Kultúra » Zene

5+1 dal 2012-ből

Az év vége a visszatekintések ideje is – volt egy pár dal, ami nagyon megfogott 2012-ben. Szubjektív nótacsokor.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Ádám Gyula

Van programod hétvégére?

Október utolsó hetében két hangversenyt is szervez a...
fotó: pearipilesunetului.ro

Zenész gyerekek versenyeznek Udvarhelyen

Október 19-ig lehet jelentkezni az iskolás gyerekeknek...
PelyBarna

Ha koncert és gitár, akkor csütörtököt mondunk

Pély Barna érkezik, egy szál gitárral mutatja meg, hogy...

ilovemusic2012
I Love Music
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2012. december 29., 18:18
3 hozzászólás. 

A lassan elmúló 2012-es esztendő sem múlt el csöndben – sok-sok jó zene keletkezett és jelent meg idén is, miközben világszerte egyre kevesebben vesznek lemezeket, s a Kárpát-medencében egyre kevesebben járnak koncertekre is. Azt, hogy nemcsak errefele vannak ízélsficamok, jól jelzi a PSY-féle Gangnam Style sikere – igen, a magukat zenefogyasztóknak vallók még mindig buknak egy-egy idióta mozgásra, halandzsa-, illetve számunkra érthetetlen szövegre, a kilencvenes évek legrosszabb hangzásait idéző „zenére". Legyen az ők bajuk, de tény, hogy Fluor Tomit és a hasonlókat is alul lehet múlni.

Szerencsére annyi jó zene van! Illetve lett. A nagy klasszikusok közül új dalokkal jelentkezett az idén ötvenedik éves Rolling Stones, sőt koncertezett is Londonban (a teljes koncertet itt meghallgathatod). Felfedezhettünk olyan produkciókat, mint a Tame Impala, új lemezt adott ki a melankós hangulatú The xx, volt szerencsénk élőben látni-hallani Finket, megfordultunk magyarországi fesztiválokon, s néhány kedvenc magyar előadóm (pl. Kistehén, Intim Torna Illegál, Tankcsapda) ha nem is korszakalkotó lemezekkel folytatta áldásos tevékenységét, azért jó hangulatú koncerteket adott. Másik kedvencem, a 30Y egy nagyon eredeti klippel jelentkezett s Beck Zoli és együttese egy, régi, illetve újabb dalokat tartalmazó, különleges albummal, a Szentimentáléval rukkolt elő, Péterfy Bori szintén új lemezt adott ki. A brit „vonalból" még Nigel Kennedy hegedűst is megnézhettük, meghallgathattuk Kolozsváron, akárcsak (végre!) néhány száz kilométerrel odébb Shane MacGowant és a Pogues-t, az ír punkrock élő legendáit.

S ami a legörvendetesebb, hogy újabb fiatal, lelkes, ambíciós, igen tehetséges zenekarok jelentek meg a pop-rockzene színterén, s az internetnek köszönhetően ismertek is lettek vagy lesznek. Hadd soroljak fel néhány (a teljesség igénye nélkül és szigorúan szubjektív) példát, olyanokat, akiknek szerintem érdemes lesz követni a munkásságukat. A Teslavox egy magyarországi trió, az év elején került fel a youtube-ra a Szőnyegváros című lemezük. Új lemezt adott ki idén a már régebben aktiváló Képzelt Város, Hélium című albumukat itt tudod meghallgatni, itt pedig letölteni. Hasonlóan izgalmas, fiatal csapat az Osonó Poszáták, Írásjelhalom című lemezük egy hete jelent meg, itt végighallgathatod, innen pedig letöltheted.

Hazai vizekre evezve, a két éve működő udvarhelyi Face Today novemberben jelentette meg első lemezét, ezt itt tudod végighallgatni, vagy ha ismered a zenekar tagjait, akkor kérhetsz is tőlük lemezt (ha még van belőle...).

És akkor jöjjön a kétezertizenkettő évi 5+1-es lista – nyilvánvaló, hogy nagyon sokat gondolkodtam, hogy kiket és miket tegyek bele ("nehéz volt a döntés", ahogy egy zsűrielnök fogalmazna...), végül ezek mellett döntöttem.

