Kultúra » Zene

5+1 dal a buszról

Nézz rám a következő buszon, ha együtt buszozunk a kék buszon öreganyáddal.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Ádám Gyula

Van programod hétvégére?

Október utolsó hetében két hangversenyt is szervez a...
fotó: pearipilesunetului.ro

Zenész gyerekek versenyeznek Udvarhelyen

Október 19-ig lehet jelentkezni az iskolás gyerekeknek...
PelyBarna

Ha koncert és gitár, akkor csütörtököt mondunk

Pély Barna érkezik, egy szál gitárral mutatja meg, hogy...

buszgitar
Kifele bámul az abalkon át, kitalálom hogy mennyire messzire lát...
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2013. április 04., 13:16
0 hozzászólás. 

A múltkori vonatos dalok (no meg a régebbi biciklis és autós dalcsokor) után üljünk most fel a buszra, s gondoljunk azokra a szerzeményekre, amik a buszokról, illetve a buszozásról szólnak. Igen, ott van a buszsofőr, a sok-sok emberke és az tipikus a busz-szag, ami az üzemanyag és az emberek (ki)gőzölgéseiből áll össze. A Belga „mocskosbékávéjától" engedelmetekkel eltekintenék annak nyelvezete miatt, de tény, hogy az is buszban játszódik.

5. Aljas Kúszóbab: Buszozunk

Kezdjünk egy dilis punkzenekarral: az Aljas Kúszóbab pár évvel ezelőtt az Ifiházban is tolta a rakkendrólt a Diáknapokon, azóta nem sokat hallottunk az ökörködő vidéki srácokról, de Lázár Csaba még mindig nyomja.

4. Brigád: Öreganyád

A kilencvenes évek neo-punkhullámára ült fel a Brigád zenekar is, hangzásban és szövegvilágban is hasonlít az előbbi bandára, rácsapnak rendesen a dobra meg a gitárokra. Az Öreganyád című „remekmű" egy ska-punk dalocska, cselekménye egy reggeli buszban játszódik. Ott, ahol mindnyájan ülhetnénk, egy esős, ideges, hétköznapi, vidéki reggelen. Ahol éppen kirepül valaki az ablakon.

3. Marlboro Man: Büdös ember

Van úgy, hogy erre a buszra felszáll az almabortól bűzlő hajléktalan vagy egyszerűen csak egy olyan ember, aki nagyon büdös. Mindenki elfordítja a fejét, holott lehet, hogy ő a világ legboldogabb embere. Ezt énekli meg Gerdesits Ferenc, a Quimby (péntek este 8, Székelyudvarhely, Ifiház!) dobosa egy másik produkciójában, a Marlboro Man zenekarban.

Ezt zenészhaverokból (rajta és Varga Liviuson kívül még a Pál Utcai Fiúkból, illetve az Üllői Úti Fuckból vannak benne a tagok) rakta össze, és egészen izgalmas meg vicces koncerteket adnak, olyan alapigazságokat kimondva, mint az, hogy (a buszban) a saját fingja senkinek nem büdös.

2. Kistehén: Kék busz

Az átalakult Kistehén frontembere, Kollár-Klemencz László 2010-ben még a régi tagokkal (akik most az Intim Torna Illegált alkotják) rögzítette a Picsába az űrhajókkal! című albumot, erre került rá ez a lassú, mondhatni balladisztikus szerzemény. Tulajdonképpen egy szörnyű baleset képe, ha odafigyel az ember.

1. Intim Torna Illegál: Nézz rám a buszon

A vidékünkön is nagyon ismert és sikeres Intim Torna Illegál első lemezéről, a Cirkuszról (2010) való ez az egyik legismertebb dalocska. Egy buszon zajló flörtöcske, könnyen megjegyezhető szöveggel, ugráltatós refrénnel – ebben a dalban nagyjából benne van az, amiről szól ez a zenekar: táncoltatós, ugráltatós számocska némi Manu Chao-s beütéssel úgy, ahogy kell.

+ 1 Kispál és a Borz: A következő buszon

Az egyik „legkispálosabb" dala a 2010-ben feloszlott együttesnek, a maga melankóliájával, Lovasis dalképeivel („én egy mesebeli disznót viszek a végtelenbe túrni"), még az 1992-ben megjelent Föld, kaland, ilyesmi című albumról. Egy olyan dal a Kispál és a Borz-életműből, amit többen is feldolgoztak, például az Akusztik Blahalouisiana, a zenekar a búcsú évében pedig többször is a Quimby (ne feledd, péntek este 20 óra, Ifiház!) énekesét, Kiss Tibort kérte fel ezt elénekelni, például az akkori Fishing on Orfű fesztiválon, s a Szigeten tartott búcsúkoncerten is ő énekli A következő buszont.

A lista természetesen szubjektív, de te alább kiegészítheted kommentben. Neked milyen dalok jutnak eszedbe a buszokról?



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."