Bíró Zsoltra szállt a korona

Országos Tanácsot hívott össze a Magyar Polgári Párt, ahol többek között elnököt is választottak a küldöttek. Élőben közvetítünk.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Bíró Zsolt, a király
Bíró Zsolt a király
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA, BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA, EGYED UFÓ ZOLTÁN
2012. október 12., 18:13
6 hozzászólás. 

16:40 Szász és Bíró kezet fogva szentesítették a helycserét. Himnusszal, majd állófogadással ért véget a IV. Országos Tanács. Az előterjesztő visszavonta az utolsó napirendi pontot. Köszönjük a figyelmet.

16:33 Bíró Zsolt székfoglaló beszéde után Szász Jenő köszön le: "az MPP alapértéke egyre nagyobb és értékesebb".

16:22 69 igen szavazattal Bíró Zsolt az MPP elnöke.

16:15 Mi Molnár Miklóst javasoltuk volna, mert neki megvan a telefonszáma, és mindig fel is veszi, ha hívjuk, vagy Orbán Balázst, mert könnyű megjegyezni a nevét, és már iskolát is neveztek el róla.

Ki az a Biró Zsolt?

Biró Zsoltnak inkább a hangja, mintsem a képmása lehet ismerős az erdélyieknek, ugyanis a marosvásárhelyi közszolgálati rádiónál dolgozott mindaddig, amíg bele nem ütötte a politikába az orrát. Tavaly sajtóbotrányától zengett a média, legalábbis ő ütötte a vészharangot, amikor Borbély Melinda, a rádió azóta nyugdíjba vonult igazgatóhelyettese, civilben Borbély László felesége "koncepciós eljárást" indított ellene. Elvállalta a Marosszéki Széki Tanács elnöki tisztségét, szerinte ezért gurultak be ennyire a rádió RMDSZ által delegált vezetői.

Ezt állította Biró Zsolt, miután felkérték, vonuljon el féléves fizetetlen szabadságra, különben elveszik a mikrofonengedélyét, mert közszolgálati médiában dolgozó újságíró nem lehet politikai alakulat tagja. Azután a rádió megbízott felelős szerkesztő helyettesével, Szász Attilával rúgta össze a port. Utóbbit szintén az RMDSZ javasolta a tisztségre.

Biró azóta még egy félévet tengődött munka nélkül, ez alatt jelöltette magát Maros megyei tanácselnöknek, de, mint tudjuk, nem választották meg. Lehet, hogy szerepe volt ebben annak is, hogy a facebook-os politikusi oldalát egyetlen ember kedveli. Idén márciusban még nem volt tagja az MPP-nek.

Szavazás

15:54 Elnököt választ az MPP.

15:51 Most, majdnem három órával a kezdés után tudtuk meg, hogy a kongresszus valójában egy rendkívüli országos tanács, miután sokan megkérdőjelezik a mai ülés összehívásának törvényességét.

15:46 A források jónak, a pletykák igaznak bizonyulnak. Az polgári ötök jelöltje Bíró Zsolt. Előzőleg Bíró mellett Farkas Csaba neve is felmerült, de az alapszabályzat előírja, hogy csak egy jelöltet állíthatnak az alelnökök, így Bíró Zsolt lett az induló, akire a küldöttek titkos szavazással voksolnak.

15:38 Lassan rendezik soraikat a polgáriak, majd bejelentik, hogy megszavazták az öt alelnököt, a listát el is fogadták. Az öt alelnök most tesz javaslatott az új elnökjelöltről. Öt perc szünet következik.

Bíró Zsolt

Bíró Zsolt

15:11 A szünetben begyűjtött pletykák szerint Bíró Zsolt fejére kerülhet Szász Jenő koronája, és az öt kijelölt alelnököt is vélhetően megszavazzák. Jelenleg az alelnökjelöltekre adják le voksaikat a küldöttek. Biró Zsolt a helyhatósági választásokon a Maros megyei tanácselnöki tisztségért indult az MPP színeiben, és szerzett majdnem 13 ezer szavazatot.