5. Stereogám: Ön jól áll nekem

A székelyudvarhelyi együttes idén nyáron mutatkozott be közönsége előtt, azóta volt néhány fellépésük a városban és a környéken. Az együttes tagjaiban barátaimat tisztelhetem, remélhetőleg egyéb elfoglaltságaik (van köztük újságíró, színész és zenetanár is) mellett alkotni és fejlődni is ráérnek s jövőre többen is megismerik őket. Első, stúdióban rögzített daluk ez, szövegét Barabás Blanka írta, ezt a dalt a barátaik már kívülről fújják a koncerteken.

4. Firkin: Jó

A budapesti, ír-punk zenét játszó csapat idén tavasszal jelentette meg a harmadik albumát Igyunk pálinkát! címmel, amin a legismertebb ír dalok magyar nyelven és „megkeményedve" feszülnek. Szívem nemcsak azért áll közel hozzájuk, mert ez a dal mindig jókedvre derít, sőt kisvároskánk neve is elhangzik benne, hanem mert énekesük, a székelyudvarhelyi Marthy Barna egykor gimnáziumi évfolyamtársam volt – egyike azoknak az ittenieknek, akiket csak ünnepekkor látsz idehaza, ahol nem tudtak próféták lenni, máshol találták meg számításaikat. Idén kétszer is volt szerencsém látni élőben a zenekart, egyszer a G. Caféban, másodszor pedig Budapesten.

3. The Muse: Supremacy

A Muse idén jelentette meg The 2nd Law című új nagylemezét. Az általam a világ jelenlegi egyik legjobb és legsajátosabb hangú zenekarának tartott trió legújabb albumáról a Madness, illetve a londoni olimpia hivatalos dalaként jegyzett Survival a legismertebbek, számomra a nyitódal jött át legjobban erről a lemezről. Az ilyen daloktól az a Muse, ami. Minden sajátossága, jellegzetessége benne van ebben a néhány percben.

2. The Killers: Runaways

A világ egyik legjobb koncertzenekara is előrukkolt nagylemezzel, a Battle Born album a negyedik stúdiólemeze a „gyilkosoknak". Idén (2007 és 2008 után) harmadszor láthattam a csapatot koncerten, a kezdőszám a Runaways volt, remélhetőleg Brandon Flowersék nem laposodnak el és nem a múltjukból élnek majd, mint teszik azt oly sokan a szakmában.

1. Heaven Street Seven: Gesztenyefák alatt

Nem így a Heaven Street Seven, ami idén ősszel egy olyan lemezzel rukkolt elő (a Felkeltem a reggelt című albumot itt tudod végighallgatni), amihez hasonlóan jót talán soha nem készített, mégha ez így első olvasatra túlzásnak is hat. A lemez legismertebb dala a Nem elég, de a Gesztenyefák azért is személyes kedvenc, mert kedvenc fesztiválunkon, illetve környékén forgatták a videoklipet, s a képek ezért is nagyon sokatmondóak számomra.

+ 1 Rúzsa Magdolna: Egyszer

Ez a dal - nemes egyszerűséggel legyen mondva - lélegzetelállítóan gyönyörű. Magdinak (akivel alkalmunk volt idén interjút is készíteni portálunkra) idén novemberben jelent meg a Tizenegy című albuma, több nagyon jó dallal, de erre a Presser Gábor-szerzeményre szerintem nincsenek szavak. Ha szokott a szíved néha megobbanni, akkor megérted, hogy miről beszélek.

A lista természetesen nagyon szubjektív, de alább kiegészítheted kommentben. Te milyen új dalokat hallgattál szívesen 2012-ben?



3 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
s.magor
2012-12-29 22:02:52
2012....
https://www.youtube.com/watch?v=ma3Nax8yyOE .... Ez egy orokslager :D
avatar
NNME
2012-12-30 14:36:24
Az én listám:
5. No Doubt – Push and Shove (feat. Busy Signal, Major Lazer)
4. Madeon – The City
3. Ellie Goulding – Bittersweet
2. Zedd Feat. Foxes – Clarity
1. Grimes - Genesis
avatar
...anyád álruhában...
2012-12-30 20:10:56
A Rúzsa Magdi Egyszer című dalt köszönöm szépen, eddig valahogy elkerülte a figyelmemet, pedig ahogy írta Zoltán "lélegzetelállítóan gyönyörű"... Boldog új évet kívánok:)

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."