Kultúra » Multimédia

Filmhabzsolóknak: az idei 15 legjobban várt film

Összeszedtük a 2013-ban megjelenő tizenöt legjobban várt filmet. Ezek durrannak idén a nyugati filmgyárban.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
BudapestNoir

Újabb csemege a moziban

Erre jó, ha ráharapsz. A Budapest Noirt vetítik a...
Primanima

A gyerek szavazata is számít

Ingyenes rajzfilmes gyerekprogram a Városi Könyvtárban.
StudioMozi

Ennél jobb vasárnapi program nincs

Újra megnyílnak a mozi kapui, két vetítés is lesz....

Mozi és film, ez lesz 2013-ban
Mozi és film: ez lesz 2013-ban
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2013. január 10., 19:00
0 hozzászólás. 

Az új esztendőben várhatunk néhány bőrlehúzást, nagy visszatérést és újdonságot is. Kedvenc kormányzónk, Arnold Schwarzenegger is az újrakezdésre koncentrál, egyenesen két filmmel is jelentkezik az idei évben.

Johnny Depp újabb ütődött, és nem utolsó sorban festett arcát is láthatjuk majd, míg Emma Watson végre felölti a rossz kislány szerepét. A lista a teljesség igénye nélkül és szubjektív értékelés alapján történt. A megejelenések dátuma csak tájékoztató jellegű, biztosan csak az év folyamán derül ki, mikor kell venni az óriás popcornt.

A hobbit: Smaug pusztasága (december 12.)

filmhobit2-01

Majd' egy évet kell várnunk A hobbit következő részére. A gyűrűk ura trilógiánál egyszerű volt a dolog, a három óriáskötetből nem volt nehéz a három részt legyártani. A hobbit eseményeiben és a könyv terjedelmében is töredéke a kronológiai eseményekben utána következő trilógiának, mégis három részt terveztek a producerek.

Az elsőben voltak vontatott részek, jó néhány képkockát sikerült átmásolni A gyűrűk urából, sőt a 3D-s effekteknél is jobban oda lehetett volna tenni a csontot, de még így is élvezhető volt Tolkien filmesített meséje.

Sőt, ahhoz is elég volt, hogy 777,2 milliót kaszáljanak a filmmel. Legnagyobb reményeink szerint a második részben majd megmutatják Smaugot a sárkányt is, akit eddig csak részleteiben láthattunk.

Izomagyak / Pain & Gain (augusztus)

Mark Wahlberget nemrég még Ted-del, a minden kisgyerek álmát beteljesítő, életre kelt plüssmacival láthattuk, most azonban Dwayne Johnsonnal villantják izmaikat. A két kigyúrt bodybuilder emberrablásra adja a fejét, ám ez nem a tervek szerint zajlik ezért lesz egy kis zűr.

Az az érzésem a film megjelenése után láthatóan megnő majd a fitnesztermek bérleteseinek száma. Az előzetes alapján sok-sok akcióra, bomba csajokra, feszítésre, lövöldözésre és poénáradatra számíthatunk.

A magányos lovas (július 4.)

Az ezerarcú Johnny Deppet már sokféle karakter hiteles megformálójaként láttuk feltűnni a mozivásznon. A viccesnek szánt westernben számíthatunk a festett arcú, dinka Deppre, vadnyugati fílingere, hősökre, lövöldözésre.

A pesszimistábbak vészmadárként csipognak, hogy bukta lesz ez is, akárcsak a Cowboyok és űrlények vagy a John Carter. Az igazság az, hogy már a vészmadarak előtt akadályokba ütközött a forgatás, ugyanis a Disney 2011-ben elzárta a pénzcsapot így a forgatás leállt.

Végül a főszereplő már azt rebesgette, hogy rendezőjével együtt lelép, ha nem lesz keret. Mire a pénzes mizérián sikerült túllendülni, a Los Angeles-i forgatáson meghalt az egyik búvár, és a rossz idő a díszletekben is kárt tett, ami miatt újabb leállások voltak. Ennek ellenére ne írjuk le Deppet és várjuk ki, mi is lesz a vége.

Erőnek erejével / Last Stand (január 24.)

A magyar nyelvre az eredeti címmel köszönő viszonyban sem levő módon fordított Last Stand Arnold Schwarzenegger nagy visszatérésének ígérkezik. A testépítőből filmsztárrá avanzsált osztrák egy ideje elhagyta a mozivásznat és kormányzóként gyűjtötte a rajongókat, főszerepben utoljára a 2003-ban a Terminátor harmadik részében tetszelgett.