14:55 Az öt induló név szerint: Simon Csaba Kolozs megyéből, Márton Zoltán Maros megyéből, Mezei János Hargita megyéből, Fülöp Csaba Kovászna megyéből, Mosdóczy Vilmos Szatmár megyéből.

Mezei Janos

14:52 A szavazócetli tartalmazza az öt alelnökjelölt nevét, ha nem tetszik az induló, egész egyszerűen kihúzzák az illető nevét a céduláról.

14:51 A módosításokkal elfogadott 5. napirendi pont után a hatodikban öt alelnököt, míg a hetedikben elnököt választanak a polgáriak.

14:50 A tervezetből kikerült a 2012-es évszám, így általánosan fogalmaznak a parlamenti választások kapcsán. Szász Jenő tiszteletre inti a kotyogókat, akik cserébe megfelelő számlálásra intik a számlálóbiztosokat.

14:40 Seprődi József szerint az új vezetésre kell bízni a határozattervezet elfogadását. Mások szerint idejemúlt dolgokról döntenek, és egyes szakaszok értelmetlenek. Sebestyén Csaba: olyan csapattal nem lehet pályára állni, ami az első 10 perc után nem bírná tovább. A sikertelen választások veszélyeire hívják fel a figyelmet. Szilágyi János Toró T. Tibor lemondását követeli.

14:34 Minden alternatívának nyitva kell állnia az MPP új vezetése előtt – indokolja a határozattervezetben foglaltakat Szász.

14:28 Kint édesebb a hangulat, a mézes napok zajai szűrődnek be az ablakon, közben Szász Jenő magyarázza az előző napirendi pontokat. Szerinte az erdélyi magyar válogatottban a jövő, hogy a foci-hasonlatok ki ne maradjanak.

14:25 Amennyiben a magyar közreműködés nem valósul meg, az EMNP-vel való együttműködést szorgalmazza az aktuális erőviszonyok mentén, viszont az MPP színeiben – ismertette a negyedik napirendi pontot Salamon Zoltán, Hargita megyei tanácsos. Ha minden kötél szakad, akkor a polgáriak önállóan vesznek részt a parlamenti választásokon, vagy független jelölteket támogatnak. Vitát generált a tervezet, sokak szerint ellentmond az előzőleg elfogadott napirendi ponttal.

14:20 A harmadik, a párt önállóságáról szóló napirendi pontot Mezei János, Gyergyószentmiklós polgármestere ismertette. A sárga cédulák felemelésével egyhangúan elfogadták.

14:15 A jelvényére büszke sepsiszentgyörgyi önkormányzati képviselő, Bálint József lép, aki néha-néha alpolgármester is lehetett. Büszke, hogy Kövér Lászlót elnökömnek szólíthatja. Tiszta és szabad választást szeretne. Ismét foci-hasonlat: csak az a csapat érhet el eredményt, aki megjelenik a pályán.

14:10 Az EMNP és az MPP között kialakult frontot meg kell szüntetni, hanem vér fog folyni – ezt érzik a máramarosiak.

14:00 A máramarosiak jól vannak, de nem tudják, hogyan lesznek – jegyzi meg a pulpituson küldöttük.

13:58 Ha arról a kártyáról beszélt, aminek szórólapját a kongresszus előtt szétosztották, akkor még ködösebb a történet, mint eddig. A szórólap szerint információkat találunk erről az emvk.ro oldalon, de sajnos a weblap fel van függesztve, nem működik.

13:55 A Kolozs megyei Kaiser Róbert kiteríti a kártyákat: "2016-ra a vármegyék felállnak és Székelyföld is mellénk áll."

13:50 Kulcsár Terza József, a Kovászna megyeiek küldötte napirenden kívül szólal fel: „Új elnökséget kell választani" - mondja, majd hozzáteszi „nem ismertük a napirendi pontokat". A leendő elnökséget arra kéri, hogy ne korlátozzák a demokráciát, és ne biztosítsák a párt vezetésének folytonosságát.

