Lyukasóra » Bulikörkép

Azt se tudod, hova menj! Fesztiválok, fesztiválok mindenhol!

Fogadóirodányira duzzadt a közelben lévő fesztiválok száma, és a minőség nem megy a mennyiség rovására.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
femiligaj

Legyen ez a család hétvége!

Palacsinta, bringatúra, pálinkaszedés, kecseti...
zorallgyerek

Sör, sport, szerelem és rock’n’roll a Balaton parton...

Ahol Udvarhely a Fradival játszik, a sörivás annyira...
aa

11. Fishing on Orfű – mi így éltük meg!

Alig két órája nyitották meg a kapukat, de az...

Festival
Fesztiválok mindenhol, illusztráció
szerkesztoÍRTA: GÁL ELŐD
2016. május 26., 06:24
1 hozzászólás. 

Lassan, de biztosan beköszön az idei nyár, színes programokkal tarkítva. Nem, nem a helyhatósági választásokra gondolok, inkább az előttünk álló fesztiválszezonra. Persze, az ember kétszer is meggondolja, hogy a többnapos bulizás, vagy egy múzeumnézésekkel színesített barangolás mellett döntsön valamelyik patinás európai nagyvárosban. Hogy egy kedvenc előadóm sorával éljek, „döntsél idén nyáron: Dosztojevszkij, vagy jetski?".

Magam is dilemmában vagyok ezt a döntést illetően, de azért csak végignézem a fesztiválozásra kínálkozó lehetőségeket, hiszen környékünkön úgy szaporodnak a fesztiválok, mint a fogadóirodák, vagy éppen a turkálók. Remélem, neked is segít majd dönteni a következő mustra. Ha valami kimaradt volna, ajánld.

Öregember nem vénember

A nagy népszérűségnek örvendő Delahoya fesztivál már itt van a nyakunkon, és ahhoz képest, hogy nem tartozik az ország legméretesebb fesztiváljai közé, immáron huszadik alkalommal rendezik meg. A fellépők neveit pásztázva kijelenthetjük, parádés névsorral rukkolnak elő idén is. A június 10-11-én zajló eseményt a Gorbó-völgyéből a kolozsvári sportcsarnokba költöztetik, hogy a szülinapos feszt színvonalát ne ronthassák el a rossz időjárási körülmények. Itt a polgárpukkasztó stílusáról ismert Die Antwoord, dél-afrikai rap-rave együttes lesz a headliner.

Mellettük olyan lemezlovasok érkeznek, mint Andy C, Modestep, Audiofly, vagy éppen a 2004-ben Grammy-díjra jelölt Nic Fanciulli. A nagy nevekben bővelkedő line-up ellenére a jegyeket hozzáférhető áron kínálják, ha június 1-ig beszerzed, 89 lejért juthatsz hozzá.

Csak bírj dönteni

A Delahoya után következő igazán mozgalmas hétvége június utolsó és július első napjaira esik. Ezen a hétvégén zeneízléstől függően több fesztiválon is pöröghetsz. Ha a minőségi elektronikus zene híve vagy, akkor a következő két ajánlatunkat stresszmentesen átugorhatod, ugyanis a Szejkefürdőn megrendezik, a második Motion Fesztivált, ahová az ország nevesebb DJ-iből is érkezik néhány. Itt írtunk róla részletesen.

Az idén egy összművészeti fesztivállal is bővül a paletta, hiszen első alkalommal szervezik meg a Double Rise Fesztivált, amelyen a magyar és erdélyi pop-rockzenei előadók mellett az irodalmi-, színházi- és képzőművészeti-élet jeles képviselőivel is találkozhatnak a résztvevők. Ráadásul a fesztiválnak a csodálatos Torockó ad otthont június 30. és július 3. között. A Fishing on Orfű kistesójáról itt írtunk.

Az Airfield a harmadik az ezen a hétvégén rendezett fesztiválok közül, de egy kicsit ez is más célközönségnek szól. A Szeben melletti Nagydisznódon rendezik. A fesztivál nevéből is következtethetően egy hangárokkal telített repülő-leszállópálya ad otthont a különleges eseménynek. A reggae és hip-hop zene kedvelőinek igazi ínyencségnek számít. A kedvezményes bérleteket 189 lejért lehet beszerezni, és cserébe olyan előadók koncertjeire juthatunk el, mint Jamie Woon, Nneka, Immortal Technique vagy a Pryhme.

Az elektronikus kastély

Dobpergés. Az év egyik legkelendőbb román fesztiválja nem hiába vált azzá. Ugyan sok panaszt végighallgattam már, hogy a helyhez képest túlnőtte magát az Electric Castle, de szerintem sok kicsi ember elfér egy olyan jó helyen, mint a bonchidai Bánffy-kastély. Még ha tavaly eső és dagonyázás jellemezte is a négynapos bulit, a hivatalos aftermovie magáért beszél, és át is ad abból a hangulatból, amit a kastély-party képes nyújtani.

