Kultúra » Színház

Ősbemutatót tart a színház csütörtökön

A Brahms és a macskák című darabot mutatja be a Tomcsa Sándor Színház. Ajánlott idejében, már a kezdés előtt ott lenni.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Szász Zsuzsi

Kinek a munkája mennyit ér?

Aki ott volt, látta, szerette, nevetett és vörösre...
fotók: Szász Zsuzsi

Nekünk, ha férfiak vagyunk

Mintha az udvarhelyi nők azért ültek volna be erre az...
ifeszt2

Mi vagyunk az Adria

Arról, hogy hogyan lehet férjhez adni kétszáz aranyért...

brahmsesamacskak1
Nagy Pál, Csurulya Csongor, Hatházi András és Deák Katalin a sajtótájékoztatón
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2016. március 01., 18:11
0 hozzászólás. 

A Hatházi András által megrendezett előadás ősbemutató lesz – a neves kolozsvári szakember nem először dolgozik az udvarhelyi társulattal, hiszen nevéhez még egy ősbemutató fűződik, A lovasok című, amelyet 2013-ban tartottak meg. A kedd délelőtti sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy a Brahms és a macskák egy nagyon egyedi és nagyon udvarhelyi darab lesz. A rendező udvarhelyi dramaturggal, Deák Katalinnal dolgozott a darabon.

Mindenki benne van

Hatházi András rendező eredetileg a Liliomot rendezte volna meg, de a kisszámú társulatra egyszerűen nem lehetett kiosztani a Molnár Ferenc-dráma szerepeit. Ezután döntött a Garaczi László és Toepler Zoltán által írt darab mellett, amelyet 2003-ban a Kolozsvári Színművészeti Egyetemen már vizsgadarabként megrendezett Szilágyi-Palkó Csaba. Érdekesség, hogy az akkori szereplők közül Szűcs-Olcsváry Gellért (akkori diák) a mostani darabban is benne lesz. A jelenlegi Tomcsa Sándor Színház egésze szerepel az előadásban.

brahmsesamacskak2A sajtótájékoztatón jelen lévő Nagy Pál igazgató és Csurulya Csongor művészeti vezető azt is hangsúlyozta, hogy nagyon újszerű kísérletről van szó. Az előadásra szerintük ajánlatos a kezdési időpontnál negyedórával hamarabb megérkezni.

Rólunk, udvarhelyiekről szól

– Olyan lett az előadás, amilyen a színház vagy a társulat – hangsúlyozta Deák Katalin dramaturg, Hatházi pedig azzal is megtoldotta, hogy a közönséget annyira vonják bele a darabba, amennyire megengedi. „Mentálisan lesz provokálva" – tette hozzá Csurulya Csongor. Az előadás kerete egy nyilvános próba, amelyben a társulat Székelyudvarhely aktuális társadalmi problémáit feszegeti.

A nyilvános főpróbát szerdán este, a bemutatót csütörtökön 19 órától játssza a társulat. Pénteken is lesz előadás (Nyirő József felnőttbérlet). A társulat március 10-én (Haáz Rezső felnőttbérlet) és 11-én (Kovács György felnőttbérlet), illetve 29-én (Tamási Áron diákbérlet) és 30-án (Fekete István diákbérlet) játssza még a darabot. Mint elhangzott, az is megtörténhet, hogy minden előadás más és más lesz.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."