Kultúra » Multimédia

Lézerkardos kiskarácsony (videó)

Nagy előszéllel érkezett az új Star Wars film. Megnéztük és spojlermentesen próbáltuk összeszedni róla a gondolatainkat.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
BudapestNoir

Újabb csemege a moziban

Erre jó, ha ráharapsz. A Budapest Noirt vetítik a...
Primanima

A gyerek szavazata is számít

Ingyenes rajzfilmes gyerekprogram a Városi Könyvtárban.
StudioMozi

Ennél jobb vasárnapi program nincs

Újra megnyílnak a mozi kapui, két vetítés is lesz....

Starwarscover
Star Wars: Az ébredő erő, fotó: a film hivatalos facebook oldala
szerkesztoÍRTA: GÁL ELŐD
2015. december 22., 11:13
0 hozzászólás. 

Az utóbbi napokban nehéz volt úgy manőverezni a Facebook hírfolyamban, hogy az ember ne fusson bele mindenféle Csillagok Háborújával kapcsolatos tartalomba. Mit, hogy Facebook?! Az már teljesen normális, hogy az amerikai fanatikusok már egy héttel a premier előtt kempingezni kezdtek a mozik jegypéntárainál, de hogy Románia kisebbséglakta területének egy kisvárosi bevásárlóközpontjában, a Kauflandban is Darth Vader maszk, Chewbaccás ébresztőóra és lézerkard fogad, már cseppet ijesztő. Joggal mondhatjuk, életünk legnagyobb filmes marketingjének lehettünk szemtanúi.

A Facebookon is özönlött a birodalmi rohamosztagos

Na de ugorjunk vissza a közösségi portálon való sztárvórszozásba, hiszen rengeteg minőségi szemezgetnivaló van a posztok között. Belefutottunk abba, hogy Jimmy Fellon a birodalmi rohamosztagosoknak öltözött The Roots nevű zenekarral beatboxolja el a film intrózenéjét, de találkozhattunk azzal is, ahogy egy magyar művész, Marton Ádám Márton a hagyományos magyar népmesék stílusára faragja a Csillagok Háborúját, és így jönnek létre Égbenjáró Lukács kalandjai. Itt tekinthetitek meg.

Stephen Colbert amerikai tévés showman, a spojlerek ellen indított háborút és egy Twitter fiókon keresztül létrehozta a kamuspojlerek légióját, amiben jobbnál jobb posztokat találunk: „Chewbacca a film felénél megborotválkozik és kiderül, hogy Vin Diesel játssza", „megjelenik Han Solo ikertestvére, Han Duo", vagy a kedvencem: „Luke Skywalker feladja Jedi mivoltját és megtanulja, a lézerkard tökéletes mályvacukor pirítására".

Még 2012-ben a The Walt Disney Company 4,05 milliárd dollárért megvásárolta a Lucasfilm Ltd-t, és már akkor bejelentették az új széria első részének, Az ébredő erőnek érkezését. Lehet, hogy a kultuszszéria rajongói rögtön Star Trekes bitangként fognak elkönyvelni, én örültem a vérfrissítésnek, hiszen az elősorozat részei számomra már kicsit kifulladtak. A J.J. Abrams rendezésében forgatott űreposz december 17-én debütált Észak-Amerikában, 18-án már a környékbeli mozikban is meg lehetett tekinteni.

Amerikában máris csúcsot döntött az új Star Wars, hiszen minden idők legnagyobb nyitó hétvégi jegyárbevételét, 238 millió dollárt sikerült hoznia. Világviszonylatban a virtuális dobogó második helyére csúszott, 517 millió dollárral. 525 millióval a Jurassic park idei epizódja áll az első helyen.

Egy messzi- messzi galaxisban

És akkor beszéljünk picit magáról a filmről, jobban mondva filmekről, hiszen kötelességemnek éreztem a premier előtt, hogy mind a hat részt újranézzem. Amit utólag másképp láttam, mint a Star Wars filmek első megtekintésekor, az volt, hogy az újabban gyártott három rész, ami a történet előzményeit mutatja be, a remek látványvilág ellenére is kicsit gyengére sikeredett. Régen Star Wars rajongóként erre is ugyanúgy folyattam a nyálam, mint az eredeti hármasra. Az eredeti szériában, azt találtam furcsának, hogy gyermekkoromból Darth Vaderre, mint egy sokkal dominánsabb, gonoszabb karakterre emlékeztem, az újranézés után még meg is ölelgettem volna.

