Itthon » Oktatás

Már csak két nap van hátra, igyekezzetek!

Az iskolakezdéstől jobban tartanak a szülők, mint a csemetéik. Az alábbi történeteket hallva meg is van az okuk rá.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Biró Mihály

Utcára került az iskola (videó)

Levelek hulltak, grafikák, festmények lobogtak a...
allatvilagnapkikep

Állat volt a napiban

Gyanútlanul mentem a Csillagvár Napköziotthonba és ez...
Tudasz01

Tudászban ki a jó?

Egész Székelyföld itt lesz a történelmi vetélkedő...

sulibairatas02ufo
Fotó:Egyed Ufó Zoltán/archív
szerkesztoÍRTA: SIMÓ VERONIKA
2017. március 14., 16:06
1 hozzászólás. 

Március 16-án zárul az előkészítő osztályokba való beiratkozás első szakasza. A legvadabb városi legendák szerint a gyereket már születése pillanatában fel kell íratni a tanítónéni privát listájára, hogy majd 6 év múlva biztosan helye legyen a kiszemelt legeslegjobb, -színvonalasabb, -felszereltebb osztályban.

A szülők szerint a harc valamelyest szelídült az utóbbi 1-2 évben, ma már előre történő online programálás szerint érkezhetnek a beiratkozni vágyók a tanintézetekbe, de azért megvan a pánik, ha pont a jelentkezés napján leáll a rendszer – ahogy tavaly a művészeti suliban is történt – meséli az egyik anyuka. Akkor hazaküldték őket, és egy későbbi időpontban kellett visszamenni iratkozni, végül minden rendben zajlott, fölösleges volt a stressz.

Csökkent a „hiszti"

az Orbán Balázs Általános Iskolában is, néhány éve még a szóbeszéd szerint éjjel egy órakor kellett sorban állniuk a szülőknek, hogy biztosra menjenek. Listát is vezettek maguk között az érkezési sorrendről. A félelem alapja állítólag az volt, hogy az előző években nem jutott hely olyan diákoknak sem, akik az iskola körzetében laknak.

Egy másik anya ezt meséli: két éve, amikor az első gyerekét íratta ide, nagyon nagy stresszt jelentett számukra az egész procedúra. Idén azonban a kisebbik gyerek beíratása sokkal nyugodtabb körülmények között zajlott, részben annak köszönhetően, hogy a felvételkor előnyt élveznek azok, akiknek a testvére már az adott iskolába jár.

Fogantatáskor eldől

Emellett az intézmény is korábban kezdett a szülőkkel kommunikálni az ügyben, időben kifüggesztették a tudnivalókat, az előre egyeztetett időpontban pedig gördülékenyen megoldották a beiratkozást, a tolongás elmaradt. Ő úgy látja, a szülők generálják a feszültség nagy részét, mintha ez egy modernkori küzdelem lenne a túlélésért.

Az egész cirkusz már a gyermek születésekor kezdődik. Ugyanez az anyuka mondja, hogy amikor első gyereke másfél éves volt, megkérdezték tőle, hogy íratta-e már be napközibe? A napközi alatt pedig folyamatosan téma volt, hogy: "Írattad-e már be iskolába? Feliratkoztál-e ceruzával a tanító néninél? Le vagytok késve. Nem fog bejutni a körzetibe", stb.

Az információ szájról szájra terjed az oviban, bölcsiben, játszótéren arról, hogy melyik iskolában milyenek a tanítók, ki szigorú, ki kedves, ki versenyezteti a gyerekeket. Ezek alapján a szülők jó előre eldöntik, hogy kihez adnák, vagy épp nem adnák a csemetét, és fel is iratkoznak „ceruzával" a kiválasztottnál.

Ez a lista természetesen nem létezik hivatalosan, nincs is rá garancia, hogy be fogják tartani, de az aggódó szülőnek ad egy kis megnyugvást.

De nem mindenkinek. Van, aki attól érzi magát kényelmetlenül, ha idő előtt keresi meg a tanintézmény vezetőjét, hiába, hogy a többi anyuka már rég „intézkedett".

A flotántosok

A körzetben lakók bejutását iskolájukba az úgynevezett flotántosok veszélyeztetik.

Az történik, hogy a szülő, aki másik városrészen, vagy esetleg másik településen lakik, ideiglenes lakcímigazolást kér valamelyik ismerősének, rokonának vagy barátjának a címére, aki történetesen a kiválasztott iskola körzetében lakik. Így ugyanolyan joggal iratkozhat az adott intézménybe, mint a hivatalosan ott lakók. Persze minél előbb.

