Kultúra » Zene

5+1 dal az időről

Az idő rohan, jön, megy, nem lehet megállítani. Napra nap, órára óra, évre év, valahogy így van ez. S persze dalra dal.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Ádám Gyula

Van programod hétvégére?

Október utolsó hetében két hangversenyt is szervez a...
fotó: pearipilesunetului.ro

Zenész gyerekek versenyeznek Udvarhelyen

Október 19-ig lehet jelentkezni az iskolás gyerekeknek...
PelyBarna

Ha koncert és gitár, akkor csütörtököt mondunk

Pély Barna érkezik, egy szál gitárral mutatja meg, hogy...

51dalazidorol
Csak szalad, csak rohan, csak telik, csak megy...
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2015. június 11., 13:39
0 hozzászólás. 

Az időt, mint filozófiai fogalmat sokan próbálták megfogni, sőt megállítani – ehhez még a filozófusok sem jártak közelebb, mint az írók, festők, vagy más művészek, esetünkben a dalszövegírók. De amióta világ a világ és idő az idő, próbálkoztak becsületesen, csak éppen soha nem értek a végére.

5. Koncz Zsuzsa: Rohan az idő

Szörényi Levente és a dalszövegíró S. Nagy István kompozíciója 1966-ból, az akkor az egyik legszebb és legszebb hangú magyar énekesnő, Koncz Zsuzsa előadásában. A dalszövegben minden benne van, amit közhelyekkel el lehet mondani az időről: az idő rohan, múlik, fut, satöbbi. Hát így megy ez.

4. Cserháti Zsuzsa: Idő van

A hasonló című Gothár Péter-film betétdala 1985-ből. Egy Esterházy Péter szövegdarabból („komolyan kéne venni a kurva időt") indult a dalszöveg, egyesek szerint maga a filmrendező írta. A legnagyobb csavar a vége fele van, a szövegben „el van rejtve" az „együtt öregszem apával és Cserháti Zsuzsával" sor.

3. The XX: Infinity

A világ egyik legmelankolikusabb dala. Jó, van még pár ilyen, de az „ekksz-ekksz" főleg erről híres. Nem, nem emó, az már kiment divatból, mire az angol együttes megjelent a színen. Ez 2009-ben volt, az Infinity is a cím nélküli első albumról való.

2. Pink Floyd: Time

Egy nagy klasszikus dal egy nagy klasszikus albumról: a Dark Side of the Moon (1973) negyedik dala egy hétperces kompozíció, a legismertebb Pink Floyd-dalok egyike. Az első versszak után jön egy bámulatos gitárszóló (kb. 3.20-nál), de az egész dal egy mestermű.

1. Bob Dylan: The Times They are a-Changin'

Minden idők (hogy az idő innen se maradjon ki!) egyik legnagyobb dalszerzőjének egyik legrégebbi és legismertebb dala 1964-ből. Annyira régi és annyira ütős évtizedek óta, hogy rengetegen feldolgozták már, köztük Tracy Chapman és Bruce Springsteen is. Igen, az idők változnak és örök bölcsesség, hogy minden nem az, ami elsőre annak tűnik.

+ 1 Európa Kiadó: Mocskos idők

Kultikus zenekar kultikus dala a nyolcvanas évek mélyéről. „Helló, bébi, te nyomorult állat! / Soha nem akartam különbet nálad!" - na, igen, ez egy kezdés! Menyhárt Jenőnek és együttesének a mai napig ez a koncertzáró száma, de mások is szívesen játsszák. Tulajdonképpen egy szakítós szám, amiből azonban a refrén sorai („Mocskos idők, szeretnem kéne, a jövő itt van, de sose lesz vége!") mondanak legtöbbet, de a „ha úgy akarja a szervezetem, soha nem vagy senki nekem" sor se kutya a témában. Néha van az úgy, hogy harminc évvel a dal keletkezése után is minden szava igaz lehet.

A lista természetesen szubjektív, de te alább kiegészítheted kommentben. Neked milyen játékfilmek jutnak eszedbe erről a témáról?



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."