Lyukasóra » Katedra

Pedig másképp elég szexi vagyok

A kapusnak és a nagyiknak bejön az egyenruha, a diákoknak vannak kifogásaik. Nem túl ciki, de nem is elég cuki a gimnazista viselet.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
polgarvedelmigyakorlatLorinczCsabaPH

Asztal alatt, mintha baj lenne, de nincsen

Szirénáztak, jött a tűzoltóautó és a sok egyenruhás...
Dósa Zoltán, fotó: Pál Edit Éva

Rendszeresen becsapjuk magunkat

Nincs nekem semmi bajom, csak egy kis agydaganat. De...
A szerző fotója.

Az ördögűzés, mint szakma

Tudtad, hogy a Vatikánnak hivatalos ördögűzője van?...

egyneruha_gimi
Hol szorít az uniformis? Fotó: Csedő Attila
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2013. november 25., 20:25
2 hozzászólás. 

Az uniformis bevezetésével nem teremtettek divatot a városban a Tamási Áron Gimnázium diákjai, a többi udvarhelyi iskola nebulói még civilben koptatják a padot.

Érvek és ellenérvek is szólnak az egyenruha viselés mellett, ellen: némelyek szerint a kommunista idők „mindenki legyen egyforma" hangulatát hozza, mások úgy vélik, éppen az egyformaság különböztet meg a többségtől.

Ha az úton szembejön kockás szoknyás, kék inges ifjú hölgy, vagy skót kockás kötényruha kandikál ki a kabát alól, egyértelmű, hogy viselője a nagy múltú alma mater diákja.

egyenruha, Csedő Attila fotójaA srácok egyenruháját már nem ilyen egyszerű beazonosítani. Az enyhén koptatott, sötétkék színű nadrág szabása és anyaga is a szintén egyen farmerre hasonlít, s a kék inget, nyakkendőt is nehéz felfedezni a begombolt dzseki alatt.

A mennyiség a minőség rovására ment

Legalábbis ami azt az ezer darab egyenruhát illeti, amit az iskola a gyártótól rendelt meg. A gyors elkészítés eredménye, hogy feslik, bomlik a varrások mentén az anyag, aminek minősége a várt alatt marad – tudtuk meg Benczi Tibor aligazgatótól.

A fizikatanár elmondta, a lányok nadrágja nem bírta a mosást, a fenékrészen meglöttyedt. A trottyos nadrágot már egy kevésbé hiú, kamasz gimis csaj sem veszi fel. Szerencsére maradt a lányoknak a szoknya, abból is kettő és kockás, a szűk ceruza és a rakott.

Szerinte a kiegészítők – sál, nyakkendő, nyaklánc – megengedettek, de a villantós, azaz túl mini szoknya már szemet szúr. Az egyenszoknya hossza legyen decens, nem kell bokáig érjen, elég, ha térdig.

egyenruha, Csedő Attila fotójaA srácokat is megszólítják, ha „kigombolt ingben menőznek", de a tanároknak nem jár letolás, ha nem viselik az egyenruhát. Ami a diáknak kötelező, az a pedagógusnak nem, a demokráciával kicsit perel, de már az is valami, hogy három-négy gimis tanár vagány volt, és megrendelte az uniformist. Benczi tanár úr bevallotta, ő sem öltözött be, a hosszú, unalmas köpenyében oktatja a fizikát.

A folyosón nem is láttunk egyetlen tanárt sem kék ingben, nyakkendőben, vagy tanárnőt kockás szoknyában. Vagyis egyet igen: Tőkés Ildikót, de az ő szoknyája mini volt és sárga-fekete kockás. Pedig neki biztosan van egyen szoknyája.

Szexi, trottyos, átlagos

„Elegánsnak elegáns, a hátránya annyi, hogy nem variálható, könnyen meg lehet unni. Az ing alatt nem szabálytalan a póló viselése, egyrészt mert hűvös van, másrészt, mert ha megizzadunk, akkor az ingen nem látszik meg a folt. A nadrág is sokkal kényelmesebb, mint egy akármilyen farmer. A csajokon is jól áll az egyenruha, tetszik" – mondta el véleményét névtelenül egy diák.

„Naaagyon jó, imádok ebben járni, s havonta fizetnek nekem több ezer eurót is, hogy ezt mondjam. Amúgy nekem nem tetszik ez az egyenruha. Mondták, hogy megkérdezték a diákokat, hogy milyen legyen, de egyáltalán nem kérdeztek meg senkit.

Csedő Attila fotójaLehetne valami lazább. Igaz, a nadrág elég kényelmes, de az ing folyton kicsúszik, jobb lenne egy kényelmesebb póló. Még most is izzadok benne, mi lesz nyáron, nagy melegben? A csajoknál a szoknya jó, de a nadrág nem tetszik, kicsit mazlag"– kommentálta az egyenruha-ügyet Gergő a XI. E-ből.

