Kultúra » Színház

Mennyit ér trendinek lenni?

A kérdést neked magadnak kell megválaszolnod, de a Stop the tempo! kocsmaszínházi darab segíthet benne.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Szász Zsuzsi

Kinek a munkája mennyit ér?

Aki ott volt, látta, szerette, nevetett és vörösre...
fotók: Szász Zsuzsi

Nekünk, ha férfiak vagyunk

Mintha az udvarhelyi nők azért ültek volna be erre az...
ifeszt2

Mi vagyunk az Adria

Arról, hogy hogyan lehet férjhez adni kétszáz aranyért...

DJAntalD
DJ Antal D, fotó: Molnár Tamás
szerkesztoÍRTA: GÁL ELŐD
2017. május 31., 12:55
0 hozzászólás. 

A G. Caféban rendezett kocsmaszínházi előadáson jártunk kedden este. Tóth Árpád a kortárs román drámaíró Gianina Cărbunariu Stop the Tempo! című drámáját szabta rá a Tomcsa Sándor Színház társulatának tagjaira: Fincziski Andreára, Mezei Gabriellára és Antal D. Csabára.

Ugyan a konkrét előadás késett, a beharangozott fél kilences időpontkor az Antal D. Csaba által alakított DJ megérkezett a színpadra és félórás lemezlovaglást mutatott be. Nem tudni, hogy hozzátartozott-e a darabhoz, de gyanítjuk igen, mert a színész pontosan tudta, mikor kell a keverőhöz nyúlnia. Biztosan végighallgatta már néhányszor a mixet.

Az idősebb generációból volt, aki fülét befogva ülte végig ezt a részt. Mi még bólogattunk, de nem sokáig. A sok vibráló fényeffektustól, a hangos zenétől és az ordibálástól az előadás felénél jómagam is fejfájással küszködtem. Sőt, azt is el tudtam volna képzelni, hogy az éjszakai élet ennyire intenzív látványa epilepsziás rohamot is kiválthat valakiből.

A boldogtalanság összehoz

Az előadás elején megismertük a három szereplőt: a 40-et elrúgó leszbikus nőt, a szüleivel élő, három munkahelyen dolgozó 30-as éveiben járó nőt, illetve a 23 éves, az előadás közepén megsüketülő DJ-t. Őket a bulihelyen összesereglett fiatal közeg elleni undor hozta össze. Legalábbis akkor még úgy tűnt.

Kiborító volt ilyen konkrétan szembesülni a fogyasztói társadalom egyénre gyakorolt hatásairól. Például, hogy a DJ, akinek a csaja lelépett egy sokkal menőbb szakmabelivel, DJ Fuck Big Dick-el, görcsösen készíti a szelfiket a lájkokért, és menő márkák cuccait kutatja a turkálókban. Jövőkép nélkül izzad a trendiségért.

A kemény társadalomkritika mellett annak is szemtanúi lehettünk, hogy mi viszi rá ezt a három személyt – akiknek kicsúszott életük irányítása a kezeik közül – arra, hogy még mélyebben ereszkedjenek a süllyesztőbe, egészen odáig, míg

nincs visszaút.

Ahogy ezt a Tóth Árpád rendezésekből megszokhattuk, végignevettünk az előadás háromnegyedét, utána mindenki nagyokat nyelve, magába meredve nézte a történet lezárását. Azt, hogy ez a három, saját boldogtalansága miatt a társadalmat hibáztató személy, találkozásuktól megrészegülten törvénytelen cselekedeteket követ el a tragédia bekövetkeztéig.

Az előadás után a barátaimmal beszélgetve kiderült, mindenki valami más szűrt le a darabból, szóval a fent leírtak, a történeten kívül szubjektívek. Volt, aki túl teátrálisnak találta az előadást, volt aki éppen eléggé teátrálisnak látta ahhoz, hogy tudja érzékelteni a három szereplő drámáját.

Abban azonban kiegyeztünk, hogy mindenképpen érdemes megnézni a Stop the Tempo! című előadást. Figyeljétek az eseményeket, hiszen a kocsmaszínházi darabot június közepén a Mokkában is előadják majd.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."