A 2013-ban megjelenő film egy újabb berobbanásnak és kasszaikernek ígérkezik. A korosodó színészből csak félig-meddig csináltak Chuck Norrist, nyugdíjazott rendőrként egy csendes mexikói határvárosban seriffként szolgál. Az FBI őrizetéből megszökött drogbáró (Rodrigo Santoro) menekülés közben összeakad a seriffel, akinek néhány tökéletlen seriffhelyettessel kell elkapnia a szökevényt.

Szörny Egyetem (június 21.)

2001-ben igazi sikerként került a mozivászonra a Szörny Rt. A kedves szörnyek poénbombáit csak úgy falta a közönség, s könnyesre röhögött szemekkel hálálták meg a rendezőnek az élmény. Bár legyünk őszinték: a Pixar bármihez nyúl, sikersztori lesz belőle.

A jó hír, hogy a Pixar idén nem csak a Szörny Rt.-t küldte vissza a 3D-verzió elkészítésére, hanem újabb résszel is megörvendeztet bennünket. Sztori szempontjából az első rész előtt járunk: az új epizód Sully és Mike, a zöld egyszemű és a kék óriás szőrcsomó bulizós egyetemi éveit meséli el.

Vasember 3 (április 25.)

A képregény franchiseok között az egyik gyöngyszem a Vasember sorozat, ezért olyan nagy a rajongótábora. A filmhabzsolók nagy örömére már tavasszal várható a bádogember legújabb kalandozása. Szeretjük a Robert Downey Jr. által megformált Tony Starkot, a kőgazdag zsenit, aki sokszor felelőtlenül kezeli a kis "játékszereit", sőt a második részben láthatóan az italt sem vetette meg.

Nem alakul túl szerencsésen a bádogember helyzete, ugyanis a gonosz Mandarin (Ben Kingsley) felrobbantja a luxusvilláját. Iron Patriot, az ellen-Vasember az amerikai zászló színeiben áll csatasorba, akinek páncélját War Machine (Don Cheadle) ölti magára. Ha ez nem lenne elég, akkor a Coldblood névre hallgató kiborg és Firepower (Ashley Hamilton) is az ellentábort erősítik.

Másnaposak 3 (május 24.)

filmmasnaposak-01

Azt mondják a legénybúcsú nem a házasodni készülő férfiről szól, hanem a barátok számára egy remek alkalom, hogy a piától gátlástalanul teret adjanak a mindenféle, erotikával fűtött perverziójuknak. A téma már önmagában jó, a két rész és egymilliárd dollárnyi bevétel után adta magát, hogy érkezik a Másnaposak harmadik része.

A helyszín újra Las Vegas, ahol újra szétverik a várost. Csak remélni merjük, hogy a régi helyszín nem egyenlő a régi poénokkal, ahogy a Másnaposak 2-ben is volt. Egyébként azért szeretjük ezt a témát annyira, mert kétféle néző létezik: akivel már megesett ehhez hasonló, és aki csak szeretné, így mindenki jól tud azonosulni egyik-másik szereplővel.

Z világháború (június 21.)

2012-ben több, kasszasikernek ígérkező film forgatásának adott otthont Budapest. A Die Hard 5 mellett Brad Pitt zombiinváziójának a World War Z-t is Magyarországon rögzítették. A producerek tavaly nyáron pótforgatást rendeltek el, valószínűleg a kísértetiesen hasonló, és azonos című, Max Brooks-ot világhíressé tevő bestseller regénye miatt.

A forgatás alatt kisebb kavarodást váltottak ki a Magyarországra bevitt kellékfegyverek is. A vám azonnal lefoglalta a teljes fegyverarzenált, ugyanis egy, a csőbe tekert csavar eltávolításával éles fegyverek voltak. Pitt-ék nem élesben akarták lenyomni a zombiháborút, csak a fegyver hatástalanítására más előírások vonatkoztak a különböző országokban.

Die Hard 5 (február 12.)

A történet mindig ugyanaz, a vége is. Koszos, szakadt fehér majókában, karjai közt a csini női szereplővel sétál szembe velünk. A háta mögött robbanások, szikrák, lángok csapnak fel és a fél város romokban hever. Mégis nagy szeretettel várjuk a Die Hard ötödik részét és Bruce Willis rosszfiúsan jófiú alakítását a Drágább, mint az életed pentalógiában.

Kedvenc hadnagyunk, John McClane felett is eljárt az idő, de ez cseppet sem akadályozza meg abban, hogy a rosszfiúkat kergesse. Sőt, a CIA-ügynöknek beállt fiával, Jake-kel az oldalán ered a terroristák nyomába és lövik rommá a Moszkvának berendezett Budapestet.

A két főhős között zajló poénos párbeszédek miatt a Die Hard fanatikusok, nem is meglapozatlanul, bíznak, hogy sikerül újra visszahozni a legjobbnak számító harmadik rész hangulatát.

