Kultúra » Zene

5+1 dal a lányról, aki…

Vannak olyan lányok, akiknek tiszta a szemük, de olyanok is, akiket csak egyszer látsz. Róluk is íródnak szebbnél szebb dalok.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Ádám Gyula

Van programod hétvégére?

Október utolsó hetében két hangversenyt is szervez a...
fotó: pearipilesunetului.ro

Zenész gyerekek versenyeznek Udvarhelyen

Október 19-ig lehet jelentkezni az iskolás gyerekeknek...
PelyBarna

Ha koncert és gitár, akkor csütörtököt mondunk

Pély Barna érkezik, egy szál gitárral mutatja meg, hogy...

alanyaki
...csak derékig látszik
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2013. augusztus 08., 12:18
0 hozzászólás. 

Habár többször is toplistáztuk a nőkről, hölgyekről, csajokról szóló dalokat, most egy olyan szempont szerint válogattunk össze hat magyar dalt, amikor lányokról van szó ugyan, de a dal címének egy része megegyezik. A hetvenes évek mélyéről indulunk és eljutunk napjaink furcsa alter-szerzeményeihez.

5. Taurus: A lány, akire szerelemmel nézhetek

1972-ben vették fel Balázs Ferenc és Brunner Győző szerzeményét, a Taurusban ekkor már Zorán volt a basszusgitáros Som Lajos helyén, ez volt az együttes második és egyben utolsó, működése közben megjelent kislemeze. Zorán énekel, hallhatjuk Radics Béla gitárjátékát, a szöveget Horváth Attila írta.

A Taurus nevű szupergroup (Radics – gitár, Som – basszus, Brunner – dob, Balázs Fecó – billentyűk) az említett tagcsere után nem sokkal feloszlik, Zorán szólóban nyomja tovább, Fecó és Brunner megalapítják a Korált – és mindannyian az éppen aktuális repertoárjukon tartják a lányt, akire szerelemmel nézhettek... Radics sorsa másképp alakult, ő más jellegű dalokat írt, csak halála után becsülte meg az utókor.

4. Koncz Zsuzsa: A lány, akinek tiszta szeme volt

1974-et írunk, Koncz Zsuzsának megjelenik a Gyerekjátékok című albuma – ezen van egy gyönyörű kis Bródy János-szerzemény, aminek hallgatása közben olyan érzésünk van, hogy Bródy a néhány évvel azelőtt nagy sikereket arató kezdő énekesnőről, magáról Koncz Zsuzsáról írta a dalt.

3. Szörényi Levente: A lány, akit szerettem

Ugyanebben az évben jelent meg (még a Fonográf megalakulása előtt) az Illés együttesből ismert Szörényi Levente Utazás című szólólemeze. Ezen már az alakulóban levő Fonográf tagjai is közreműködnek, nagyjából ki is jelöli a csapat zenei stílusát. A dal az A-oldalon van, elég érdekes szerelmi ballada, zeneileg sok mindent magában hordoz, a countrytól az akkoriban igen divatos progresszív, illetve pszichedelikus rockig.

2. KFT: A lány, aki nincs

Ugorjunk néhány évet – 1983-ban jelent meg a KFT zenekar második, Üzenet a liftből/ A fodrász című eléggé érdekes hangvételű lemeze, aminek B-oldalán (akkoriban ugye két oldala volt a lemezeknek és kazettáknak) helyet kapott ez a lány - nincstelen dal a képzeletbeli lányról, akiben ugye az a jó, hogy nincs, és akkor nem is fáj az esetleges hiánya. Igazi Bornai Tibor-opus, vicces, de mégis fájdalmas szöveggel.

1. Emil Rulez: A lány, aki csak derékig látszik

Szerettük volna felvenni a listába az Üllői Úti Fák(k) zenekar A lány, akit a zenekar használ című mesterművét (ilyen szövegrészek vannak benne, mint „Mindenkinek megadom a telefonomat, / Aki a bandában játszik, bárki felhívhat, / Kivéve a dobost, mert őt nagyon unom már, / Én vagyok a lány, akit a zenekar használ", szóval egy klasszikus groupie-történet a kilencvenes évek Magyarországáról), eredetileg a Fekszik című kazettán jelent meg 1996-ban.

Kb. ebben az időben üstökösként tűnt fel a magyar pop-rockzene egén az Emil Rulez nevű formáció, élén Hajós Andrással, a 2001-es bemutatkozó albumra (Zazie az ágyban) pakolták fel ezt a szerzeményt, ami – ki másról? – szintén egy lányról szól, aki nemcsak hogy derékig látszik, de a szám végére teljesen el is tűnik...

+ 1 A Kutya vacsorája: A lány, akit csak egyszer látsz

„Ha akkor megszólítom a metrón, eddig gyerekeink lennének" – mélázott el Varga Livius együttesvezető egy Kutya Vacsorája-koncerten ezt a dalt felkonferálva. Mi tagadás, tényleg vannak ilyen és ehhez hasonló helyzetek nemcsak a budapesti metrón, hanem egy kisváros járdáján is.

Valószínű, hogy volt olyan, amikor belenéztünk egy olyan lány tekintetébe, aki abban a pillanatban egy olyan helyen volt, ahol sem előtte nem tartózkodott, s utána sem fog soha az életben többé visszatérni. Ez van, elszalasztottuk...

A lista természetesen szubjektív, de te alább kiegészítheted kommentben. Neked milyen dalok jutnak eszedbe arról a lányról, aki...?



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."