Kultúra » Kiállítás

Láncok közt Tőkés

Volt képük néhány órára idehozni a kiállítást, ami közelebb visz a rendszerváltáshoz. Így is megérte.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Fotók: Lőrincz Csaba / Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala

Mit kotyog a magyar nemzet a világba?

Az 1956-os forradalom emlékünnepség-sorozata már...
fotokiallitasBalint

Lencsevégen maga az ember

Fotótárlat nyílik a kultúrházban, egy évtizednyi...
kezmuves

Kézműves konferencia és kiállítás

Már csak egy napod maradt, hogy benézz a Bocskai Házba.

A Hallgatás fala Udvarhelyen fotó: Szabó Károly
A Hallgatás fala Udvarhelyen fotó: Szabó Károly
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2015. február 25., 12:20
0 hozzászólás. 

Tőkés László és a temesvári forradalom – ezt az alcímet is lehetett volna adni A hallgatás fala című kiállításnak, ami a 25 évvel ezelőtti rendszerváltásnak állít emléket.

A fényképekből, mozgóképből, illetve szöveges dokumentumokból álló kiállítást Temesváron avatták fel decemberben, most több székelyföldi városban is meg lehet nézni.

hallgatasfala

Az udvarhelyi kiállítást kedden délelőtt Kápolnási Zsolt történelemtanár nyitotta meg.

Tőkés szemben a rezsimmel

A tárlatra néhány iskolai csoportot leszámítva inkább a harmincas-negyvenes és az idősebb generáció volt kíváncsi. A kiállítótérbe szimbolikus láncokon keresztül lehetett bejutni, a történelmi felvezető után az ember a nyolcvanas évek mindennapjaiban találhatta magát.

hallgatas-fala-szabo-karoly3

A Ceaușescu-diktatúra legismertebb képeivel szemben jelenik meg Tőkés László és családja. A kiállítás a temesvári szikrát jelentő egykori református lelkész személye körül épül fel.

A híres, 1989 évi Panoráma-interjú részletei mellett visszaemlékező interjúkat is láthatunk, a kiállítás fotóanyaga figyelemreméltó, és kiváló minőségű, bár akad olyan is, ami az eseményekről készült legismertebb fotók közé sorolható.

hallgatas-fala-szabo-karoly4

Mind a képeken, mind pedig a kísérő szövegekben a jelenlegi EP-képviselő szerepe domborodik ki, a kiállítás egészen a 2007-es EU-csatlakozásig mutatja be Románia jelenkori történetét érdekes adatokkal fűszerezve.

Egy hosszabb történelemlecke,

hiszen egy óra alatt kényelmesen be lehetett járni a színház előterében kialakított teret, ahol a képeket, szövegeket tartalmazó panók mellett néhány, a nyolcvanas évek hangulatát idéző tárgy, egy bolti polc, vagy akár otthoni kamrapolc installációja is helyet kapott.

Ezek közé jó lett volna legalább egy régi, vastagfalú tejesüveget kölcsönkérni valahonnan, mert a mostani ásványvízmárka címkéje az üvegen nem tűnt túl hitelesnek, mint ahogy többi, a „szűk világot", a katasztrofális élelmiszer-ellátást szimbolizáló tárgy sem.

hallgatas-fala-szabo-karoly

Sajnos, a kiállítást csupán néhány óráig lehetett megtekinteni a Művelődési Házban, aki nem jutott el, annak kárpótlásul itt van a kiállítás honlapja, ahol gyakorlatilag az egészet be lehet járni virtuálisan.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."