Băsescu: I'm back, motherfuckers!

"Mától visszatérek a közéletbe. A miniszterelnök is legyen férfi, és vállalja fel, amit akar" – mondta kedden Traian Băsescu államfő.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

traian-basescu
Băse visszatér
szerkesztoÍRTA: BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA
2012. június 13., 09:09
0 hozzászólás. 

Az államfő azért ragadtatta ilyen határozott kijelentésre magát, mert a parlament olyan állásfoglalást fogadott el, miszerint ne Băsescu, hanem Victor Ponta képviselje Romániát az Európai Tanács hónapvégi csúcsértekezletén.

Băsescu elmondta, a helyhatósági választások során nem akart a figyelem középpontjába kerülni, mert nem akarta, hogy bármelyik fél is vele töltse meg a kampányát.

Kijelentette, ha a miniszterelnök igazán jó együttműködést akar, akkor ha az embert nem is, de legalább az államelnöki hivatalt tisztelnie kell. Victor Ponta a parlamenti szavazás után azt nyilatkozta, szeretne egyeztetni Románia EU-s képviseletéről Traian Băsescuval. "Mindig szívesen látott, csak szóljon előre, hogy mikor van ideje" – jegyezte meg Băsescu.

Az alkotmány 80. cikkelye világosan kimondja, hogy a román államot az államfő képviseli – érvelt Băsescu, aki szerint a parlamenti állásfoglalás sem kötelező érvényű jogszabály.

"A kormányfő legfennebb egy fontos intézményt, a kormányt képviselheti, de nem a román államot, ami sokkal komplexebb: 22 millió állampolgára, igazságszolgáltatása, parlamentje, civil szervezetei, elkeseredett és gazdag polgárai vannak. Mindannyian Románia része vagyunk, de a kormány ezeket nem képviseli, mert nincs rá alkotmányos joga" – magyarázta az államfő, aki szerint a miniszterelnök csak akkor képviselheti az országot, ha az államfő ráruházza ezt a jogkört.

"A gyengeség jele, hogy a kormányfő nem velem beszéli ezt meg, hanem parlamenti nyilatkozattal köti az ebet a karóhoz, aminek nincs is jogi érvénye. Legyen férfi, és vállalja fel, amit akar" – szögezte le Băsescu. Véleménye szerint a politikai elit egy része ma szánalmas előadást tartott az Európai Unió működéséről. Megjegyezte, hogy senkivel sem szeretne konfliktust, de korrekt és alkotmányos megoldásokat vár.

Az államfő úgy értelmezte a parlament mai döntését, hogy annak alapján kívánják majd módosítani az alkotmányt.

uh.ro/manna.ro



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."