Kultúra » Színház

Évadot kezd a színház, fizetésemelést kap néhány színész

Próbálják a Tótékat, habár a színpad még nincsen készen. Egy új színész jött a Tomcsa Sándor Színházhoz.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Szász Zsuzsi

Kinek a munkája mennyit ér?

Aki ott volt, látta, szerette, nevetett és vörösre...
fotók: Szász Zsuzsi

Nekünk, ha férfiak vagyunk

Mintha az udvarhelyi nők azért ültek volna be erre az...
ifeszt2

Mi vagyunk az Adria

Arról, hogy hogyan lehet férjhez adni kétszáz aranyért...

szinhazproba
Olvasópróbákkal kezdtek a színészek, Örkény szövegét mondják
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2015. szeptember 01., 15:09
0 hozzászólás. 

Pontosan egy hónap múlva, október elsején már bemutatóval jelentkezik a társulat, Örkény István Tóték című drámáját Harsányi Zsolt meghívott rendező viszi színre. A keddi sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy az új évad saját előadásai mellett a csíkszeredai, nagyváradi és más színházak előadásait is megtekinthetik a bérletesek. Nemcsak ők, hiszen idén sokszínűbb, szórakoztatóbb, közönségbarátabb lesz a színház.

„Nevettetve is lehet nevelni" - mondta Csurulya Csongor művészeti vezető, hozzátéve, hogy a megújuló színpadon alig lesz szabad péntek, mert végre a Táncműhely is beindul. Egy új bérletet is bevezetnek: a Mikszáth-bérlet azoknak a középiskolás diákoknak szól majd, akik ingáznak a környékbeli településekről, számukra korábbi időpontban játsszák a négy előadást.

A dráMA fesztivál hetedik kiadását október 5. és 10. között tartják, ezen többek között olyan társulatok lépnek fel, mint a bukaresti Odeon színház, a marosvásárhelyi és sepsiszentgyörgyi román társulat, de végre elhozzák Udvarhelyre a Szeretik a banánt, elvtársak? című előadást is Vásárhelyről, akárcsak a Bánk bánt Újvidékről. Utóbbiról még egyelőre tárgyalások folynak. Az biztos, hogy a román nyelvű előadásokat magyarul feliratozzák.

Természetesen könyvbemutatók és felolvasószínházak is lesznek, nem mellékesen egy héttel korábban a Gyergyószentmiklósi Kollokviumon is részt vesz a társulat a Háztűznéző előadással.

Ami a színészeket illeti, mint megtudtuk, összesen tizenhárom „kiosztható" színész dolgozik a színháznál, közülük heten fizetésemelést kapnak: az önkormányzat legutóbbi ülésén a társulatnak 68 ezer lejjel egészítette ki a büdzséjét.

A színpad alakul, de egyelőre kérdéses, hogy elkészül-e néhány napon belül, amennyiben a Tóték próbái emiatt csúsznak, akkor az egész évad tolódik majd. Nagy Pál igazgató szerint „ha meglesz, szép lesz, remélem, hogy jó is".

A Tótékban már játszik az udvarhelyi, Kolozsváron végzett színművész Pál Attila, ő a Tomcsa Sándor Színház legfiatalabb és legfrissebb munkatársa. Antal Csaba és Jakab Orsolya csak télen hagyják el ideiglenesen egy évre a társulatot, így tavasszal ismét feltűnhet néhány új arc a színpadon.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."