Lyukasóra » Rendezvények

Együtt gyümölcsfesztiválozik falu és város

Mit jelent, ha megszólít az utcán egy almafa vagy kérdezősködik egy körtefa? Nem mást, mint azt, hogy hétvégén újra itt van a régió legízesebb fesztiválja.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
ovohely

Te le mersz-e menni a sötétbe?

VéR-el írt történelem a városháza pincéjében. Ilyen...
fotók: Dávid Anna Júlia drónfotók: Egyed Ufó Zoltán

Tömegfutás: bennünk van az X!

Ezerötszázan táncoltak, majd futottak gyorsabban, mint...
Izgalmas hétvége elé nézünk.

Tudjuk, mit csinálhatsz hétvégén

Érdemes kihasználni az évadzáró meleget.

Gyümölcsfesztivál
Minden lekvár kóstolásra vár. Fotó: archív
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2013. szeptember 19., 13:46
0 hozzászólás. 

Új helyszínen, a Bethlen-lakótelepi parkban, sok házias kóstolnivalóval, kicsik, nagyok ínyére való programmal várja látogatóit három napon át, szeptember 20-22. között a régió legízesebb fesztiválja, az Udvarhelyszéki Gyümölcsfesztivál.

A Civitas Alapítvány és a Székelygyümölcs Egyesület ötödik alkalommal toborozza a városba az udvarhelyszéki településeken élő, hagyományos gyümölcstermesztéssel és feldolgozással foglalkozó közösségeket, lehetőséget adva arra, hogy a városlakóknak bemutassák saját értékeiket és együtt ünnepeljenek – így fogalmazta meg a fesztivál lényegét Orbán Árpád, a Civitas Alapítvány regionális igazgatója. „A falu a várossal, a város a faluval együtt teljes" – mondta Orbán, aki szerint a fesztiválnak közösségformáló, erősítő jellege van, hiszen a 16 vidéki település ízét, zamatát nem egyének, hanem csapatok hozzák el kóstolóba.

„Élvezzék, próbálják ki az új ízeket" – biztatta a fesztiválra látogatókat Pakot Mónika fesztiválfelelős, aki szerint a lekvárfőző asszonyok fantáziáját, kreativitását dicséri, hogy a fesztiválon új, érdekes ízkombinációkat lehet megkóstolni. Üstben lekvárt idén nem rotyogtatnak, de a lekvárfőzők vetélkedője nem marad el: a szombati Erdei gyümölcs és annak kínáló környezete versenyben az a csapat lesz a nyertes, akinek nem csak a lekvárja ízletes, de a tálalásban is remekel. Ki süti a legfinomabb szilváslepényt Udvarhelyszéken? vetélkedőbe szombaton déli 11 óráig várják a benevezőket.

Tavaly nagy sikere volt a Cserebere placcnak, ez idén is lesz: a pénzmentes piacon az otthonról hozott, gyümölcsös vagy azzal kapcsolatos portéka cserélhet gazdát.

A Gyümölcsfurfang Játszóházban Miklós Zsuzsanna óvópedagógus várja az aprókat, lehet majd nemezelni, magokból mandalát készíteni, szalmából szőni, fonni és kalandozni a gyümölcsök világában.

Látnivaló is lesz bőséggel. A fesztivál apropóján meghirdetett, A gyümölcsfeldolgozás ízes pillanatai fotópályázatra magyarországi és felvidéki alkotók is beneveztek, a fényképeket kiállítják és díjazzák, a közönség is szavazhat a kedvencére. Aki nem ér rá, az a művelődési házban október 1-15. között megnézheti a kiállítás képeit.

Milyen volt az almaszüret az Ugron-birtokon? – az 1910-es évekig röpít vissza a Kováts Fényképészet archívumából előkerült, a helyszínen közszemlére tett 17 fotográfia.

A Gyümölcsfesztivál a tudásgyarapításra is lehetőséget nyújt. Akit érdekel a gyümölcsfák oltása, metszése , kíváncsi, hogyan készül gyümölcsből székely rágógumi, vagy tudni szeretné mi az a Góbé Világ és miért fontos Székelyföld jövőjét illetően, azt szívesen látják az unitárius templom mellett, az előadások színhelyén. A részletes program a Székelygyümölcs Egyesület honlapján megtalálható.

Belépő a Tündérkertbe

Az 5. Udvarhelyszéki Gyümölcsfesztivált a 14 éven felüliek szimbolikus, 2 lej értékű tombola-belépő ellenében látogathatnak. A tombola-belépő ára egyfajta adomány, a begyűlt összegből kívánja elindítani új, Tündérkert elnevezésű programját a Civitas Alapítvány, csatlakozva a magyarországi kezdeményezéshez – közölte Pakot Mónika. A 2 lejes belépő árával hozzájárulunk ahhoz, hogy a közeljövőben Erdélyszerte létesüljenek olyan csemetekertek, amelyekben csak hagyományos gyümölcsfák virágoznak és hoznak termést majd nekünk és utódainknak is.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."