Kultúra » Kiállítás

Földalatti templomok és székely nemeslevelek

Két kiállítást is megnyitottak a Haáz Rezső Múzeumban. Mindkettőt érdemes megnézni.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Fotók: Lőrincz Csaba / Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala

Mit kotyog a magyar nemzet a világba?

Az 1956-os forradalom emlékünnepség-sorozata már...
fotokiallitasBalint

Lencsevégen maga az ember

Fotótárlat nyílik a kultúrházban, egy évtizednyi...
kezmuves

Kézműves konferencia és kiállítás

Már csak egy napod maradt, hogy benézz a Bocskai Házba.

kiallitas4
Érdemes elidőzni a kiállításokon
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2013. augusztus 21., 11:51
0 hozzászólás. 

Sófalvi András és Nyárádi Zsolt régészek lassan tíz éve dolgoznak a Haáz Rezső Múzeumban, s eddigi tevékenységükkel új lendületet adtak a szakmának, nemcsak helyileg. 2005 és 2013 között ugyanis minden évben több ásatást, feltárást végeztek Udvarhelyszéki településeken, amelyek során főleg az Árpád-kori templomok nyomait és leletanyagát kutatták.

kiallitas2A múzeum jövőre egy nagyméretű régészeti kiállítást tervez, a mostani talán egy kis szelet belőle, de igen jelentős. Az ún. egyház-régészet az említett szakemberek munkásságában nagyon jelentős helyet foglal el – habár legutóbb többek között éppen a felújított Márton Áron téren és a közelében kutattak, a mostani kiállításon hét ásatásról lehet informálódni, illetve a felszínre került leletanyag egy részét megtekinteni.

Miért érdemes megnézni ezt a kiállítást?

Betekintést nyerhetünk abba, hogy hogyan élhettek őseink ezen a tájon. Megtudjuk, hogy milyen eszközöket, pénzeket, ruhadarabokat használtak, milyen körülmények között éltek. Betekinthetünk a föld alá, ahol az akkori élet nyomait mutatják meg a régészek. Egy-egy tároló vagy falra helyezett leírás, illetve az ásatásokon készült jó minőségű fénykép előtt érdemes hosszan elidőzni – ha az ember beindítja a képzeletét, filmszerűen látja maga előtt elődei életét.

kiallitas3Két teremnyi székely nemeslevél reprodukcióját lehet megnézni a régészeti kiállítás mellett – olyan levelekről van szó, amelyeken az akkoriban aktuális uralkodó, Bethlen Gábor, Báthory Zsigmond, Mária Terézia, Apafi Mihály adományozott nemesi címeket székelyföldi családoknak. A levelek eredetijei a Magyar Országos Levéltárban vannak, Tüdős S. Kinga művészettörténész a megnyitón azt is közölte, hogy kiváló, hamisítatlan kordokumentumokról van szó – a történelmet ugyanis félre lehet magyarázni, de ezeket a leveleket nagyon nehéz.

És miért érdemes megnézni ezt a kiállítást?

Azért, mert megtudhatod, hogy hogyan nézett ki és mit tartalmazott egy olyan nemeslevél, amit esetleg egyik nagyon régi elődöd családja kapott valamelyik erdélyi fejedelemtől vagy uralkodótól. A nemessé válás amúgy sem volt egyszerű abban az időben, hosszadalmas folyamat volt – ezt pedig a levelek igen magas művészi szintű kivitelezése is mutatja.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."