jelentetett meg emlékkönyvet egykori tanítványa és kollégája, id. Péter Attila. Az In memoriam Khell István című kötet elején az egykori tanár életpályáját olvashatjuk, majd irodalmi, nyelvészeti munkásságát, műfordításait, cikkeit közli a könyv, ugyanakkor visszaemlékezéseket és részletes bibliográfiát tartalmaz id. Péter Attila munkája.

itthon_Khell_Istvan

Khell István 1972 április 30-án halt meg 83 éves korában, temetése május 2-án, egy esős délutánon volt a Szent Miklós-hegyi katolikus temetőben. Sírja könnyen megtalálható: a bejárattól a fő sétányon megyünk felfele, a sétány bal oldalán levő vízcsapnál balra térve néhány méterre van az a sír, ahol az egykori város köztiszteletben álló tanár-igazgatója örök álmát alussza.

Cikkünkhöz felhasználtuk id. Péter Attila ny. tanár írásait és az említett kötet fényképeit



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."