A vásárhelyi Cinema Cityt választottuk célállomásnak a premierre, remélem, mondanom sem kell a parkolóba a Star Wars intrózenéjét bömböltetve érkeztünk meg. 25 lejbe kerültek a jegyek és könnyedén sikerült a neten megrendelni, majd a helyszínen egy automata segítségével váltottuk ki őket. 3D szemüveg kiváltás, kóla, popcorn és süppedtünk is bele a székekbe.

Elkezdődött. Gyerekek és apák könnyes szemekkel várták a galaxisban tovatűnő sárga betűket. A 444 internetes portál szerint Az ébredő erő az első Csillagok Háborúja remake-je lett, és még ha kicsit igazuk is van, az „erről a filmről nemhogy évek vagy hónapok múlva nem fogunk beszélni, de azután sem nagyon, hogy kijöttünk a moziteremből" mondatukat túlzásnak érzem.

Valóban sok párhuzamot találunk a legelső filmmel, az Egy új reménnyel, hiszen a történet elején megismerhetjük Rey-t, az új Luke Skywalkert, aki szintén egy homokplanétán éli életét, ameddig hirtelen bele nem csöppen az új Darth Vader (Kylo Ren) és az új Birodalom (First Order) ellen folytatott harcba. Emellett van egy kisrobotunk: BB-8, aki az új R2D2. A Kylo Ren nevezetű fő gonosz, nagyon hasonlít elődjéhez, mégis markánsabb karakternek tűnik.

Bejgliszeletelés lézerkarddal

Vannak rokonsági kapcsolatok, hogy ki kinek a fia-lánya, azt nem áruljuk el, de mindenki mindenkinek. Van egy új halálcsillagunk, amely persze méretben a többszöröse a réginek, ennek is van egy köldöke, amibe ha szeretett ellenálló flottánknak sikerül egy lövedéket repítenie, darabokra zúzódik. Minden a régi, de mégis új. Jelentős újdonságszámba megy, hogy levetkőzték a Star Wars filmek kézfejlevágós fétisét, furcsa mód mindenkinek helyén marad a keze, holott eddig hat filmben 13 csuklót sikerült elmetszeni. Obi-Wan a bajnok 7 levágott kézfejjel.

Logikátlanságok voltak benne ugyan, összességében egy nagyon jó felvezetése lehet az újabb űreposz trilógiának. A logikát egyébként sem a Star Wars filmekben kell keresni. Egyik kedvenc filmkritikusom, Szirmai Gergely így fogalmaz: „ha valaki a közeledben elkezdi kitárgyalni a fénykeresztvas logikáját és értelmét, húzd közelebb magadhoz, öleld át és súgd a fülébe, hogy: a f...t se érdekli, mert ettől Star Wars a Star Wars, Gyula." És ez így is van. Bár azért a lézerkard használattal akadt némi problémám, leginkább, hogy mindenki tudja forgatni azt, holott eddig megszoktuk, hogy az valahol a jedik lelki kivetülése. Itt már azon sem lepődtem volna meg, ha az öreg Leia lézerkarddal szeleteli fel a bejglit a fiataloknak.

Mindent összevetve a Star Wars hű maradt a Star Warshoz minden tekintetben, abban a hatalmas világban, amelybe már az első részek belerepítettek, a logikátlanságában, hiszen a fontos történetszál kellős közepén megjelenik egy lény, amit sehova nem tudunk beilleszteni a faunába, hogy még ő is okozzon kis kalamajkát a főhősnek, és abban is, hogy a rohamosztagosok még mindig összevissza lövöldöznek, és nem találnak el senkit.

A látványvilág varázslatos, a készítők megtalálták a kellő kontrasztot a CGI segítségével és anélkül összehozott jelenetekben. A színészi munka remek. Az öregebb Star Wars kedvelők megkapják Han Solót, Leiát, viszont ők már csak stafétaátadó minőségben jelennek meg a filmvásznon, és szerencsére az új garnitúra is pompásan illeszkedik be a lézerkardos világba. J.J. Abrams méltó folytatással és trilógianyitó epizóddal adózott Lucasnak.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."