Lyukasóra » Katedra

Uniformisba öltözik a gimi

Kék ing és nadrág, kockás kötény és szoknya, bordó kardigán – szeptemberben egyenruhában kezdik a tanévet a gimisek. Tanár és diák egyaránt.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
polgarvedelmigyakorlatLorinczCsabaPH

Asztal alatt, mintha baj lenne, de nincsen

Szirénáztak, jött a tűzoltóautó és a sok egyenruhás...
Dósa Zoltán, fotó: Pál Edit Éva

Rendszeresen becsapjuk magunkat

Nincs nekem semmi bajom, csak egy kis agydaganat. De...
A szerző fotója.

Az ördögűzés, mint szakma

Tudtad, hogy a Vatikánnak hivatalos ördögűzője van?...

egyenruha-05
Ősszel egyenruhába bújnak a gimisek. Fotó: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2013. július 25., 14:37
4 hozzászólás. 

Az iskola színe, a kék sötét és világos árnyalata dominálja, a bordó dobja fel a gimisek egyenruhájának színét. Az egyenruha-történet kezdete tavaly őszig nyúlik vissza, amikor minden osztályban, szülőértekezleten tárgyalták meg és döntötték el: legyen vagy ne legyen egyenruha a nagy múltú iskolában?

Demokratikus döntés az igen

Bár volt pár ellenvetés, a diákok és szülők többsége, a tanári kar is az uniformis mellett voksolt – mondta portálunknak Laczkó György, a gimnázium igazgatója.

A tervezés szintén közös volt: a gimisek iskolai divatbemutatón parádéztak az általuk kreált egyenruha-variációkban. A gimiseknek legjobban testhezálló változatot is demokratikusan szavazták meg: a szülői bizottság, a diáktanács és a tanári kar együttesen.

Minőség és ár – e kettő egyeztetése volt a szempont a megrendelésnél, illetve a kivitelező kiválasztásánál. A vezetőség először az udvarhelyi nagy készruhagyáraknál érdeklődött, végül szintén helyi kisvállalkozóknál járt sikerrel.

Egy szoknya, egy nadrág

Az elemiseknek, az 5-8. osztályosoknak és a középiskolásoknak más-más az egyenruhája. Az 1-4. osztályos lányok és fiúk egyaránt világoskék, galléros pólót viselnek. A fiúknak sötétkék nadrág, a lányoknak kockás kötényruha jár. A nagyobbak egyenruhájában közös darab a világoskék színű, rövid és/vagy hosszú ujjú ing.

A fiúknak farmeranyaghoz hasonló szövetből készült sötétkék nadrág, a nagylányoknak pedig szintén kockás anyagból varrt, térdig érő szoknya lesz az egyenviselet. Az uniformishoz dukál egy bordó színű, kötött kardigán is, aminek dísze lesz a ráhímezett iskolacímer.

Téli uniformis nincs – az iskolában meleg van, nem fog vacogni senki az egyenruhában, annál is inkább, hogy a lányok is bújhatnak szoknya helyett nadrágba.

egyenruha-01 Fotó: Kakasy Botond

Az egyforma öltözetbe nem csak a diákok, hanem a tanárok is belebújnak ősztől. Az igazgató elmondása szerint a kollégái zömének nem volt ellenvetése az egyenruha viselése ellen.

„Az egyenruhákat már elkezdték varrni. A gyerekeknek be kell sétálniuk méretvételre a varrodához, menegetnek is már" – mondta Laczkó. Hozzátette, maguk sem gondolták volna, hogy alig találnak kötődét, ahol az iskola címerével díszített kardigánokat elkészítik. Külföldi ajánlat volt, de a borsos ár miatt elfogadhatatlan.

egyenruha-07

Mostanra a kardigán-ügy is megoldódni látszik, még csak az a kérdés, hogy mikor kezdődik el a gyártás – mondta az igazgató, aki szerint az egyenruha a közösséghez való tartozás jelképe lesz, és reméli, hogy minden gimis tanár és diák szívesen, büszkén feszít majd benne.

Viselése csakis tanítás idején lesz kötelező és nem lesz karszalag, sőt, az átkosból sem köszönt vissza a lányok hajkoronáját kordába tartani hivatott hajpánt – nyugtatott meg Lackó György. Hozzátette: a 800 diákra szabott egyenruha elkészítése időigényes, így elnézőek lesznek azokkal a gimisekkel, akik szeptember 16-án még civilben jelennek meg az évnyitón.

A Tamási Áron Gimnázium az első az udvarhelyi iskolák között, ahol bevezetik az egyenruhát. Lehet, hogy divatot teremtenek és más tanintézmények is követik a gimisek példáját?


Ennyibe kerül az egyformaság


1-4. osztályosok

galléros póló (fiúk, lányok): 30 lej

kötényruha: 50 lej

nadrág: 60 lej

 

5-8. és 9-12. osztály

ing (fiúk, lányok): 50 lej

szoknya: 50 lej

nadrág (lány): 70 lej

A fiúk egyenruha nadrágjának árát még nem határozták meg.

 



4 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Mr Kecske
2013-08-27 00:37:03
Részvétem a diákoknak és a tanároknak. És minden "elismerésem" az igazgatóságnak, ha ezt az épületes marhaságot valóban sikerül megvalósítaniuk.
avatar
persze
2013-08-27 14:48:21
re:
Mr. kecske mehetsz parézni nyugodtan. Nagyon is jo otlet. Minden szamito europai kollegiumban van iskolai egyenruha, csak nalunk a nagy demokraciaban mindenki elfelejtette, mert a kommunista egyenruhabol eleg volt.
avatar
pek
2013-08-27 18:25:49
Egyen ruhát az...
.. aki szereti az arctalan egyenruhát. Mivel tele van helyesírási hibával, nem idézem "persze" hozzászólását, amiből a személyeskedésen kívül csak annyi igaz, hogy a kommunista egyenruhából elég volt, másféle egyenruhából is! "Mr Kecske" hozzászólásával értek egyet, mert én is voltam diák a gimiben a kommunista uniformizmus idején. És "persze" menjen el tanulni egy "számító európai kollégiumba", ahol megtanulhat helyesen írni, magyar billentyűzettel.
avatar
KzS
2013-09-09 17:37:06
En "frissen" vegzett volt Gimiskent azt mondom, hogy ez nagyon is jo dolog, en szivesen viseltem volna! Mindig is buszke voltam, hogy Gimis lehetek, es ugy tunik a kovetkezo generaciok is igy vannak ezzel, ha tobbseggel megszavaztak az egyenruhat.

Amugy meg attol fuggetlenul, hogy valaki ekezettel vagy anelkul ir, nem jelenti azt hogy nem tud helyesen irni, kedves "pek" Ur/No.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."