Ha nem telnek be a helyek a körzetben lakó gyerekekkel, akkor nincs baj, jöhetnek máshonnan is az iratkozás második szakaszában, de kockáztatni nem érdemes, a tanítók szerint sem, ezért inkább hosszú sorokat állnak ki a fáradhatatlan szülők, hogy megkapják a matricát a személyi igazolvány hátára – meséli egy apuka.

Ő egyébként nem is az intézmény, hanem az ott dolgozó pedagógus miatt döntött úgy, hogy papíron máshol fog lakni, mint valójában. Az ő szempontjai szerint az volt fontos, hogy a kisfia tanítója játékos módszerekkel dolgozzon, szeretetteljes legyen, ne erőltesse a versengést, és a sok házifeladatot.

Elmondása szerint az udvarhelyi szokásokhoz képest „későn ébredt fel", és csak másfél évvel a hivatalos iratkozás előtt kezdett foglalkozni a témával, az volt a szerencse, hogy a kiválasztott pedagógus nem a legfelkapottabb iskolák egyikében dolgozik, és nem kellett többszörös túljelentkezéssel számolni,

mint például a Pedában.

Egy másik anyuka szintén évekkel az iskolába menés előtt eldöntötte, hogy step-by-step osztályba szeretné járatni a gyermekeit, sőt, már az óvodában így tanultak. Ezért a még ötéves kisfiát is felíratta már a megfelelő osztályba, bár ez nem jelent még biztos helyet.

A Pedában ugyanis, ahol a step-by-step zajlik, általában túljelentkezés van a 26 helyre. Előnyt élveznek azok, aki az intézmény gyakorló napközijéből érkeznek, akiknek testvéreik már oda járnak, vagy szüleik ott dolgoznak.

Emellett pedig a szülőknek is alaposan meg kell indokolniuk, hogy miért választják ezt a módszert, így próbálják kiszűrni az olyan eseteket, amikor csak a hosszított program, vagy az étkezési lehetőség miatt szeretnék, hogy ide járjon a gyerek – meséli a háromgyerekes anya.

Elmondása szerint azért választotta és választaná továbbra is a step-by step osztályt, mert úgy látja, ez a legmegfelelőbb a gyerekeinek, a közösség is kisebb, a gyerek nem veszik el a tömegben, mint például a Móra Ferenc Általánosban, ahol szerinte sokkal többen vannak.

Ha a gyerek nem iskolaérett, akkor várnia kell még egy évet. Így azonban könnyen lecsúszhat az áhított helyről az áhított osztályban.

Egy másik szülő például tavalyelőtt beíratta volna a Pedába gyermekét, de a pszichológia teszten kiderült, még nem áll készen az előkészítőre, így „visszamaradt" a következő év listájára. Időközben azonban megtöltötték a helyeket más jelentkezők, és kénytelen volt a Palló Imrébe adni végül a gyereket.

A Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégiummal kapcsolatban néhány szülő úgy tudja,

lelkészi ajánlással

érdemes kiegészíteni a beiratkozási papírokat, bár nem mindenki számára tiszta, hogy ha elemiben nincs felekezeti oktatás, és az intzémény körzeti iskolának számít, akkor miért vesznek figyelembe vallási szempontokat a felvételnél.

Ebben a 2015-ben megjelent cikkben az áll, hogy a Refiben a két osztály közül csak az egyik körzetköteles, a másikba egyéb szempontok alapján is lehet felvételt nyerni.

A nulladik osztályba való beiratkozás programjáról magyar nyelven itt lehet tájékozódni, a Hargita Megyei Tanfelügyelőség honlapjáról pedig többek között letölthető az a dokumentum, amelyből kiderül, hogy hány hellyel hány osztályt indítanak a tanintézmények.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Egy a sokból
2017-03-14 17:25:51
Hát nem is tudom...
A "Refi"-vel kapcsolatos infórmációkhoz szeretnék hozzaszólni, mivel a gyerekem oda jár.

Először is a szerző egy 2015-ös cikkre alapozva írja, hogy az egyik osztály körzeti, a másik nem. Viszont 2017-ben a Hargita megyei Tanfelügyelőség web lapján az áll mindkét osztályra vonatkozóan, hogy "Fără circumscripție, criterii specifice", tehát nincs körzeti osztály.
A lelkészi ajánlás kérése szerintem egyértelmű. Mivel egyházi iskoláról beszélünk, nem kellene meglepő legyen, hogy olyan kisdiákokat vesz fel az iskola, akik olyan környezetből jönnek, ahol tiszteletben tartják az alapvető vallási értékeket, felekezeti hovátartozástól függetlenül (kivéve a hivatalosan el nem ismert "felekezeteket", ami szintén érthető).

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."