Kultúra » Multimédia

Magyar-erdélyi siker Karlovy Varyban

Kétszeres sikernek örvendett a Karlovy Vary Filmfesztiválon Hajdu Szabolcs legújabb filmje, amelyben erdélyiek is játszanak.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
BudapestNoir

Újabb csemege a moziban

Erre jó, ha ráharapsz. A Budapest Noirt vetítik a...
Primanima

A gyerek szavazata is számít

Ingyenes rajzfilmes gyerekprogram a Városi Könyvtárban.
StudioMozi

Ennél jobb vasárnapi program nincs

Újra megnyílnak a mozi kapui, két vetítés is lesz....

Hajdu Szabolcs és családja Karlovy Varyban, a díjátadón. Fotó: Origo.hu
Hajdu Szabolcs és családja Karlovy Varyban, a díjátadón. Fotó: Origo.hu
szerkesztoÍRTA: BÁLINT KINGA KATALIN
2016. július 11., 14:55
0 hozzászólás. 

Állva tapsolta meg a 2016-os Karlovy Vary Filmfesztivál közönsége Hajdu Szabolcs magyar filmrendező alkotását, az Ernelláék Farkaséknál című filmet, amelyet szombat este a fesztivál legjobb filmjének és a legjobb férfi színésznek járó díjjal is jutalmaztak.

A filmet az azonos című, Budapesten nagy sikerrel játszott színdarabjuk alapján forgatták le szinte nullás költségvetésből, a rendező saját lakásában, tanítványai, kollégái és családja bevonásával.

Az Ernelláék Farkaséknál (angol címe: It's not the time of my life) két kényszerűségből egy fedél alatt élő család történetét mutatja be. A történet szerint a Farkas házaspárhoz (Hajdu Szabolcs és felesége, Török-Illyés Orsolya) az éjszaka közepén becsöngetnek a rokonok, akik Skóciából térnek haza egy fillér nélkül, mivel nem úgy sikerült a kivándorlás, ahogyan elképzelték.

A házigazdák befogadják Ernelláékat (Tankó Erika és Szabó Domokos), noha azt sem lehet tudni, hogy miért jöttek és meddig maradnak. Ez a helyzet természetesen képtelen jeleneteket szül, és számos pár problémáit veti fel.

Stúdió és moziterem a lakásban

Az idén leforgatott alkotás sikerét a magyar média szerint az teszi teljessé, hogy nem támogatással, hanem saját költségen készült, a család és a barátok bevonásával: a főszerepeket maga a rendező és felesége, a marosvásárhelyi származású Török-Illyés Orsolya, illetve az eredeti darabban is játszó Szabó Domokos és a gyimesközéploki Tankó Erika alakítja.

A családok gyerekeit a rendező gyerekei játsszák: Szabolcsék lánya, Hajdu Lujza először a Bibliothéque Pascalban, egész kis korban tűnt fel a filmvásznon, s most már öccse, Zsiga is megérett a forgatásra. A film operatőrei ráadásul a rendező tanítványai voltak, összesen tizenhárman - így egy egész nagy csapat állt vörös szőnyegre a premiert követően.

A film trailere alább megtekinthető.

A legjobb film díja és a 25 ezer dolláros pénzdíj mellett Hajdu Szabolcs a legjobb férfi főszereplőnek járó Kristályglóbuszt is átvehette szombat este - utóbbin ő is meglepődött, mivel nem tartja színésznek magát.

A filmet, amelyhez az alkotók bevallásuk szerint saját és a környezetükben élő párok történeteiből is ihletet merítettek, várhatóan ősszel játssza Magyarországon a Big Bang Média. A rendező a fesztiválon adott interjújában kilátásba helyezte, hogy saját lakásukban is tartanak majd vetítéseket.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."