The Tomb (szeptember 26.)

Elviekben már túl leszünk egy Arnold Schwarzenegger sokkon mire megjelenik a második 2013-as filmje. Az erőnek erejével után most egy másik hollywoodi nagyágyúval alakíthat a mozivásznon, nem is akárkivel.

Örökös versenytársával, Sylvester Stallonéval közösen kell kitörniük a világ legbiztonságosabbnak tartott börtönéből. A két akcióhős és kultuszfigura eddig csak üzengetett egymásnak a mozivásznon, most igazi ínyenc-felállásban szórakoztathatják a Rocky-n és Terminátoron felnőtt rajongókat.

Gravity (október 18.)

Egy igazi különlegességnek ígérkezik az Alfonso Cuarón rendezésében érkező Gravity. Nehezen indult a projekt, mert Alfonso nem igazán talált befektetőt, aki a film elkészítését támogatná. Előzetes információk szerint a film el lesz árasztva számítógépes, hatásvadász effektekkel.

A felépítése sem a megszokott, majdnem egyszereplős sci-fi művészfilm. Ez az egy szerep Sandra Bullocknak jutott. Hogy ne legyen teljesen egysíkú, időnként George Clooney is feltűnik a mozivásznon. A történet szerint Sandra egy sérült űrhajóval próbál visszajutni a Földre.

Only God Forgives (várhatóan a cannes-i filmfesztiválon)

Ryan Gosling szótlan hősként jelent meg a Nicolas Windig Refen által rendezett Drive című filmben. Nicolas most ismét Goslingot rendezi, legújabb filmjükben Gosling ismét egy szótlan hősként jelenik meg. Most bűnözőt játszik, aki thai bokszklubot működtet, hogy a kirakattevékenységével palástolni tudja valódi életét.

Anyja, akit Kristina Scott Thomas alakít, akkor jelenik meg, amikor megölik Gosling fivérét és bosszút követel. A képkockákon keresztül betekintést nyerhetünk a félhomályos, feszült légkörű kemény alvilágba.

The Wolf of Wall Street (amerikai bemutató: ősz)

filmwallstreet-01

A „vólsztrít" történetét, a tőzsdecápák életét, a gazdagok még nagyobb pénzcsinálását már sokszor megfilmesítették. Idén azonban várhatunk egy Martin Scorsese rendezte históriát is, amiben Leonardo DiCaprio alakítja Jordan Belfort névre hallgató brókert.

A filmben megjelenik Matthew McConaughey, aki FBI-ügynökként buktatja le Belfortot, aki csalási ügyekbe keveredik. De feltűnik még Jonah Hill és Jon Favreau is az igaz történeten alapuló filmben.

Nymphomaniac (május 30.)

filmnimfoma-01

Shia LaBeouf neve ismerős lehet. Elsőre lányosan hangzó neve ellenére elég pöcsös kis csávót takar, de nem azért, mert ez a Shia az a Shia, aki a Transformers-ben véletlenül lett világot megmentő robotokkal haverkedő színészről van szó. Shia hitvallása szerint egy szerepet, akkor lehet hitelesen alakítani, hogyha nem csak mímeljük azt, hanem meg is éljük.

Így történhetett meg, hogy játszott már belőve és részegen is, a hitelesség kedvéért. Lars von Trier legújabb filmjében egy nimfomán nő oldalán, vagy helyesebben nimfomán nőben tűnik fel. Shia azt nyilatkozta, hogy a hitelesség kedvéért itt sem fog mímelni, és odateszi magát a művészet és a dráma hitelességének oltárára.

The Bling Ring (francia bemutató: június)

filmemmawatson-01

Emma Watson kislányként tűnt fel a nagyvilág előtt, amikor jelentkezett a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolába. A Harry Potter sorozat alatt felnőtt kislány mára igazi dívaként jelenik meg a piros szőnyegen.

Most Sofia Coppola igaz történeten alapuló filmjében alakítja a rossz kislányt. Jó módú los angeles-i tinik azzal szórakoznak, hogy hírességek otthonaiba törnek be, és rabolják ki azokat, hogy így közelebb kerüljenek a sztárokhoz. Emma ebben a csapatban alakítja az egyik kutyaütőt.

És neked?

Hiányzik a Thor 2, a Futótűz, a Tajtékos napok, a Superman, a Trance, a The Monuments Man vagy A nagy Gatsby? Meglehet, de most tiéd a szó: hozzászólásban állítsd össze a saját listádat, azokkal a filmekkel, amiket a legjobban vársz 2013-ban.


címkék: filmek 2013 mozi

0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."