Lyukasóra » Rendezvények

Burjánzik a kicsi park, bekerítették

Az árusnak túl olcsó, a vásárlónak túl drága a virág. Sok a baj vele, de legalább szép. Idén kiteszik a pletykafészkeket a tornácra.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
ovohely

Te le mersz-e menni a sötétbe?

VéR-el írt történelem a városháza pincéjében. Ilyen...
fotók: Dávid Anna Júlia drónfotók: Egyed Ufó Zoltán

Tömegfutás: bennünk van az X!

Ezerötszázan táncoltak, majd futottak gyorsabban, mint...
Izgalmas hétvége elé nézünk.

Tudjuk, mit csinálhatsz hétvégén

Érdemes kihasználni az évadzáró meleget.

disznoveny-16
disznoveny-16
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA
2014. május 09., 08:54
1 hozzászólás. 

Citrom kukucskál át a drótkerten, édes-fanyaron hívogat az idei Dísznövény kertészeti kiállítás és vásárra. A belépő három lej, gyereknek, nyugdíjasnak két lej, családoknak 6. Több helyen látni, hogy bizonyos összegű vásárlás felett a jegy ára levásárolható.

Itt virít Picasso

A citrom mellett az udvarhelyi ablakok néhány éve őshonos növénye, az orchidea virít. 25-50 lej közötti összegért vásárolhatjuk meg a Leopard Price, Picasso, Anastazia művésznévre hallgató parazitákat. Képes vagyok azt hinni, hogy az orchideának speciális gondozás és környezet kell, a Díva Orchidea Kft. árusa megnyugtat, hogy dehogy és a kezembe nyom egy egyoldalas útmutatót. Tényleg nem túl bonyolult, valamivel könnyebb, mint a gyerekgondozás, és éjjel nem ébreszt fel.

disznoveny-6

Büdöskén akad meg a szemem, annak tudom a nevét, a rendest is. Otthon is kikelt, de még nem virágzik. Itt 1,5 lejbe kerül egy virágzó példány.

A többi növénynél zavarban vagyok, nyárról-nyárra elfelejtem a nevüket, és a dísznövénykiállítás cseppet sem segít a műveletlenség felszámolásában. Ritka, hogy az ár mellett a növény nevét is feltüntetik. Sok helyütt még az árat, sőt az árust sem látni.

Csodaszép cserjék, sziklakert hozzávalók várnak vevőre, de nem ismerem őket, és sehol semmi információ, mit hová érdemes venni vagy tenni.

Tíz lejbe adják a pityókát

Muskátli és petúnia akad bőven, több méretben. A sepsiszentgyörgyi Lőrincz Attila azt mondja, olcsó a virág, de a vásárlók így is drágállják. Egy növényhez sokszor le kell hajolni, sokat kell neki télen fűteni, hogy megéljen, hogy elhozható legyen. „150 méter tűzifát vettem az idén" – panaszolja.

Majd azt tanácsolja, hogy kerti földbe semmiképp se ültessük az itt vásárolt növényeinket.

disznoveny-4

Tőzegbe, minél rostosabba kell telepíteni, aminek kizárólag a növény megtartása a feladata, a tápot külön kell adagolni nekik.

A kerti föld nem elég laza szerkezetű, nem engedi a növények gyökerét fejlődni, és ettől függ a növény egészsége. A nagyobb, csüngő petúnia 20 lej nála, a kisméretűt 4 lejért kínálja. A pici jegecske, vagy begónia 1,5 lej, akárcsak a szálvia, más néven lángvirág. Kaphatunk pletykát, édes pityókát is nála 10 lejért, az előbbi apró fehér virágzatú, utóbbi lila vagy élénkzöld levelű. Gyönyörű a kisvirágú petúniája.

Kézművek, miccs és sör

A kézműves oldalon már ismerősebben jövök-megyek. Vásárolhatunk könyvet, festett emléktárgyakat, kavicsból készült tárgyakat, csipkét, fejlesztő fajátékot, szappant, lóbalzsamot százféle kiszerelésben. A lóbalzsam tulajdonosa érdeklődik, hogy turisták vagyunk, hogy így felszerelkeztünk? Majd áttérünk arra, hogy jó-e itt élni. Mondjuk, jó. Ötödik éve jár erre, és szerinte az itteni emberek tisztábbak, mármint lelkileg, nem annyira rohanósak, jobban figyelnek egymásra, és erősebb a magyarságtudatuk.

Nagyon jó a székelység marketingje, Magyarországon akad, aki azt hiszi, hogy Erdélyben mindenütt székelyek élnek.

disznoveny-11

Lóbalzsamot 25 lejeset ajánl heti háromszori sportoláshoz. Az a lényeg, hogy legyen árnika benne, az csillapítja ugyanis a fájdalmat.

A sarokban megpihenhetünk egy sör erejéig, sajnos a csúszdát elég távol tették ahhoz, hogy gyerekkel is nyugodtan el lehessen fogyasztani egy pár miccset.

Sokkoljuk az epret a túlélésért

Itt van a zöldségszobrász, vehetünk kaszálógépet, rendelhetünk kerttervezést, nézhetünk néptáncelőadást, virágkötészeti bemutatót, foglalkoznak a gyerekünkkel, és nyerhetünk a tombolán.

disznoveny-9

Utolsóként az epres, zöldségpalántás standnál kötünk ki. Érdeklődünk, hogy kell megőrizni a 12 lejbe kerülő cserepes epret, hogy ne csak azt az egy-két termést fogyaszthassuk róla, amit a vásárról hazafele kapunk be.

A bögözi VBS Flora cég képviselője tájékoztat, hogy nem kell agyonöntözni, de azért kapjon elegendő vizet, napfényt, télen is locsolni kell. Az a legbiztosabb, ha kitesszük a hidegbe, mert akkor megkapja a szükséges hidegsokkját, és vízadagját.

Tápozni is kell, hiszen a növényeknek is enniük kell, biotáppal a legjobb, ők is azt használják. Vásárolhatunk 1 lejes paradicsompalántát, balkon- azaz koktélparadicsom kezdeményt, padlizsán és paprikapalántát nála. De van nemesített erdei szamócája is.

A balkonparadicsomra benevezünk. Egy ismerős szerint 2 tő elég egy családnak belőle. Tavaly nyolcat szerzett be, és a végén már nem győzték enni, annyi termett rajta.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Egy a sokból
2014-05-10 20:23:57
Ott jártam...
Már a belépésnél látszik az "igényesség": sehova nincsenek feltüntetve az árak, de a jegyárusok legalább készségesen felvilágosítanak, hogy az "Székelyudvarhely Tavasza - VI. Városnapok" programfüzetben több helyen is feltüntetett "A belépőjegy teljes egészében levásárolható" mézesmadzag kamu, esetleg nagyobb összegű vásárlás esetén "ha beleszámolja valamelyik"...

A vásár hangulatot rontja, hogy inkább áruház jellege van, mert alkudozni, nem igazán lehet, az árusok ragaszkodnak az árakhoz - gondolom a magas helybérek miatt.

A zsibvásár hangulatot emeli, hogy lehet kapni mindent, kézműves bizsut, házi készítésű szappant, fajátékokat, visszér kezelésére való szereket, Li..Ca.. termékeket, könyveket, székelyruhákat és még sok más egyéb, a kertészethez és virágokhoz szorosan kapcsolódó árut.

A tombola is érdekes, mert vagy ott van az ember amikor kikiáltják, vagy Fortuna Istennő rá sem hederít.

Szóval a megszokott színvonal...
Félreértés ne essék, nem...

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."