A kérdésre, hogy az egyenruha akadályozza-e a csajozásban igennel válaszolt, de hozzátette: „pedig másképp elég szexi vagyok".

A tanulásban kéne megmutatni a gimisséget

„Én szeretem használni, két szettet is vettem, de most épp azért nincs rajtam egyik sem, mert mindkettőt leettem. Minősége nem túl jó. Az ing még elmegy, de én combosabb srác vagyok és a nadrág lába között már kifeslett az anyag. A lányokon teszik nagyon a szoknya, főleg a rövidebb, rakott.

Örvendenék, ha lehetne több színben is kapni a fiúknak egyenruhát. Mondjuk, lenne a kéken kívül egy fekete ing is, mert ez az egy unalmas. Nyakkendővel vagy sállal szoktam viselni. Amúgy nem tartom drágának. A két rend ára 260 lejbe került összesen"– válaszolt készségesen Ünver Atilla a XI. E-ből.

fotó: Csedő AttilaTetszik és kezdünk is hozzászokni már. Jobb így, mert az utcán már a ruháról megismerjük egymást, és köszönünk is. Egy közös ismertetőjel. Egész jó, főleg, hogy nem jelent gondot tisztán tartani, s van két szoknya, nadrág, s lehet variálni" – vélekedett a XI. D-ből Erika.

„Nem szeretem, nem is szavaztam rá, és nem is értek vele egyet" – az idén végzős Anna nem rejtette véka alá kifogásait. Szerinte elfedi a diákok egyéniségét, nem elég kényelmes, a méret, a szabásvonal nem passzol az alakjához, gyűrődős az ing, és nem a ruhában, hanem a tanulásban kellene megmutatni a gimisséget. Ő azt vallja, turkálóból sokkal olcsóbban kihozná a ruhatárát.

A kapusnak bejön

Simó Magda portás szerint az egyenruha azért is nagyon jó, mert egyből látja a belépőn, hogy az idegen-e vagy hazai.

„Nagyon jó, mert minden reggel nem kell egy félóráig válogatni, hogy mit vesznek fel, semmi baj nincs vele" – mondta egy nagyi, aki az iskola előtt várta unokáját. Egy másik nagymama úgy vélekedett: jó az egyenruha, csak drága. Szerinte nem vészes a tisztán tartás, jól mosható, vasalható is a kicsik uniformisa.

fotó: Csedő Attila„Nekem nagyon-nagyon tetszik, mert elvégre most nem lehet az, hogy valakit a ruhája miatt kiközösítenek. Este is több időm van tévézni, mert nem kell sok idő, hogy előkészítsem. Anyu szerint nem nehéz az inget vasalni- sorolta az egyenviselet előnyeit az ötödikes Tököly Péter.



2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
S.K.
2013-11-28 03:45:23
Megjegyzes...
Nagyon elegáns&ötletes viselet szerintem&alkotóművész kollégáim véleményei után is,az az érzésem kellemes látvány a pörgő kisvárosban is.A "csipkelődő"ódivatú&letűnt komcsi korszakok hangulatara,egyáltalán nincs semmi közelítése,mert a nagyvilágban a teljesen kapitalista&kereskedelmi&turizmusban élen járó nyugati&keleti&délvidéki fejlett országok diákjai szeretettel&büszkeséggel viselik.A VOGUE-magazin&Miami Fashion magazinokban az idén tavasszal is a világhírű PINK&CHRISTINA A.&MADONNA&NICKI MENAJ is egyenruhás fotó sorozattal óriási sikert aratott&világjáró koncertjeiken is vastapssal &egyenruhákban is roptak. A sulis modern&divatos&változtatható egyenruháknak az lesz a varázsa,hogy ráéreznek a sulisok,hogy belül is kell fejlődni&toleránsabbá válni minden téren ,kívül aranyos&modern&kellemes.Vegulis a VIZONTO KORSZAKA 1000 évig fog tartani[2000-tol kezdődően],így csak relax;lépésről&lépésre a fény fele."JUST BE YOURSELF&EASY"....
avatar
sunloverdj
2015-01-20 03:46:53
OOPS...
OOPS.Warnings.Dangerous.Jesszusom,TI ott meg Komcsi stílust utánozzatok?Jesszusom.Sulyed a hajótok ha így folytatjátok.Ti elfeledtetek,ezert regen/89-ben sok fiatal meghalt,ártatlanul.Hamarosan,kopaszra a hajatok,majd,azt is be egyenruhazzatok,hogy mikor hol mit szabad mondjatok,írjatok.Sorry,this ways Comunism&Dark Russia?

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."