Kultúra » Multimédia

Erdélyi Krónika – újdonságok a régi világról

Ha bírod a törit és érdekelnek régi sztorik, akkor kattanj. Van egy portál, ahol jókat lehet olvasni.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
BudapestNoir

Újabb csemege a moziban

Erre jó, ha ráharapsz. A Budapest Noirt vetítik a...
Primanima

A gyerek szavazata is számít

Ingyenes rajzfilmes gyerekprogram a Városi Könyvtárban.
StudioMozi

Ennél jobb vasárnapi program nincs

Újra megnyílnak a mozi kapui, két vetítés is lesz....

erdelyikronika1
A kolozsvári vasútállomás 1940-ben. Fotó: Erdélyi Krónika
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2017. január 18., 16:19
0 hozzászólás. 

Nemcsak történészeknek szól az Erdélyi Krónika. A nemrég megújult és kibővült történelmi portálon közölt történetek, cikkek, tanulmányok egy része a laikus olvasó számára is érthető köznyelven van megfogalmazva, és ami nagyon lényeges – jól is van szerkesztve. Impresszuma szerint az Erdélyi Krónika küldetése az, hogy fórumot biztosítson az Erdély történelmével foglalkozó kutatók számára, de a történészek a szélesebb közönséggel is megoszthatják legújabb kutatási eredményeiket.

Erdélyi, de főleg Kolozsvári a Krónika

A mostani honlap és Facebook-oldal tulajdonképpen a korábban már létezett Kolozsvári Krónika című blog tovább fejlesztése, amin a fiatal történész szerzők eleinte csak a kincses város múltjával foglalkoztak.

erdelyikronika2

Az Erdélyi Krónika egyfajta gyűjtőfelület is: az újak mellett korábban már más fórumokon közölt írások, kutatási eredmények is megjelennek – a témák amúgy sincsenek feltétlenül időhöz vagy évfordulóhoz kötve.

Az is látszik, hogy még nincsen nagyon megtöltve tartalommal, de folyamatosan kerülnek fel a cikkek, tanulmányok, sőt interjúk is. Emellett hírek is vannak az oldalon, a főbb, erdélyi magyar történészkonferenciákról és más eseményekről értesítik az olvasókat.

Udvarhelyi történet is van rajta

Ami a témákat illeti, az Erdélyi Krónika „kínálata" eléggé változatos, hiszen találhatunk rajta közép-, illetve újkorral és jelenkorral foglalkozó témákat is. Messzemenően a legtöbb a dualizmus-kori Kolozsvár történetével foglalkozó írás, hiszen jelent meg már tanulmány akkori árvízről, tűzvészről, az akkori rendőrség reformjáról, az Arany János utcai bérvillákról vagy éppen az első kolozsvári focicsapat megalakulásáról, de fedeztünk fel Csíkszeredáról szóló rövid történetet is.

erdelyikronika3

Ami Székelyudvarhelyt illeti, a Koncz-patikáról, illetve Koncz Árminról szóló írás eddig az egyetlen, az viszont igen részletgazdag – a Portré rovatban olyanokról lehet olvasni, mint Albach Géza vagy Haller Károly egykori polgármesterek vagy Kőváry László élete és munkássága, de még Macskási Krisztina botrányos életébe is betekinthetünk.

Fórum – tények és vélemények

A legérdekesebb anyagok szerintem a Fórumba kerültek fel – itt olvashatunk többek között a Cluj-Napoca név eredetéről, de a tárgyi örökség feketepiacra való kerüléséről is. Ezek már szubjektívebb, hosszabban megírt témák, recenziók.

erdelyikronika4

Az Erdélyi Krónika Facebook-oldalán napi rendszerességgel jelennek meg főleg kolozsvári régi fényképek és képeslapok, ezekhez többször egy-egy történet is társul – tessék „teccikelni", s akkor napi rendszerességgel ott lehet nálad az erdélyi történelem.

„A múltat tiszteld a jelenben és tartsd a jövőnek!" a szerkesztők ezt a Vörösmarty Mihály idézetet választották az Erdélyi Krónika kezdőlapjára, illetve az „Ahol visszaköszön a múlt" jelmondatot a Facebook-oldalukra. Ehhez tartják magukat.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."