Kultúra » Zene

Selfish Murphy, avagy a megírült székelyek

A Selfish Murphy egészséges divathullámot lovagol meg, közben körbeturnézza Európát. Szar dalból is tudnak jót csinálni.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Ádám Gyula

Van programod hétvégére?

Október utolsó hetében két hangversenyt is szervez a...
fotó: pearipilesunetului.ro

Zenész gyerekek versenyeznek Udvarhelyen

Október 19-ig lehet jelentkezni az iskolás gyerekeknek...
PelyBarna

Ha koncert és gitár, akkor csütörtököt mondunk

Pély Barna érkezik, egy szál gitárral mutatja meg, hogy...

sm5
Fotók: Facebook.com/selfishmurphy, Lőrincz Csaba
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2014. október 11., 10:44
0 hozzászólás. 

Az ír népzene, illetve kissé felvadított ága, az ír kocsmarock, vagy kelta punk-rock egyre népszerűbb lesz világszerte.

Elég ha csak rátekintünk a Flogging Molly vagy a Dropkick Murphys együttesek egy-egy koncertfelvételére, vagy a tradicionálisabb sítlust játszó Dubliners klasszikusaira, mindjárt kedvünk támad legurítani egy jó sört.

A két legfőbb magyarországi banda a Firkin (ennek az énekese az udvarhelyi Marthy Barna) és a Paddy and the Rats, Románia elsőszámú ír kocsmarock-bandájának pedig a Selfish Murphy számít.

sm1aTöbb mint három éve működik a zenekar, amiben a basszusgitáros-zenekarvezető Martinka Jánoson kívül minden poszton volt csere már. A muzsikában viszont nincs megállás, az énekes Csiki Zoltán szeptemberi kilépése után a gitáros Petri Gergő énekli az ír kocsmazene legismertebb dalait a csapatban, a szekér így megy tovább.

Most találták meg az igazit

Ez a szekér idén megjárta Olasz-, Cseh-, Spanyol-, Német- és Lengyelországot, illetve idehaza is sok városban koncertezet, legutóbb egy hete nálunk is játszottak a Príma Rádió születésnapján. Sokan nem voltak a koncerten, de aki ott volt, az jól érezte magát.

Mint Martinka János portálunknak elmondta, most érzi úgy, hogy most találták meg az igazi Selfish Murphyt – ezt támasztja alá a gitáros-énekes Petri Gergő is, aki a Knock Out zenekarból igazolt át a csapatba.

sm3a„Székely ízt teszünk a dalokba, most felvettünk egy új számot stúdióban, amihez videoklipet is készítünk, október 16-án pedig újabb európai turnéra indulunk. Ennek a hátterében nyilván nagyon sok munka van, de szerencsések is vagyunk. Eddig tizenhárom országban játszottunk, idén ez a negyedik európai turnénk, márciusban pedig ismét megyünk három hétre. Egyedül azt sajnáljuk, hogy idehaza nem vagyunk még annyira elismertek, mint kint, ahol van hírnevünk és van egy-két ügynökség is, aki foglalkozik velünk" – mondja Martinka János.

A szarból is lehet várat építeni

Sok hasonlóság van az ír és a magyar zene, illetve történelem között – ez Petri Gergő szerint is így van, ám az a nagy különbség, hogy az ír zene sokkal gyorsabb és az emberek vidámabbak. Magyar népzenét viszont nagyon nehéz tanulni.

„Ebben a depresszív világban talán jólesik az embereknek, hogy ilyen vidám muzsikát hallhatnak" – teszi hozzá Martinka.

A Selfish Murphy feldolgozásai is egyre jobban szólnak (az udvarhelyi koncerten még a U2 egyik legismertebb számát, a With or without you-t is eljátszották), sőt olyan daluk, feldolgozásuk is van, amiből kiderül, hogy a szarból is lehet várat építeni, csak éppen akarni kell és hangszereket kell belerakni.

Selfismurphy.com

Facebook.com/SelfishMurphy

Pusztai Lehel – fuvola, furulya, Petri Gergő – ének, gitár, Robag Irut – dobok, Martinka János – basszusgitár



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."