Kultúra » Zene

5+1 magyar dal az elmúlásról

Olyan nap van ma, amikor emlékezel és elgondolkodsz. Temetőben, gyertyafénynél. Esetleg zenét is hallgatsz később.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Ádám Gyula

Van programod hétvégére?

Október utolsó hetében két hangversenyt is szervez a...
fotó: pearipilesunetului.ro

Zenész gyerekek versenyeznek Udvarhelyen

Október 19-ig lehet jelentkezni az iskolás gyerekeknek...
PelyBarna

Ha koncert és gitár, akkor csütörtököt mondunk

Pély Barna érkezik, egy szál gitárral mutatja meg, hogy...

gyertya-gitar
Halottja van mindannyiunknak, hisz percről-percre temetünk... (Ady)
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2012. november 01., 13:24
0 hozzászólás. 

Az elmúlást, a halált, szeretteink távozását nagyon sokan megverselték és megénekelték. A magyar irodalom talán három legszebb verse a témában a Halottak napján, az Őszi reggeli és a Halottak napja Bécsben, de ez is szubjektív, akárcsak az alábbi dallista. Gyújts meg egy gyertyát és hallgasd meg.

5. Cseh Tamás-Ady Endre: Az halottas ünnep

Ady Endre az idegenbe szakadt Mikes Kelemen nyelvezetével írta e verset, Cseh Tamás pedig a 2004-ben megjelent Ady-verseket feldolgozó lemezén jelentette meg. Korabeli dallam, korabeli előadásmód – nem megszokott „csehtamásos" hangzás, de mégis nagyon szépen szól, s a sorok egyszerűen gyönyörűek és szomorúak („Az halottas ünnep/Bizony magyar ünnep,/Nem maradt ott a javábul,/Aki kicsit jobb volt,/Bánatában föld alá bujt.")

4. Zorán: Kell ott fenn egy ország

Eredetileg Chris Rea dala (Tell Me There's a Heaven), Magyarországon a Sztevanovity-testvérpár feldolgozásában lett nagyon népszerű – Dusán a szöveget írta át, Zorán pedig előadja. Nagyon erős hatással tud lenni minden érző lélekre.

3. P. Box: A zöld, a bíbor és a fekete

Eredetileg Csiga Sándor és Sáfár József szerezték a legnagyobb magyar gitárosnak tartott Radics Béla emlékére – három évtized múltával az egyik legismertebb és legtöbbet játszott magyar rockdal lett. Ma már nemcsak Radics, hanem a magyar rockzene nagy halottjainak emlékére szokták énekelni a P. Mobiltól Deák Bill Gyuláig vagy éppen együtt, de például az Ámok együttes is feldolgozta.

2. Hobo Blues Band: Halj meg és nagy leszel

A magyar pop-rocktörténelem egyik legjelentősebb alkotója, Földes László Hobo és zenekara, a HBB gyönyörű, lírai dala. Egy vallomás és beteljesülés, a végén egy dögös betéttel, a Csavargók könyve (1988) albumról. "Valahol fáj nagyon, / A szíved beleszakad, / Üvöltsd ki, ne nyomd el! / Ne sajnáld magad!" – ez a pár sor mondja el talán a legjobban, hogy miről is szól a rock and roll. A dal pedig azt, hogy ahhoz, hogy istenigazából észrevegyenek, először meg kell halnod. Mint pl. Van Goghnak.

1. Locomotiv GT: Egy dal azokért, akik nincsenek itt

Presser Gábor és Adamis Anna szerzeménye a hetvenes évek mélyéről. „Gyertyaláng helyett reszket sok élet, / S a vihar elfújhat téged." – szintén egy nagyon megható, gyönyörű dal, ezen a felvételen már elhunyt magyar és nemzetközi rocksztárok, zenészek fényképei sorakoznak, majd legvégül néhány magyar labdarúgó.

+ 1 Kispál és a Borz: Egy az egybe (csak maga)

A halott indián balladája. Egyszerre vicces és nagyon szomorú. Lovasi András eredetileg zenei kíséret nélkül énekelte lemezre (Sika, kasza, léc – 1995) az egyes szám első személyben tett indiánvallomást. Ez a felvétel a legelső, 2003 évi Félsziget Fesztiválon tartott Kispál-koncert nyitódala. A legszebb része a halál utáni vallomás, pontosabban ez az idilli kép: „ahol meg jó, ott kiskabát lennék egy milliomos fián".

A lista természetesen szubjektív, de te kiegészítheted alább kommentben. Milyen dalok juttatják eszedbe a halált, a halottakat, elhunyt szeretteidet?



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."