A négy napos bérlet 399 lejbe kerül, de a szervezők idén először lepik meg a fesztivál lakóit egy nulladik nappal is. A fellépők közül nehéz kiemelni bárkit is, hiszen többféle stílus legnagyobbikai lepik majd el a Kolozsvár melletti Bonchidát. A 2011-ben három Grammyt is bezsebelő Skrillex mellett a Sigur Ros, a Bring Me The Horizon, Paul Karkbrenner, Rusko, a Dilated Peoples, Elliphant, a Bastille, a Pan-Pot, az Enter Shikari, a Gorgon City és még sok világszinten elismert előadó fellép.

Az Electric Castle egy másik szépsége, hogy hazai előadóknak is teret biztosít, így például udvarhelyi lemezlovasok zenéjére is bulizhatunk, hiszen az utolsó napon Ribo és Sunkissed is a lemezek közé csap.

Az elmondhatatlan fesztivál

Csupán második kiírására készül a kolozsvári Untold, amely tavaly elnyerte Európa legjobb nagy fesztiválja díjat. Bár nehéz volt a tavalyi felhozatalt tromfolni, idén sem kisebb nevek érkeznek, mint Dimitri Vegas & Like Mike, Afrojack, Armin van Buuren, Hardwell, Martin Garrix, Tiesto, Faithless, Parov Stelar, Borgore, a Dope D.O.D., Scooter, Jamie Jones, Dub FX vagy éppen a Foreign Beggars.

Az Untold különlegessége abban is rejlik, hogy a megszokott, város melletti lakatlan terület helyett a város szívében rendezik be a teljes fesztivált, így a stadiontól elkezdve a villamos szerelvényekig mindenhol bulizhatnak az idelátogatók. Bogdan Buta főszervező a Krónikának kifejtette, túl akarnak lépni a szokványos fesztivál keretein, így külön mesevilággal szeretnék színesíteni a rendezvényt, és hosszú távon meg akarják teremteni az Untold Univerzumot.

Az erdélyi vidék varázsát kapcsolnák össze az éjszaka mitológiájával: a történet főszereplője egy varázsló, de tündérek, mesés és legendás figurák, díszletek is szerepelnek majd a fesztiválon. Egy picit hasonlít napjaink leghíresebb fesztiváljának, a Tomorrowlandnak a koncepciójára. Mivel hatalmas az igény az Untold második kiadására – közel ötvenezren váltottak már bérletet – elindítják a Fogadj örökbe egy untoldost! programot, amelynek a lényege, hogy a kolozsváriak, akiknek épp van üres szobájuk, befogadhatnak egy-egy fesztiválozót. Az augusztus 4-től 7-ig tartó bulisorozat bérletei 405 lejbe kerülnek.

És még sokan mások

Közel sem ennyi a nyári fesztiválrepertoár, hiszen idén is megszervezik a Tusványost csűröstől, sajtos tejfölös lángosostól és Orbán Viktor koncertestől. A Bálványosi Nyári Szabadegyetem színpadán Ákost, Rúzsa Magdit és a Vad Fruttikot is megnézheted július 19-től kezdődően.

A goa műfaj szerelmesei a Solar Seeds Transylvania nevű fesztiválon, Jobbágyfalván június 9. és 13. között és az Erdélyi-középhegységben rendezett Transylvania Calling-on, július 18. és 25. között vehetnek részt.

A Kovászna megyei Nagybacon a Waha Fesztivál otthona lesz július 21-től. Aki július végéig még nem bulizta ki magát, annak sem kell kétségbe esnie, hiszen a hónap végén, 28-án szintén Kolozsvár mellett, a Nagysebes-völgyében a MOX fesztiválon kapcsolódhat ki. Itt nem a fellépők névsorán, inkább a hangulaton van a lényeg.

Nem így van ez a hatodik Summer Well-en, ami ugyan a Bukarest melletti Bufteán lesz megtartva, de olyan előadókat tekinthetünk meg, mint a Chemical Brothers, a Hurts vagy a The Neighbourhood.

A techno zene szerelmesei sem késnek le semmiről, ha végigdolgozzák a j betűs hónapokat, hiszen Năvodari augusztus 19-től ad otthont a műfaj legnagyobb romániai fesztiváljának a Sunwavesnek. Még októberben sincs veszve minden, hiszen azon hónap 7-én kezdődik a Mioritmic a Kolozsvár melletti Hója erdőben. Na látod, az ország határait még meg sem haladtuk, de van itt minden, csak győzzél dönteni.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Lindz
2016-05-30 13:33:17
Megjegyezném..
Megjegyezném, hogy még van egy harmadik udvarhelyi lemezlovas is, Heatwave, akit az EC-n meg lehet hallgatni, a felsorolt kettő mellett. :)

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."