13:40 Szász Jenő, meg- és leköszön, és támogatásáról biztosítja az utánpótlást. Kulcsár Terza József elégedetlen a párt vezetőségének eddigi munkájával, és új, hangsúlyozza, új elnökséget kell választani.

13:31 Kajabonnal vagy sörrel lehet a választókat megzavarni? – teszi fel a kérdést a pártelnök. Szerinte az a feladat, hogy az erdélyi közösséget szolgálja az MPP és a polgári utat járja. Azt az utat, amit a jobboldali „társ", az EMNP lemásolt, és most bekebelezné a fenyőfásokat. Szász a párt önállóságát tartja a legfontosabbnak.

09-sargacedula

13:25 Szász a pártlogóhoz öltözött: nyakkendője a fenyő törzse is lehetne. Vajon ez mit szimbolizál? Román politológusok kiderítették, hogy a lila szín mágikusan vonzza a sikert, azóta mindenki lecserélte ruhatárát, aki számít. Udvarhelyen mindig később söpörnek végig a trendek, és a tudományos kutatások eredményei.

13:20 Orbános foci-hasonlattal élve a pártelnök kijelenti: néha az edzőnek kell levonni a következtetéseket és visszalépni.

13:10 Szász Jenő számot ad az elmúlt évről: „a politika és az erkölcs szétválaszthatatlanok". Mint mondja, "az MPP és az élete összetartozik". Az ős vagy a hős időket idézi.

13:08 Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke Luthert idézi meg, amikor protestáns hitéről tesz vallomást a pirinyó, de annál kövérebb fenyők árnyékában. "Igaz ember a hitből él" - vonatkoztatja a vallásfilozófiai megnyilatkozást a jelenlévőkre. És elhisszük neki. "Igaz emberek közössége vagytok" - mondja. És senki sem mondja, hogy nem igaz. Hisz a sorsközösségben, abban, hogy minden magyar felelős minden magyarért. A művészi jelzők után felsorolás következik: pénz, paripa, fegyver.

13:00 Összesen 111 küldött van jelen a Tamási Áron Gimnázium dísztermében, döntőképes a kongresszus. Nyolc napirendi ponttal gazdagodtak a fenyőfások. Salamon Zoltán, Izsák Balázs és Sebestyén Csaba fényezik felszólalásukban a polgári eszméket, és önmagukat. Kövér László is mikrofont ragad.

06-szaszjeno

12:31 Fotósunk szerint négy ellensége volt idén a fenyőfának: a szárazság (hisz a fenyőfa gyökerei felszínesek), a betűzőszú (Ips typographus), a Néppárt, mely megosztotta a jobboldalt (bizonyára vették észre kedves olvasóink, hogy nagyon fontos most a politikában, hogy ki a megosztó), és Szász Jenő, akitől szabadulnia kell a pártnak, de nem tud.

Időközben megérkezik Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke és Szász Jenő, az MPP elnöke. Balázs Árpád celebrálja a kongresszust.

05-fenyofa

12:05 Újból meghallgatjuk, hogy 20 ezer ember gyűlt össze a tankok árnyékában. Autonómiát Székelyföldnek - üvöltik.

12:04 A pontosság nem a magyar polgárok udvariassága. Késnek, mint a Nyirő-temetés. Egy férfiú fémbőröndöt rejt a széke alá: nem tudunk nem azon gondolkodni, vajon kit rejt a rejtélyes táska.

Egy barna, sajtós kitűzőt viselő lány Polgári Klubkártyát osztogat. MPP-tagoknak ingyenes.

12:00 Kiskarácsony, nagykarácsony. Megérkezett a díszlet a Hargita fenyves erdő aljából, vagy egy faiskolából. Jólnevelt csemete.

