Kultúra » Multimédia

Film a mi várunkról

Csonkavár a romokon. Egy dokumentumfilm, amely a Székely támadt várat mutatja be. Nekünk tetszett.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
BudapestNoir

Újabb csemege a moziban

Erre jó, ha ráharapsz. A Budapest Noirt vetítik a...
Primanima

A gyerek szavazata is számít

Ingyenes rajzfilmes gyerekprogram a Városi Könyvtárban.
StudioMozi

Ennél jobb vasárnapi program nincs

Újra megnyílnak a mozi kapui, két vetítés is lesz....

Csonkavár a romokon, dokumentumfilm
Sófalvi András régész a várban kalauzolja a nézőket. Képkocka a filmből.
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2013. január 22., 18:42
0 hozzászólás. 

Szép számú közönséget vonzott a városi könyvtárba a Magyar Kultúra Napja rendezvénysorozat hétfő esti filmbemutatója. A Székely támadt vár, más néven Csonka vár történetét, jelenlegi helyzetét és jövőjét is felvázoló dokumentumfilmet első ízben láthatták az érdeklődők.

A mindössze 38 perces, de a témát alaposan – szó szerint is – körbejáró film készítői (Kádár Melinda szerkesztő, Demeter Levente rendező-operatőr, Dakó István operatőr, Szikszai Olivér operatőr-vágó) teljes mértékben kiválót alkottak, amely osztatlanul elnyerte a közönség tetszését.

A film erénye, hogy egy teljes, átfogó képet ad a város legmarkánsabb történelmi műemlékéről – tudományos alapossággal dokumentálva annak múltját, jelenét, felvillantva a -talán- kevésbé romos jövőjét is.

A témával kapcsolatosan olyan közismert székelyudvarhelyi szakemberek szólalnak meg, mint dr. Hermann Gusztáv Mihály történész, Sófalvi András régész-történész. Szót kap, a vár felújításának lehetőségeit, az elkészült terveket vázolja Guttmann Szabolcs műépítész és Kolumbán József. Megszólalnak a vár sorsát szívükön viselő lokálpatrióták is, mint Balázs Attila fotós és Fazakas Szabolcs, a Legendárium és a vörös darabont díszőrségváltás-projekt megálmodója. Elképzeléseiket  Kubanek László dizájner rajzolja le a szemünk láttára, a vaskezű várkapitány szerepben és narrátorként pedig feltűnik Tóth Árpád színész-rendező is.

A Csonka vár a romokon tömör és lényegre törő, de élvezetes és néznivaló dokumentum. 

Mesél, de nem mellébeszél, hanem tárgyilagosan közöl.  Mindenek előtt tartalmazza az eddig már tudott, vagy még nem közismert történelmi tényeket, a várban végzett régészeti feltárások eredményeit és a ma romokban heverő műemlék megmentésével kapcsolatos elképzeléseket is: olyan információkat, amelyeket jó lenne minden székelyudvarhelyinek tudnia.

Tanulságos és gondolatébresztő

Szinte már provokatív alkotás. Főleg ha arra gondolunk, hogy komoly szakemberek szájából halljuk: a Székely támadt vár felújítása, új, a közösség hasznára váló szereppel való felruházása és az általa képviselt érték megmentése nem a bukaresti kormány, hanem elsősorban az udvarhelyiek, a helyi közösség feladata. Vitát gerjesztő, kényes kérdéseket vet fel a hogyan tovább jövőképpel kapcsolatos elképzelések sora. Világosan megfogalmazódik: az omladozó vár legnagyobb ellensége nem az idő, hanem a közöny és a megmentésére irányuló erős akarat hiánya.

A film készítőinek és az ötletgazdáknak (Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont) gratulálunk és köszönjük, hogy sikerült objektíven és érdekfeszítően, azaz úgy tálalni a témát, hogy egyetlen percig sem unatkoztunk.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."