Hargita megyéhez csatlakozna egy Neamț megyei község

Damuk község polgármestere arra számít, ha Hargita megyéhez csatlakozna a település, megoldódnának az útjavítási gondok.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Damuk község
Damuk község
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. február 05., 10:36
0 hozzászólás. 

Hargita megyéhez csatolná a Neamț megyei Damuk (Dămuc) községet a település szociáldemokrata polgármestere.

Anton Covasan a maszol.ro-nak azt nyilatkozta, kész belépni is az RMDSZ-be célja elérése érdekében, mert a magyar politikusokat a románoknál sokkal komolyabbnak tartja.

A polgármester bánata az, hogy Neamț megye önkormányzata csak morzsákat juttat a községnek a megye költségvetéséből. Emiatt az elmúlt nyolc évben sem sikerült megjavítani a településen áthaladó 127A jelzésű megyei utat. Ez az út Hargita megyét köti össze Neamț megyével, Gyimesközéplokon keresztül.

„Damuk lakóinak javát akarom szolgálni. Nyaranta olyan poros ez az út, hogy lélegezni sem lehet a községben" – magyarázta Covasan.

Az elöljáró arra számít, hogy ha a község Hargita megyéhez kerül, az útjavítási gondok megoldódnak, mert a székelyföldi megye önkormányzata sokkal nagyobb gondot fordít az infrastruktúrára.

„Évek óta hiába könyörgök Neamț vezetőinek, hogy az út helyreállítása jót tenne a turizmusfejlesztésnek is, nem hallgatnak meg. A székelyföldi politikusok sokkal komolyabbak náluk" – mondta a polgármester.

Covasan az őszi államelnök-választásig ad határidőt Neamț megye vezetőinek panaszai orvoslására.

Ha addig nem kap pozitív választ, a közigazgatási törvény előírásaira alapozva helyi népszavazást hirdet a következő kérdéssel: „Akarja-e, hogy Damuk község közigazgatásilag Hargita megyéhez tartozzon?". Szerinte egyértelmű, hogy az igenek fognak győzni.

Szándékáról még nem tárgyalt Hargita megye vezetőivel, de le fog ülni beszélgetni velük erről.

„Az RMDSZ-be is szívesen belépek. Ismerem jól a székelyeket, mert Gyergyószentmiklóson végeztem a középiskolát, megszerettem őket" – jelentette ki Damuk polgármestere.

Borboly várja a hivatalos megkeresést

„Természetesen befogadjuk ezt a Neamț megyei községet, ha hozzánk kíván csatlakozni" – reagált a hírre Hargita Megye Tanácsánek elnöke.

Borboly Csaba hozzátette: a moldovai település polgármesterének elképzeléseiről érdemben csak akkor nyilatkozna, hogy ha hivatalosan is jelzi szándékát.

„Várom a hivatalos megkeresést, az akaratot alátámasztó tanácsi határozatot vagy a polgármesteri hatáskörben kiírt népszavazást" – magyarázta.

Megjegyezte azt is, hogy Damuk község csatlakozásával szerinte megoldódnának a két megye közötti határviták és az Uz völgyi tábor helyzete.

Tărâţă: a polgármesternek igaza van

Neamț megye önkormányzatának elnöke, Culiţă Tărâţă a Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) politikusaként igazat ad a polgármesternek.

Szerinte is rosszul jár a megye több települése a költségvetés szétosztásakor, de ez szerinte azért történhet meg, mert a Szociáldemokrata Párt (PSD), a Demokrata Liberális Párt (PDL) és a Dan Diaconescu Néppárt (PPDD) alkotta tanácsi többség kis összegeket szavaz meg ezeknek a községeknek.

„Én nem is próbálom meggyőzni Dămuc polgármesterét, hogy álljon el a szándékától, mert ő is tudja, hogy nem a tanácselnök tehet minderről" – jelentette ki Culiţă Tărâţă a Ceahlăul napilapnak.

George Lazăr prefektus nyugalomra intett. „Nem hiszem, hogy a polgármester helyesen gondolkozik. Megpróbálom lebeszélni a szándékáról, mert Damuk leszakadása nem tette jót a megyének" – mondta a kormány megbízottja.

uh.ro/maszol.ro



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."