Kultúra » Irodalom

Film készült Dragomán György regényéből

A 70. Edinburghi Nemzetközi Filmfesztiválon tartják A fehér király című Dragomán György-regényből készült brit film világpremierjét.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Hargita08

Betekintés a Hargita lelkébe és a nép színházába

Kettős könyvbemutató a Városi Könyvtárban. Egy...
konyvturi

Lepd meg magad egy ingyen könyvvel

Ideiglenes könyvturkáló nyílt a MÜTF Oktatási...
Gerloczyest3

Egész Erdélyt bealtatózták

Milyen nyomokat hagy egy család múltja a...

Fotó: Kakasy Botond/ Archív
Fotó: Kakasy Botond/ Archív
szerkesztoÍRTA: UH.RO/HIRSZERK
2016. július 15., 10:28
0 hozzászólás. 

Az azonos angol című filmmel debütáló brit rendezőpáros, Alex Helfercht és Jörg Tittel felfogásában a mindenkori diktatúra természetét vizsgáló disztópia született. A tavaly Magyarországon forgatott produkciót először az edinburghi fesztiválon láthatja a közönség: a mustra Best of British válogatásában tekinthető meg a hétvégén. A film főbb szerepeit Agyness Deyn, Fiona Shaw, Greta Scacchi és Jonathan Pryce alakítja, a regény hősét, Dzsátát a kiskamasz Lorenzo Allchurch játssza.

A június 15. és 26 között zajló EIFF szerdán a Tommy's Honour című film világpremierjével nyílt meg. A Jason Connery (Sean Connery fia) rendezésében készült alkotás Old Tom Morris, a golf skót úttörőjének életét mutatja be. A fesztivál egy klasszikus skót vígjáték, a Whisky Galore új feldolgozásával zárul. Mark Adams, a fesztivál művészeti igazgatója elmondta, hogy tudatosan választottak skót alkotásokat a fesztivál keretbe foglalására, és nagy hangsúlyt fektetnek a program összeállításánál a fejlődő skót filmipar produkcióinak bemutatására.

A 70. filmmustrára a filmvilág számos hírességét várják, köztük lesz Meg Ryan is, aki rendezői bemutatkozó filmjét, az Ithacát kíséri el a skót fesztiválra. Tom Riley jelen lesz a Starfish világpremierjén, Robert Sheehan Jet Trash című thrillerrel érkezik, Brian Cox pedig két filmmel is szerepel: a JutalomJáték című komédiával és a Forsaken című westernnel, apa és fia, Donald és Kiefer Sutherland jutalomjátékával.

A fesztiválon megünneplik Danny Boyle Trainspotting című filmjének 20. jubileumát, és világpremierként vetítik a restaurált, harmincéves Hegylakót is.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."