Kultúra » Zene

Heveny reggeli felkelés – a HS7 új lemeze

Megkockáztatom, hogy a Heaven Street Seven az eddigi legjobb lemezét készítette el tavaly ősszel. Gyakran járnak hozzánk is. Lemeztelenítő.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Ádám Gyula

Van programod hétvégére?

Október utolsó hetében két hangversenyt is szervez a...
fotó: pearipilesunetului.ro

Zenész gyerekek versenyeznek Udvarhelyen

Október 19-ig lehet jelentkezni az iskolás gyerekeknek...
PelyBarna

Ha koncert és gitár, akkor csütörtököt mondunk

Pély Barna érkezik, egy szál gitárral mutatja meg, hogy...

hs74
A borítón az énekes Szűcs Krisztián került előtérbe
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2013. január 31., 16:46
0 hozzászólás. 

A Heaven Street Seven egyike azon magyarországi poprock-zenekaroknak, akik a pályatársaktól eltérően aránylag sokat koncerteznek Erdélyben, ezen belül Székelyudvarhelyen és környékén. Legelőször 2000 nyarán játszottak a Kossuth utcai Siculus Ifjúsági házban (emlékeim szerint alig húszfőnyi közönség volt kíváncsi az akkor nálunk még ismeretlen együttesre), majd többször is felléptek pl. a Székelyudvarhelyi Diáknapokon (2001-ben, 2008-ban, illetve 2009-ben is), de gyakran voltak meghívottai a Félszigetnek és a Tusványosi szabadegyetemnek, utóbbin tavaly nyáron is koncertet adtak. Legutóbbi erdélyi fellépésük decemberben Kolozsváron volt, a KMDSZ gólyabáljának after-partiján.

hs71

Az öttagú zenekar tavaly ősszel jelentette meg legújabb, 11 dalt tartalmazó albumát, s remélhetőleg az idei koncertszezonban, illetve a nyári fesztiválokon ezeket a számokat élőben is hallhatjuk majd idehaza.

A csapat múlt ősszel egy olyan lemezt tett le az asztalra, amivel gyakorlatilag minden rajongó (és nemcsak) elégedett lehet, a tizenegy szerzemény közül a Nem elég már gyakorlatilag sláger lett. Az album A mi lányaink című szerzeménnyel indul, a kezdés egy „szintiszőnyegre" fektetett, U2-s hangzású rész. A szöveg sem marad el az „Olyan a múlt, mint a táguló univerzum" sorral – Szűcs Krisztián dalszövegei, egy-egy sora lassan közhasználatú szóláshasonlat, illetve szállóige lesz. A zene gyors, energikus, szintivel kevert rockzene, akárcsak az album többi dalának többségénél.

És jön a két legfontosabb dal, a Nem elég és a Gesztenyefák alatt, amelyekről videóklip is készült. A Nem elég egy laza szerkezetű szám, de igen megjegyezhető riffel kezdődik, a lemez címe is ebből a számból jön. A hajdani Hol van az a krézi srác?, a Sajnálom, a Dél-Amerika, a Tudom, hogy szeretsz titokban című nagy Heveny-slágerek sorába illeszkedik ez a dal is.

Akárcsak a következő, a Gesztenyefák alatt (ez a személyes kedvenc a lemezről), aminek a klipjét a tavalyi Fishing on Orfű fesztiválon rögzítették – szakítós, de szép dalocska.

A réten már tavalyelőtt megjelent a Gigerli című kislemezen, erre a korongra is rátették. Szintén a fülbemászó és jó dalok közé tartozik A Te meséd, az utána következő Rengeteg bor nem az album erőssége, a Három bárány a szokatlan kezdésével lep meg, picit a nyolcvanas évek hangzását hozza vissza. A Faun egy lassú, finom dal, olyan elmélkedős („Tündérízű keménycukor nem kegyelmez, tükrei kitárva."), akárcsak a Zselé.

Az album két utolsó száma pedig nagyon különleges – a 974 talán a legelütőbb dal, ez lóg ki a legjobban a sorból, s ahogy Szűcs Krisztián fogalmazott, ez egyfajta tiszteletadás is Andrej Tarkovszkij filmrendező előtt, aki 1974-ben készítette Tükör című filmjét. A záródal az Úristen, ami egy akusztikus gitárral kísért melankolikus, igen szép és megkapó szerzemény – méltó zárása egy jó lemeznek.

hs73

Akárcsak a rajongók, a zenekar tagjai is korszakokra szokták osztani a Heaven Street Seven történetét. Szűcs Krisztián szerint az elmúlt egy-másfél évben van egy újnak mondható korszak, mert „az elmúlt négy-öt évben elbizonytalanodott a zenekar, aminek sok oka volt és most egy kicsit magunkra találtunk".

Szerinte a Felkeltem a reggelt is ezt tükrözi, amit egyelőre a zenekar is az eddigi legjobb lemezének tart. „Aztán eltelik két-három hét és finomodik a vélemény. De én még két hónap elteltével is úgy gondolom, hogy az egyik legjobb lemezünk, tartalom és forma szempontjából egészen jól sikerült megvalósítani azt, amit szerettünk volna. Szerintem három-négy hónap múlva is ezt fogom gondolni." – fejtette ki Szűcs Krisztián.

A lemezt itt tudod teljes egészében meghallgatni, itt pedig Szűcs Krisztián és Ábrahám Zsolt a megjelenés napján beszélgetnek az albumról a Petőfi Rádióban.

Heaven Street Seven

www.hs7.hu

Tagok: Szűcs Krisztián – gitár, ének, szövegírás, Németh Róbert – basszusgitár, vokál, Takács Zoltán – billentyűs hangszerek, effektek, Ábrahám Zsolt – gitár, Orbán Gyula – dob.

Nagylemezek: Tick Tock No Fear (1995), Goal (1997), Budapest Dolls (1998), Cukor (1999), Kisfilmek a nagyvilágból (2002), Szállj ki és gyalogolj (2004), Tudom, hogy szeretsz titokban (2006), Jazz (2008), Dunabeat (válogatás, 2010), Felkeltem a reggelt (2012).



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."