Lyukasóra » Pályázatok

Betlehemessel jótékonykodtak a gyerekek

Verseny- és adományozási szellem dívik az iskolások között. Betlehemezéssel gyűjtenek a nélkülözőbb gyerekeknek.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Iszlai József | transindex.ro/képernyőfotó

Na, ez a művészet!

Fiatal erdélyi művészeket mutat be új...
uh-mikulas-rajzverseny-zseb

Egy gyerekrajzzal most játékot nyerhetsz!

A te lurkód tudja már, mit kér a Mikulástól? Kérdd...
Heted7Suli

Csapatostól indul az ősz az UFF-nál

Heted7Sulira, Legendás Amatőr Színjátszó Fesztiválra...

Betlehemeznek a Tamási Áron Gimnázium kisiskolásai
Betlehemeznek a Tamási Áron Gimnázium kisiskolásai
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA
2013. január 04., 17:18
0 hozzászólás. 

Hagyományos karácsonyi játékkal lepték meg az udvarhelyieket és a környékbeli települések lakóit a Tamási Áron Gimnázium harmadikosai.

Hideg van a templomban, és hideg a színpaddá avanzsált úr asztalánál. A kis harmadikosok mégis fáradhatatlanul, látszólag lámpalázmentesen zenélnek, táncolnak, énekelnek felnőtteket meghazudtoló módon.

betlehemezes

Kifejezően beszélnek, a vastag sapka alatt öregedő antennákkal is jól érteni minden szót. Nem csoda, hiszen regionális és színjátszófesztiválok nyertesei, és az én tanítónénim, Szabó Zsuzsa tanítványai.

betlehem

Furulyával, dobbal, gitárral nyitogatják a szíveket a hűvösben, mosolyuk mosolyt csal, pedig még egyszer mondom, olyan, de olyan hideg van.

Dobszay László zenetörténész, népzenekutató által rekonstruált középkori betlehemes szövegének rekonstruált változatát hallhatjuk. A szöveget Dobszay segítségével a csapatvezető Szabó Zsuzsa tanító néni igazította a gyerekekhez.

Sokfele elhúzták a karácsony nótáját

Nincsenek sokan a Bethlen negyedi unitárius templomban, utolsó pillanatban sikerült összehozni a fellépést, de mindenképp szerepelni akartak itt is, mert két kis csapattag unitárius, és minden olyan közösségbe el akarták vinni a betlehemezést, az adakozás örömét, ahová tartoznak.

betlehem-1-uh

Így betlehemeztek a Szent Miklós-hegyi plébániatemplomban, a Nardini óvodában, a gyergyószentmiklósi gyermekotthonban, a Tamási Áron Gimnáziumban, a Bethlen negyedi református templomban és végül Székelyudvarhely főterén, a karácsonyi vásárban.

Versenyt futnak a betlehemmel

A SzékelyKapuk-ZöldKapuk című közép-európai versenyben vesznek részt, melynek lényege, hogy a betlehemezés hagyományát visszaépítse a köztudatba úgy, hogy abból mind a betlehemezők, mind a tágabb közösség nyerjen.

betlehemezés

A játékot jótékonysági akcióval vonták egybe, a fellépéseket követően a gyerekek adományokat gyűjtenek, az így kapott összeget vagy egyéb javakat egy alapítványnak vagy egyesületnek adják át.

betlehemezes

A kis Tamásisok a gyergyószentmiklósi Gyermekotthon a szivárvány alatt nevű intézménynek gyűjtöttek, ami a tanító néni elmondása szerint egy, a Böjte Csaba árvaházai mintájára működő gyerekház.

Adományozni mindig lehet

Azon fáradoznak, hogy környezetünkben a felnőttek és gyerekek vidámabbak és segítőkészebbek, szolidárisabbak legyenek, és megsejtsék az igazi kiváltságot jelentő tudás csodálatos lehetőségeit –olvasható adománykérő levelükben.

betlehemezes

A levélben megkérnek mindenkit, hogy lehetősége szerint támogassa a gyerekotthont a RO51BRDE210SV31744672100 bankszámlaszámra küldött adományával, és hogy ők is örüljenek, írja rá a befizetés közlemény rovatába a betlehemes csapat nevét: Énekmondók, valamint írjon egy emailt a szabozsuzsa71@gmail.com címre az adomány összegével, dátumával.

A betlehemes játék lényege a hagyományok öncélú felelevenítésén és a szórakoztatáson túl a környezettudatos nevelés és a közösségi kapcsok megerősítése, társadalmi szolidaritásra buzdítása – nemcsak felnőtteknek.

Verseny- és adományozási szellem dívik az iskolások között. Betlehemezéssel gyűjtenek a nélkülözőbb gyerekeknek.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."