Kultúra » Zene

5+1 dal a zászlókról

Lyukas, csillagos-sávos és megtépett zászlókról is írtak már dalokat. A zászlóbotrány után (vagy közben?) megpróbáltuk toplistázni ezeket.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Ádám Gyula

Van programod hétvégére?

Október utolsó hetében két hangversenyt is szervez a...
fotó: pearipilesunetului.ro

Zenész gyerekek versenyeznek Udvarhelyen

Október 19-ig lehet jelentkezni az iskolás gyerekeknek...
PelyBarna

Ha koncert és gitár, akkor csütörtököt mondunk

Pély Barna érkezik, egy szál gitárral mutatja meg, hogy...

hendrixandtheflag
O say can you see by the dawn
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2013. február 21., 15:58
0 hozzászólás. 

Nemcsak himnuszokban, de popdalokban is benne van a zászló-motívum – igaz, ezek legtöbbször forradalmi, politikai dalok átdolgozásai, illetve olyan szerzemények, amik vastagon kapcsolódnak a közélethez.

5. Ciprian Porumbescu: Trei culori

Induljunk egy, ma már viccesnek tűnő dallal, holott 1977 és 1990 között egyáltalán nem volt az: a „Tréjkulórt" minden reggel el kellett énekelni az iskolában, úgyhogy aki 1985 előtt született, az nagyjából vágja az első szakaszt.

Egyébként a dal Porumbescu szerzeménye, a szöveget addig csiszolgatták az elvtársak, amíg 77-re készen lett, lehetett „bedekretezni" a köztudatba. A műalkotás magát a román zászlót, a francia mintára megalkotott trikolórt énekli meg, illetve a kommunizmus mindenek felett álló és tündöklő szükségességét.

4. Bikini: Lyuk a zászló közepén

Ha már Romániánál vagyunk, a Bikini volt az első magyar zenekar, amely az 1989-es romániai rendszerváltást követően már a következő év elején koncertezni jött Erdélybe. 1990. február 24-én és 25-én két teltházas koncertet adott a temesvári Olimpiai csarnokban, s ebből Temesvári vasárnap címmel egy koncertlemezt is megjelentetett.

A Lyuk a zászló közepén című dal szövegét Dévényi Ádám írta. A lemez címadó dala a zenekar azóta elhunyt gitárosának, Daczi Zsoltnak a szerezeménye: az akkor mindössze 20 éves zenész olyan számot alkotott, amiben legalább annyira benne van a romániai forradalom, mint a Hendrix szólóban a vietnámi háború. A Bikini 1990 szeptemberében ismét erdélyi turnén volt, s két koncertet tartott Székelyudvarhelyen is.

3. Beatrice: Amuri partizánok dala

"Veres zászló leng, lengeti a szél" – vissza a kommunizmusba, a Beatrice 1990-ben jelentette meg a Gyermekkorunk lexebb dalai című albumát, amin többek között mozgalmi dalokat is feldolgoznak jó rockos-punkos hangzásban. Közülük az egyik az Amuri partizánok dala, ami eredetileg egy 19. századi orosz katonai induló volt, de a bolsevik hatalomátvétel (1917) után kitört polgárháborúban a "vörösök" egyik indulója lett.

Értelemszerűen a második vilégháború után a Kelet-Európára rátelepedett kommunizmusban a többi csatlósállam is a saját nyelvére kellett, hogy formálja az indulót. Nagy Feró és társai a videoklipben, illetve régebbi koncertjeiken szétpoénkodták a dolgot.

2. Republic: Zászlók a szélben

A Republic 1997-ben jelentette meg azonos című albumát, a lemezen egyre hangsúlyosabb az ún. közéleti szövegek szerepe, a címadó dal mellett az Ezt a földet választottam is ilyen, de néhány szerelmes ballada is helyet kapott, például a Gurul a kő és a Ha még egyszer láthatnám.

Az együttes tavaly is koncertezett Székelyudvarhelyen, idén egyelőre sehol sem fog, mert az énekes Bódi László (Cipő) súlyos szívbeteg. A Zászlók a szélben érdekes, (ön)ironikus szöveggel van ellátva, jó, ha többször is meghallgatja az ember.

1. Jimi Hendrix: Star Spangled Banner

A Csillagos sávos lobogó, tehát az Egyesült Államok himnuszának Jimi Hendrix-féle előadása rocktörténelmi pillanat. 1969 augusztusában, a woodstock-i fesztiválon készült ez a koncertfelvétel, Hendrix a harmadik nap hajnalán, már világosságban játszott. Ebben a néhány percben nagyjából minden benne van, amit a korról tudni kell.

A dalnak van stúdióverziója is, illetve természetesen megszámlálhatatlan feldolgozása, de az isteni Jimi pszichedelikus szétgitározásában egyszerűen fantasztikus és tökéletes.

+ 1 Firkin: Megtépett zászló

Ez is beillik egy mozgalmi dalnak, hiszen a Firkin egy ír dalt magyarosított az udvarhelyi énekes Marthy Barna révén. A dal eredetileg az ír-kelta punk egyik zászlóvivőjének, a Los Angelesből származó Flogging Mollynak a Whats Left of the Flag című dalának a (majdnem) tükörfordítása.

Utóbbi a 2002-es, sorrendben a második FM-album, a Drunken Lullabies második dala. A Firkin nem vette lemezre ezt a dalt, holott több Flogging Molly-szerzeményt is dolgoztak fel és jelentettek meg az eddigi három albumukon. A dal igazi ír-kelta punk szabadságdal, be tudja pörgetni az embert néhány pálinka után vagy csak úgy, anélkül is.

A lista természetesen szubjektív, de alább kiegészítheted kommentben. Neked milyen dalok jutnak eszedbe a zászlókról?



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."