Kultúra » Multimédia

A Széchenyiben digitalizálják a Kováts-fotókat

A Kováts fényképészet negatívjait az Országos Széchenyi Könyvtárban digitalizálják – a család és a könyvtár főigazgató-helyettese a városházán írt alá megállapodást.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
BudapestNoir

Újabb csemege a moziban

Erre jó, ha ráharapsz. A Budapest Noirt vetítik a...
Primanima

A gyerek szavazata is számít

Ingyenes rajzfilmes gyerekprogram a Városi Könyvtárban.
StudioMozi

Ennél jobb vasárnapi program nincs

Újra megnyílnak a mozi kapui, két vetítés is lesz....

kovatsfotoszechenyi
Hétfőn délelőtt írták alá a megállapodást
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2012. május 28., 11:11
1 hozzászólás. 

Írásos megállapodást kötött a székelyudvarhelyi városháza tanácstermében az Országos Széchenyi Könyvtár képviseletében Dr. Szemerei Péter, főigazgató helyettes és Kováts Árpád, a fényképész Kováts-család képviselője írt alá.

A Kováts család tulajdonában lévő nyolcvanezer különböző méretű és korú üveg-, valamint celluloid-negatív, illetve pozitív eljárású képet az Országos Széchenyi Könyvtár digitalizálja. A könyvtár ugyanakkor vállalja, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy a szerződés aláírásától számított egy éven belül alapítványi, pályázati, önkormányzati vagy állami forrásból előteremtse a munka elvégzéséhez szükséges összeget.

A felvételek 1876 és 1990 között készültek, főleg a Kováts család székelyudvarhelyi műtermében és a megyében: embereket, tájakat, városrészeket, utcákat, házakat ábrázolnak, jól kivehető a korabeli építkezés, ruházat. Ezen negatívok együttesen hatalmas történelmi, kultúrtörténeti, néprajzi és antropológiai értéket képviselnek úgy, mint dokumentáció, és forrásanyag egyaránt.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
hollo
2012-05-28 17:59:07
És mind a 80000 negatívot kiviszik Budapestre??? Agyrém. Szerencsétlen üvegnegatívok csak egy ilyen hosszú utazásra várnak…
És még a pénz sincs meg rá???? Ez igen. Herdáljuk csak el azt a kevés kincsünket is, amink még van. Még akkor is ha családi tulajdont képez. Nem szabad kivinni a negatívokat!!! Jobb, egyszerűbb és biztonságosabb, ha itthon digitalizálják. Ez nagyon egyszerűen megoldható.

És a személyiségi jogokkal mi lesz??? Vagy minden élő személy már hozzájárult ahhoz, hogy a róla készült fotót adatbázisban tárolják, vagy ne adj isten, közzétegyék??? Ehhez még Kováts István utódainak, az OSZK főigazgató helyettesének, Bunta Leventének és Miklós Zoltán múzeumigazgatónak sincs joga.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."