Lyukasóra » Rendezvények

Sziget Fesztivál lesz Romániában?

Két Félsziget Fesztivál is lehet idén, a két félből talán kijön egy egész. Vissza mindent Vásárhelyre, de Kolozsvár sem mond le a fesztiválról.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
ovohely

Te le mersz-e menni a sötétbe?

VéR-el írt történelem a városháza pincéjében. Ilyen...
fotók: Dávid Anna Júlia drónfotók: Egyed Ufó Zoltán

Tömegfutás: bennünk van az X!

Ezerötszázan táncoltak, majd futottak gyorsabban, mint...
Izgalmas hétvége elé nézünk.

Tudjuk, mit csinálhatsz hétvégén

Érdemes kihasználni az évadzáró meleget.

felsziget-2
Fotók: Kakasy Botond/Félsziget 2011
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2014. január 13., 17:46
0 hozzászólás. 

Tizenkét évvel ezelőtt Udvarhelyről indult, most a nagyvárosok viaskodnak azért, hogy náluk legyen. A Kolozsvári Magyar Diákszövetség néhány tagja a Szejkefürdőn szervezett diáktábort.

A kezdeményezés jónak bizonyult, ugyanis a nagy érdeklődés miatt az első alkalommal ki is nőtte a helyszínt. A szervezők akkor úgy gondolták, hogy a következő helyszínnek a Maros-parti Weekend-telep jobban megfelel.

Mivel az új helyszín a Maros és annak holtága között úgy terül el, hogy egy kis félszigetet formál, erről is kapta a nevét. A MIÉRT mellett a szervezésben megjelent a Sziget Produkciós Iroda is, akik akkorra már kilenc éve szervezték meg Diákszigetként indult, mára már Sziget Fesztiválként elhíresült rendezvényt.

felsziget-1

Az első egy-két évben még leginkább a vásárhelyi Weekend-telepen, a strand területén és a hozzá tartozó sportpályákon zajlott a fesztivál. Ahogy teltek az évek, úgy növekedett a látogatók száma és a fesztivál területe is. A szervezők állandó akadályokba ütköztek a különböző engedélyek kiváltásakor, csak akadozva és nehezékesen tudtak a vásárhelyi városvezetéssel együtt dolgozni.

Közben Szepessy Szabolcs fesztiváligazgatót Bodor László váltotta, aki 2013-ban Kolozsvárra költöztette a fesztivált. Akkori nyilatkozataiban több okot is felsorolt, de az egyik nyomós érv az volt, hogy a kolozsvári önkormányzat tárt karokkal várta, és támogatásáról biztosította a fesztivált.

felsziget-3

A fesztivál új helyszínéül szolgáló Gorbó-völgyben komoly infrastrukturális fejlesztéseket eszközölt a városvezetés, nem kis pénzt fektetve bele. De hiába a támogatás és az új helyszín, a fesztivál nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket és a vártnál jóval kevesebb volt a résztvevő.

Szepessy Szabolcs, a Félsziget Fesztivál márkanév tulajdonosa úgy döntött, hogy 2014-re ismét visszahozzák Vásárhelyre Románia egyik legnagyobb zenei fesztiválját, amiről nyilatkozott is az újságoknak.

Ez minden valószínűséggel nagy arculcsapás lehetett a fesztivál igazgatójának, Bodor Lászlónak, aki a média megkeresésére azt mondta, ő is a sajtóból értesült Szepessy döntéséről. Szepessy elmondta, idén lejárt a Bodor vezette szervezőgárda szerződése, így egy új csapattal ismét Vásárhelyen szervezik meg a Félszigetet.

Kolozsvár sem mond le a fesztiválról, és egyelőre úgy tűnik, hogy most a kincses városban is lesz egy Félsziget, csak más néven. „Mi Kolozsváron megszervezzük a fesztivált, Marosvásárhelyen pedig megtartják a Félsziget nevű fesztivált. Próbáljuk összehozni ugyanazt, amit eddig. Most tárgyalunk a partnerekkel és a szponzorokkal" – válaszolta a maszol.ro kérdésére Bodor László.

felsziget-5

A Félsziget honlapján jelenleg csak egy kép érhető el, amin a Félsziget Fesztivál 2014-es dátuma és helyszíne van feltüntetve, azaz 2014.07.17-20, Marosvásárhely.

Bodor Lászlót telefonon kerestük meg, aki egyelőre annyit mondott, hogy valóban váratlanul érte a helyzet, és most mérik fel a lehetőségeket. „Kolozsvár egy jó terep, és igaz, hogy a tavalyi fesztivál nem sikerült olyan jól, de nem is volt annyira rossz, mint ahogy azt sokan beállították. Az egy dolog, hogy úgy gondolják, a Félsziget nevet vissza kell vinni Vásárhelyre, de Kolozsvár is megbír egy ilyen koncepciójú fesztivált."

Arra a kérdésre, hogy lesz-e, és ha igen, milyen néven indul a fesztivál, nem tudott válaszolni. „Most még túl korai lenne bármit is mondani, részletekkel meg végképp nem tudok szolgálni. Mi szeretnénk ebben a koncepcióban fesztivált szervezni Kolozsváron, de egyelőre most zajlanak a tárgyalások a szponzorokkal és a partnerekkel. Egyszer megpróbáljuk feltérképezni a lehetőségeinket" – foglalta össze Bodor.

Egyelőre úgy tűnik, megindult a fesztiválok közötti rivalizálás, de a résztvevőknek ez várhatóan annyit jelent, hogy jobbnál jobb fesztiválok között válogathatnak, megfizethető áron.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."