Letették a hivatali esküt a miniszterek

Letették a hivatali esküt az RMDSZ részvételével alakult új kormány miniszterei.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Kelemen Hunor és Traian Băsescu
Kelemen Hunor és Traian Băsescu
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. március 06., 07:52
0 hozzászólás. 

Letették a hivatali esküt a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) részvételével alakult, Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök vezette új kormány miniszterei szerdán, köztük Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes, kulturális miniszter és Korodi Attila környezetvédelmi miniszter.

A miniszterek az elnöki hivatalban tették le a hivatali esküt.

Traian Băsescu államfő előzőleg bejelentette: megállapodott Victor Ponta miniszterelnökkel abban, hogy az új kabinet a parlament elé terjeszti megerősítésre politikai programját. Az államfő korábban alkotmányossági aggályokat fogalmazott meg a kormányátalakítással kapcsolatban és meg akarta várni az ellenzék alkotmányossági óvásának elbírálását.

Băsescu szerint az új kormánykoalíció nem folytathatja a 2012-es választások után megszavazott kormányprogramot. Rámutatott: a választásokon a Szociálliberális Szövetség kapott bizalmat, amelyből a liberálisok kiléptek.

Úgy vélekedett: amennyiben Ponta az RMDSZ-szel akar kormányozni, akkor a közös céljaikat tartalmazó politikai egyezményt legalább a parlamentnek legitimálnia kell, ha már a választóktól nem kapott rá felhatalmazást.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke szerdán rámutatott, nem teljesíthetik Băsescu kérését, mert az ideiglenes miniszterekkel működő kormány nem vállalhat felelősséget a beiktatásra váró kabinet programjáért.

Sikerült Băsescunak és Pontának megegyeznie abban, hogy beiktatják a minisztereket és majd az új kabinet fogja teljesíteni az elnök elvárását, elfogadtatva a parlamenttel is a magyar szövetséggel kiegészült kormány programját.

Băsescu a beiktatás előtt rámutatott: fontos, hogy az alkotmányossági óvást ettől függetlenül elbírálja a taláros testület, mert ilyen politikai helyzetre még nem volt példa Romániában. Kifejtette: korábban legfeljebb az fordult elő, hogy egy-egy párt kilépett a kormányból, de arra nem volt példa, hogy egy kormányátalakításnál új politikai alakulat csatlakozzék a koalícióhoz.

Băsescu úgy vélekedett, bármilyen döntést is hoz az alkotmánybíróság, a taláros testületnek nem áll hatalmában a kormányt leváltani, azt csak a parlament tehetné meg.

A kormány új szerkezetéről és összetételéről szóló parlamenti határozatot kedden nagy szavazattöbbséggel fogadta el a bukaresti parlament két házának együttes ülése.

A Ponta vezette Szociáldemokrata Párt (PSD) és két kisebb szövetségese - a Konzervatív Párt (PC) és a Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) - hétfőn megállapodást kötött az RMDSZ-szel a közös kormányzásról.

Az eskütétel nyomán szerdán este hivatalba lépett az RMDSZ részvételével alakult új kormány.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."