Kultúra » Zene

5+1 dal a csajokról

Van az úgy, hogy a csajok neve a dal címe. S van úgy, hogy ez nem megszólítás, hanem egy történet.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Ádám Gyula

Van programod hétvégére?

Október utolsó hetében két hangversenyt is szervez a...
fotó: pearipilesunetului.ro

Zenész gyerekek versenyeznek Udvarhelyen

Október 19-ig lehet jelentkezni az iskolás gyerekeknek...
PelyBarna

Ha koncert és gitár, akkor csütörtököt mondunk

Pély Barna érkezik, egy szál gitárral mutatja meg, hogy...

gitaroslany
Futnak a percek, de ma se jön herceg...
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2013. február 07., 14:27
2 hozzászólás. 

Az ember néha úgy énekli meg szerelme vagy vágya tárgyát, hogy nem lacafacázik, nem kerülgeti (a témát), mint macska a forró kását, hanem nemes egyszerűséggel nevén nevezi azt. Mármint a hölgyet, akire gondol, akiről vagy akinek a nevében énekel. Megtörtént már annyiszor, a pop-rockzene történetében, hogy egy hatos lista nem is elegendő hozzá, de alább írhattok még ilyeneket, akár történetekkel is.

5. Beatles: Lovely Rita

Az előbbieket gyorsan cáfoljuk: Ritát eredetileg nem Ritának, hanem Meta Davisnek hívták és Paul McCartney-t az Abbey Road-i stúdió előtti parkolóban „ihlette" meg valamikor 1967-ben. A hölgy parkoló-gondnokként dolgozott, Paul a nevet a jobb hangzásért változtatta meg. A Beatles ekkoriban rögzítette a rock történetének egyik alaplemezét, s talán meglepő, hogy a Lennon-McCartney szerzőpáros ilyen dolgokból is ihletődött. Sőt, veszekedtek is állítólag, mert Johnnak nem tetszett a szám. Korábban is volt erre példa, hiszen mást ne mondjunk, a Yesterday sem aratott osztatlan sikert Johnnál, később mégis ez lett a csapat egyik legismertebb dala. De egy csajról szól a Michelle is.

4. Police: Roxanne

Az egyik legelső s talán mai napig egyik legismertebb Police-dal, Sting szerzeménye, aki a punk és a reggae mellett sok mást is belepakolt a csapat hangzásába. „Tudják, még mindig nagyon szeretem a tangót. A Roxanne című számomról mindenki azt állítja, hogy ez egyfajta reggae, de számomra mindig is tangó maradt" – vallott erről a dalról, ami egy prostituáltról szól. A stúdiófelvétel másik érdekessége, hogy a kezdés után kb. öt másodperccel van egy oda nem illőnek tűnő zongorahang, illetve egy nevetés. "Éppen elkezdtem volna énekelni a dal első sorát, amikor felfedeztem, hogy van egy zongora a mikrofon mellett. Fáradt voltam, így csak ímmel-ámmal ültem mellé. Azt hittem, hogy a klaviatúra teteje zárva van, de mivel nyitva volt, ezt a hihetetlen akkordot véletlenül a fenekemmel játszottam. Később visszahallgatva rájöttünk, hogy megy azokhoz az akkordokhoz, amit játszottunk. Úgy gondoltuk, vicces, így bennehagytuk." – mesélte később Sting.

3. Omega: Léna

A magyarokból mondhatnánk számos klasszikust, hiszen akár a KFT Valériája, illetve az Illés Sárikája, de Cseh Tamás Esetleg Editje is illene a sorba. Volt egyszer egy érdekes, személyes történetem a Lénával, egy hollandiai kollégiumban egy magyar srác éppen bemutatott egy litván diáknak, akinek Dimitrij volt a neve. Az én szintemen lakott egy szőke orosz lány, őt meg Lénának hívták, s bizony tetszettek egymásnak. Odakint meg tél és szél, úgyhogy tökéletes volt a kép. Csak éppen a dalt nem ismerték... A dal oroszos hangvétele ellenére Léna egy magyar lány volt, s az eredeti szöveget Bródy János írta.

2. Heaven Street Seven: Márta

Szűcs Krisztián egyes szám első személyben énekli Márta „szerepét" – hasonló kiscsaj-vallomás, mint a Kiscsillagtól a Légyszíves vagy a Van-e szándék. A Márta egy tipikus, városi környezetben élő lány története nagyon eltalált mondatokkal (pl. „Mert úgy nem csinál úgy senki, ahogy én csinálok úgy, mintha tudnám, hogy mit akarok?"), elvágyódással, búcsúval, boldogságkereséssel. Néha egy (krézi) srác jobban megfogalmazza, hogy mit is éreznek a csajok. Van egy másik Márta is, az a szívós szemű, mostanában az menőbb. Vagy nem?

1. Kispál és a Borz: Emese

Lovasi Andrásék a kilencvenes évek végén írták ezt a dalt, aminek főszereplője az elmondások szerint egy valóságos személy volt, aki Pécsett tényleg betért egy gyógyszertárba. A búcsúkoncertes felvétel azért ilyen, mert arra kérték a közönséget, hogy a szám alatt készítsenek felvételt magukról, majd küldjék be és ezeket is belerakták a koncertfilmbe. Koncertet nem nagyon tartott a Kispál és a Borz az Emese nélkül, eléggé nagy sláger volt még a kétezres évek elején is.

+ 1 Quimby: Nyina

Számomra az egyik legszebb Quimby-dal. Nem tud nem eszembe jutni Csehov Sirály című drámája, pláne a Krétakör Siráj-verziója, amiben az egyik szereplőt hívják Nyinának. Kiss Tibor ezt a dalt is a rehab után megjelent első Quimby-lemezre, a 2005-ös Kilégzésre írta, ez a stúdiófelvétel itt van és nem véletlenül rakott rá sirályokat a feltöltő. A zenekar húsz éves jubileumi koncertjén készült felvétel viszont talán még jobb, mint az eredeti – Kárpáti Dodi trombitaszólója mellé ugyanis vonósok is kerültek, az egész úgy ahogy van, hátborzongató („vonyítják, hogy ez a szerelem egy kis halál"), a közönség is csendben hallgatja végig.

A lista természetesen szubjektív, de alább kiegészítheted kommentben. Neked milyen lánynév-dalok jutnak eszedbe?



2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
nyitott szemmel
2013-02-08 09:14:12
Szalai Éva :)
avatar
mekkmester
2013-02-08 09:52:24
Mick Jagger még sihederkorában énekelt Angie-ről egy komoly dallamú nótát (a szövegét sajna nem értem).
Rolling Stones - Angie
http://www.youtube.com/watch?v=VwRiz_1wTbo


Sztevanovity Zorán Gerendás Péter közreműködésével énekelt Júliáról egy nagyon megható dalt. Érdemes a szövegre is figyelni.

Zorán - Szép Júlia
http://www.youtube.com/watch?v=CgNt1DeusKE

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."