Kultúra » Multimédia

5+1 film 1989-ről

A huszonöt évvel ezelőtti véres romániai rendszerváltás játékfilmekben is lecsapódott.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
BudapestNoir

Újabb csemege a moziban

Erre jó, ha ráharapsz. A Budapest Noirt vetítik a...
Primanima

A gyerek szavazata is számít

Ingyenes rajzfilmes gyerekprogram a Városi Könyvtárban.
StudioMozi

Ennél jobb vasárnapi program nincs

Újra megnyílnak a mozi kapui, két vetítés is lesz....

hartia1
Néha torokszorítók, néha nevettetők - vagy mindkettő egyszerre
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2014. december 18., 20:20
0 hozzászólás. 

Dokumentumfilmek és könyvek, tanulmányok és dalok százai készültek a kelet-európai rendszerváltásról. Az események után jó tíz évvel kezdtek megjelenni azok a játékfilmek is, amelyek az akkor történtekből ihletődtek.

A karácsony előtti hét végére álljon itt néhány ilyen film – a sorrend lehet tetszőleges is.

Az is fontos volt, hogy konkrétan az eseményekből ihletődjön a film, nem pedig az azt megelőző korszakról – ezért nincsenek benne például az Emlékek az aranykorból, illetve a 4 hónap, 3 hét és 2 nap című filmek, amelyek szerintem a legjobban kifejezik, hogy milyen volt itt az élet 1989 előtt.

Természetesen azokat is érdemes megnézni, akárcsak a dokumentumfilmeket – a magyarországi eseményekről itt lehet megnézni egy kétrészes alkotást, a romániai „forradalom" bonyodalmairól pedig itt. De nézzük a játékfilmeket.

5. Az ügynökök a paradicsomba mennek (Dézsy Zoltán, 2010)

Talán a legjobb és legkomolyabb magyar film erről a korszakról, dokumentarista értékű, nagyon jó alakításokkal. Karalyos Gábor egy olyan huszonévest alakít, akit a Rózsadombon élő pártfunkcionárius szülei külföldön taníttattak, a srác pedig idehaza képzeli el a boldogulást.

az-ugynokok-a-paradicsomba-mennek

Jön a rendszerváltás, de előtte ő már ellenzéki, akit behálóz a titkosszolgálat. Nem olyan film, ami az akkori állapotokon viccelődik, de nagyon el tudod képzelni általa, hogy te hogy viselkedtél volna az akkori állapotok közepette.

4. Good bye, Lenin! (Wolfgang Becker, 2002)

Több mint tíz éve láttam először, és azóta is ezt tartom minden idők egyik legjobb német filmjének – nagyon sok díjat is besöpört az alkotás, ami Kelet-Németországba visz bennünket, 1989-90 fordulóján. A sztori nagyjából annyi, hogy egy édesanya, aki a berlini fal ledöntése előtti hetekben összeseik az utcán és „átalussza" a rendszerváltást, nagyon hisz a régi rendszerben.

GoodbyeLenin

A fiának továbbra is azt kell eljátszania, hogy a rendszer a régi, mert félő, hogy anyuka nem bírja ki az újabb sokkot, ha rájön, hogy összeomlott a régi világ körülötte. Iszonyatosan jópofa dolgok sülnek ki a helyzetből, visítva lehet röhögni rajtuk. Persze, ennek a megértéséért kellett néhány évet élni abban a rendszerben. Itt meg lehet nézni, amíg le nem veszik.

3. Moszkva tér (Török Ferenc, 2001)

Ami a németeknek a Good bye, Lenin!, az a magyaroknak Török Ferenc első filmje, a Moszkva tér. Poénjai ma is nagyon ütnek. Bulik, hamisított vonatjegyek, súlyos és nem kevésbé súlyos arcok, „Ki a pöcs az a Nagy Imre?", érettségi, újgazdag apuka egy új kor hajnalán.

moszkvater

A film nagyon szórakoztató, nem kigúnyolja az akkori viszonyokat, hanem nagyon korhűen mutatja be. Oktatófilmnek is kiváló: ha történelemórán egy tanár az akkori magyarországi helyzetet szeretné szemléltetni diákjainak, a Moszkva tér kiválóan alkalmas erre is. Most itt meg lehet nézni.

2. Hogyan éltem túl a világvégét? (Cum mi-am petrecut sfărșitul lumii, Cătălin Mitulescu, 2006)

1989 utolsó napjai egy 17 éves lány szemszögéből – utólag úgy is okoskodhatnánk, hogy Dragomán György idén megjelent Máglya című regényéhez lehetne hasonlítani ezt a nyolc évvel ezelőtti filmet, de mégsem.

cummiampetrecut

Sajátosan román film, nagyon jó jelenetekkel, egyik-másik annyira élethű, hogy az ember azt se tudja huszonöt év múltával, sírjon-e, vagy nevessen rajta. Például ez a jelenet. Vagy ez.

1. A papír kékre vált (Hârtia va fi albastră, Radu Muntean, 2006)

A legmegrázóbb film, amit valaha láttam az 1989. december 22-23-i eseményekről. Ha valaki bele akar látni abba a zűrzavarba, amit azokon a napokon átéltek a katonák, illetve nemcsak ők, annak Radu Muntean filmjét ajánlom. Összevissza lövöldözés, lincshangulat, az állítólagos terroristák emlegetése és sok más olyan helyzet, ami sajnos nagyon valóságos volt azokban a napokban.

hartia2

Kár, hogy a film megjelenésekor nem kapott olyan figyelmet, amilyent érdemelt volna, de egy filmfesztiválon, Antalyában díjazták. Napjaink legjobb román színészei (Dragoș Bucur, Andi Vasluianu, Ion Sapdaru és mások) játszanak benne, itt és most megtekinthető teljes egészében. Vigyázat! A film eleje nagyon kegyetlen, nagyon valóságosnak tűnő képsorokat tartalmaz, készülj fel rá.

+ 1. Volt vagy nem volt? (A fost sau n-a fost?, Corneliu Porumboiu, 2006)

Ha van egy kis humorérzéked, és ismered az egyszerű román ember lelkivilágát, végigröhögöd ezt a tragikomédiát. Teodor Corban, Mircea Andreescu és Ion Sapdaru hármasa egy nagyon egyszerű, de hatalmas filmet eredményez.

voltvagynemvolt

Röviden arról van szó, hogy egy vidéki városka televíziójában három ember arról beszélget 1999-ben, tíz évvel azelőtt mi történt azon a forró napon. Nagy hősök és nagy hazugságok, a kilencvenes évtized és azt azt követő évek groteszk keresztmetszete. Akár Székelyudarhelyen is játszódhatott volna.

A lista természetesen szubjektív, de te alább kiegészítheted ezt kommentben. Szerinted melyik játékfilmek szólnak még a rendszerváltásról?



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."