Kultúra » Színház

Térhódításra készen a Tomcsa Sándor Színház

Problémákban, de optimizmusban sincs hiány a Tomcsa Sándor Színház portáján. Évad után értékelnek, évad előtt reménykednek.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Szász Zsuzsi

Kinek a munkája mennyit ér?

Aki ott volt, látta, szerette, nevetett és vörösre...
fotók: Szász Zsuzsi

Nekünk, ha férfiak vagyunk

Mintha az udvarhelyi nők azért ültek volna be erre az...
ifeszt2

Mi vagyunk az Adria

Arról, hogy hogyan lehet férjhez adni kétszáz aranyért...

A Tomcsa Sándor színház igazgatója, közönségszervezője és művészeti vezetője
Nagy Pál, Demeter Kata és Csurulya Csongor
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2012. június 19., 16:02
0 hozzászólás. 

194 előadás és 20 ezer néző –számokban így fest az udvarhelyi színtársulat 2011/2012-es évadja. Ez jobb minden eddiginél, de Nagy Pál igazgató szerint többre, jobbra törekednek.

Lehetett volna ennél jobb? Az igazgató és Csurulya Csongor művészeti vezető válasza egybehangzó igen. Annak okát, hogy ebben az évadban sem sikerült minden szempontból elégedetten lelépni a színről, tudjuk már, nem a rivaldafényben, hanem a kulisszák mögött kell keresni, de sem Nagy, sem Csurulya nem szapul senkit.

Az igazgató diplomatikusan „tőlünk kívülálló okokat" emleget, s hozzáteszi: a foci jó példa, hogy „a legjobb csapat is kikaphat otthoni pályán". Firtató kérdésünkre válaszolja: nem oldódott meg az évek óta húzódó színpadgond. A Művelődési Ház, a Székelyföldi Filharmónia, az Udvarhely Táncműhely és a színtársulat továbbra is egy, új deszkák után nyikorgó színpadon osztozik. Az új kárpit megvan, de egyelőre még a régi, foltos függöny gördül le.

Az épület kibővítésével új játszóteret is álmodtak - ez a terv is stagnál. „Már megtettük és még egyszer nekifutunk az egyeztetésnek" - mondja Nagy, aki szerint nem őt, hanem a színházzal egy fedél alatt lakó intézmények vezetőit kell kérdezni, hogy közösen vállalják-e a faltörő kos szerepét.

Ember nincs, Fösvény van

Színészek nem jönnek, és nem mennek, de nyugdíjba megy a színház egyik alapemberének számító Kolozsi B. Ilona súgó és kasszás. Ilike néni pótlása nem lesz egyszerű, de elkelne a háznál egy közönségszervező, egy férfi színész és jó lenne egy saját hangosító, világosító is – sorolja a nem kevés fejfájást okozó problémákat Nagy Pál.

Június 20-án este Moliére A fösvény című darabjának premier előtti bemutatójával és a legjobb színésznek, színésznőnek járó díjak kiosztásával ér véget az idei évad. A Csurulya Csongor rendezte komédiát ezúttal a színházat támogató, meghívott vendégeknek mutatják be, de a nagyszínpadi előadást a jövő évadban a nagyközönség több alkalommal is megnézheti.

A klasszikus Moliére komédia címében nem kell semmiféle célzást keresni – hacsak azt nem, hogy a társulat ezzel a darabbal új, szabadtéri színtereket kíván nyitni a minőségi szórakoztatásnak.

Szabadtéri színházi produkciókra volt már kísérlet és példa az előző években – A patikus, Legényfogó, Paraszt Dekameron – de a határokon túl virágzó műfajt itthon nem sikerült igazán bejáratni. A meghonosításhoz természetesen elkelne egy szabadtéri színpad is, játszótér híján körülményes a térfoglalás – teszi hozzá a szépreményű tervekhez Csurulya.

Lesz vagy sem színtér a szabad ég alatt, egyelőre kérdés. Biztató viszont, hogy az elmúlt évadokban már volt néhány folytatásra érdemes kísérlet arra, hogy a színházat kivigyék a megszokott házából. Így vált a Tóth Árpád rendezte Plazma 2, avagy az Ovibrader a kúltúrkocsmák ünnepelt vendégévé, és nem vallott szégyent a Csurulya által színre vitt Csokonai darab, a Karnyóné sem az iskolákban.

Elmarad Kisvárda, lesz dráMA

Nagy Pál szerint színes volt az idei évad, jövőre egy tartalmasat és jobbat terveznek. A 2012-2013-as tervezet már papíron van: négy nagytermi előadás, népmesékből ihletődött gyermekelőadás, négy stúdióelőadás várható. Kedvcsinálónak annyit, hogy az évadnyitó bemutató várhatóan október 5-én lesz, a nagyérdemű pedig A.P. Csehov A lakodalom című komédiáját láthatja Eugen Făt m.v. rendezésében.

Elmarad a kisvárdai kiruccanás – nem sikerült dűlőre jutni a fesztivál szervezőivel, de nem leszünk kortárs színházi találkozó, vagyis dráMA nélkül. Az ötödikre készülnek, pénz kérdése, hogy október 22-28 között hány naposra szabják az eseményt.

Bár az évadnak vége, a színházban nem áll meg az élet, lehet kopogtatni bérletért. A mecénás 250 lej, a többi árát enyhén emelték, aki július, augusztus, vagy szeptember folyamán vásárol, ezúttal is spórolhat. Információkért a 0266 -21 21 31-es telefonszámot lehet hívni, vagy írhatunk a kozonsegszervezo@szinhaz.ro címre, illetve a társulat honlapját is érdemes böngészni.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."