Az MPP történetét és Szász Jenőt halljuk - az MPP jelmondatáról, a választás szabadságáról beszél. Az erdélyi magyaroknak az MPP vívta ki a választójogot. Balázs Árpád a vetítettképes előadás narrátora.

Néhány fázós, barátságtalan küldött és a sajtó hallgatja hűségesen, a többi nyakkendős még a Tamási Áron Gimnázium bentlakásának erkélyén füstölög, és építi szociális hálóját.

A rendezvényen részt vesz és beszédet mond az MPP tiszteletbeli elnöke, Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke is. A Tamási Áron Gimnázium dísztermében zajló eseményen a párt megyei szervezetei által delegált 120 küldött rendelkezik majd szavazati joggal.

A párt alapszabálya szerint a pártelnök, Szász Jenő tesz javaslatot arra, hogy kikből álljon az elkövetkezőkben a párt öttagú elnöksége. Az újonnan megválasztott elnökség javaslata alapján választják meg a párt új vezetőjét. A jelöltet a küldöttgyűlés abszolút többségének is meg kell szavaznia.

A testület várhatóan határozatot fogad el az MPP szervezeti önállóságának megőrzéséről, a decemberi parlamenti választásokon való részvételről, valamint egy védnöki testület felállításáról.

Előzetes információink szerint a védnöki testületet az MPP négy alapítója, Szász Jenő, Vajna Imre, Orbán Árpád és Péter Péter, valamint a párt tiszteletbeli elnöke, Kövér László alkotná. Ha az Országos Tanács elfogadja a tervezetet, a védnöki testület a későbbiekben megvétózhatja majd a párt elnökségének az alapítók szándékával ellenkező határozatait.



6 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
guru
2012-10-13 17:09:23
MPP vévnöki tetület
Szép kis védnöki testület! Vajna beismerte, hogy szekusbesúgó. Orbán Árpit meg fellebbezett a szekus múlta miatt...de még nincs felmentés. Szász azt mondta...nem is olyan nagy bűn....Vajna csak külföldieket súgott be.
avatar
Cimarosa
2012-10-13 17:09:46
Szász Jenő vigaszdíja
http://ujszamizdat.blogspot.hu/2012/10/megfelelo-ember-megfelelo-helyen.html
avatar
guru
2012-10-13 17:41:03
MPP
Balázs Árpinak még az apósa is szekus volt...
avatar
guru
2012-10-13 17:43:06
kover
Kövérnek csak annyit üzenek....Madarat tolláról, embert barátjáról. Egyébként hol vannak Nyirő hamvai?
avatar
Krisztián
2012-10-13 22:10:19
Nagyon aktív vagy Guru, nem véletlenül újra vagy aktiválva? Siralmas ha csak ennyire tudtok tárgyilagosak lenni. Médiátok közel áll Verestóy pénzes zsákjához, ez meg is látszik. Ezt nem meritek meg csinálni a a Druzsba főnökkel.
avatar
blazsek
2012-10-15 08:46:14
libsi átok
Kedves PÁL EDIT ÉVA, BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA, EGYED UFÓ ZOLTÁN!
Köszönjük a pártatlan tudósítást. Szerencsétek, hogy, nem közszolgák vagytok, mert most felháborodva követelném vissza az adólejeimből nektek juttatott kenyeret. Az oldal színvonaláról árulkodik az, hogy 3-an kelletek egy cikket megírni. S, most hagyjuk a napi politika mocskolását, melyet bértollnokként elláttok! De, hogy a magyar Szent Koronát ilyesmire használjátok, [moderálva]. Szerencsétek, hogy nem abban a korban élünk. Ma, ha némi fényképező gépet vágnak földhöz (flegma hátonbiciklizős stílusotokat ismerve csodálom, hogy ennyivel megúsztátok!), ti kiveritek a biztosítékot az "újságírói" (ha ti azok vagytok...) szabad mozgás jegyében és önbíráskodás ellen. Ismerve libsi, nemzetromboló judeánus magatartásotokat pár ilyen földhözvágást még megérdemelnétek.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."