Lyukasóra » Rendezvények

Szent István-napok: nem sörfesztiválosra faragták

Negyedik kiadás, négy nap, két helyszín, rengeteg program – a szombaton kezdődő rendezvénysorozatot a szervezők ünnepélyesre, nem sörfesztiválosra faragták.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
ovohely

Te le mersz-e menni a sötétbe?

VéR-el írt történelem a városháza pincéjében. Ilyen...
fotók: Dávid Anna Júlia drónfotók: Egyed Ufó Zoltán

Tömegfutás: bennünk van az X!

Ezerötszázan táncoltak, majd futottak gyorsabban, mint...
Izgalmas hétvége elé nézünk.

Tudjuk, mit csinálhatsz hétvégén

Érdemes kihasználni az évadzáró meleget.

szervezok
Nem lesz zsibvásári hangulat, nívós ünnepet ígérnek a szervezők. Fotó: Városháza sajtószolgálata
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2013. augusztus 14., 16:23
0 hozzászólás. 

A kulturális programokra helyezték a hangsúlyt a negyedik Szent István-napokon, amely idén két helyszínen, a Márton Áron, illetve a Városháza téren zajlik – hangzott el az augusztus 17-20. között megrendezett ünnepnapok részletes programját ismertető sajtótájékoztatón. A rendezvénysorozat ötletgazdája és főszervezője a polgármesteri hivatal, amely a Haáz Rezső Múzeummal, a Városi Könyvtárral, a Művelődési Házzal, az Udvarhelyszéki Népművészek Egyesületével (UNE) és az Amigo and Intercost céggel együttműködve állította össze a programokat.

A szombattól vasárnapig tartó programok színes és változatos: a sporteseményektől kezdve a népi mesterség-bemutatókon át a koncertekig, a történelmi kiállítástól a képzőművészeti tárlatig választhatjuk ki a kedvünkre valót.

Délelőttönként a gyerekeknek kedveskednek, a délutáni, esti felhozatal pedig a felnőtteknek kínál lehetőséget a kikapcsolódásra, szórakozásra.

A kulturális programok (előadások, koncertek) helyszíne a Városháza téren felállított kis- és nagyszínpad lesz, előbbin a gyermekeknek szóló, utóbbin pedig a felnőtteknek való produkciókat lehet megtekinteni. Itt lépnek fel a helybéli és a vendégmeghívottak, köztük a Hargita Nemzeti Székely Népi illetve a Háromszék Táncegyüttes, a magyarországi Nox együttes fronténekesnője, Péter Szabó Szilvia, a Palomita Show, a nemEz.

A téren sorakoznak majd a kézművesek sátrai is. Az Udvarhelyszéki Népművészek Egyesülete közel félszáz mesterembert toborzott az alkalomra, a sátrakban nem csak a kézzel készített portékákat lehet megnézni, megvásárolni, de a népi mesterségek ( fafaragás, szövés, fonás, gyöngyfűzés, csipkeverés stb.) csínját is el lehet lesni – tájékoztatott Tifán Irénke, az UNE elnöke. Ugyancsak a kézműveseknél lehet megtalálni a programfüzetet és a rendezvény térképét is.

Márton Áron tér

A kicsiket várja a könyvtár történelmi és mozi sátra is, ahol iniciálékat pingálhatnak, illetve magyar rajzfilmeket nézhetnek – sorolta Szőcs Endre igazgató, aki mindenki figyelmébe ajánlotta a gazdag olvasmányanyagot kínáló könyvsátrat is.

Nagy Pál festőművész tiszteletére nyílik emlékkiállítás augusztus 20-án a Művelődési Házban. Ugyanott Elekes Gyula igazgató tűzzománc-műhelyében a magyar szent koronán levő zománcképek történetével, készítésének műhelytitkaival is meg lehet ismerkedni.

Két, tematikájában az ünnephez kapcsolódó, kamarakiállítással készül a Haáz Rezső Múzeum. Augusztus 19-én, hétfőn délután nyílik meg az udvarhelyszéki templomokban végzett ásatások leleteinek egy részét bemutató régészeti tárlat, illetve a középkori székely okleveleket bemutató kiállítás, előbbi 17 órakor, míg utóbbi 17 óra 30 perckor.

A sportesemények sem hiányoznak, a szombaton kezdődő Szent István-kupán (városi sportcsarnok) és az Önkormányzati labdarúgókupán a testvérvárosok (Vác, Dunaszerdahely, Tatabánya) és a helyi sajtósok csapata is labdába fog rúgni.

Az Amigo & Intercostnak köszönhetően zsebhez szabott áron, mindössze három ötvenért fog folyni a csapolt csíki és a Heineken sör – közölte a habos hírt Bíró József, a cég igazgatója.

A negyedik Szent István-napok rendezvénysorozat fénypontja augusztus 20-án az új kenyér megáldása, amelynek helyszíne a felújított Márton Áron tér lesz. Az este 8 órakor kezdőd eseményen 100 kenyeret szentelnek meg a történelmi egyházak képviselői, a mindennapi betevőt ezúttal is felszeletelik és szétosztják a rászorulóknak. A város kulcsának átadása után, 20 óra 30 perctől szabadtéri táncházba hívják az ünneplőket. István Ildikó és barátai, a Boróka, Kékiringó, Gereben néptáncegyüttesek együtt biztosítják a jó hangulatot.

Az ünnepnapokat az este fél 10 órakor kezdődő tűzijáték zárja.

A rendezvényeket minden városlakó ingyenesen látogathatja, belépődíj nincs.

A részletes programot a polgármesteri hivatal honlapján lehet böngészni.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."