Lezárták Ponta plágiumügyét

A legfelső bíróság elutasította Victor Ponta miniszterelnököt feljelentő ellenzéki politikusoknak az ügyészségi határozat ellen emelt fellebbezését. Az ügyet lezárták.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Victor Ponta plágium
Lezárták a miniszterelnök ügyét
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. március 18., 07:00
0 hozzászólás. 

A szociáldemokrata kormányfőt Mihail Neamțu, Adrian Papahagi és Augustin Ofiteru, a jobbközép Igaz Románia Szövetség politikusai panaszolták be 2012-ben az ügyészségen.

Azt állították, hogy Ponta egy, a nemzetközi jogról szóló könyvének több mint egyharmadát más szerzők munkáiból másolta, megsértve a szerzői jogot. A feljelentők szerint ez a szövegrész szó szerint szerepel Victor Ponta korábban írt doktori dolgozatában is. Mivel a disszertációt Ponta nem publikálta, a feljelentők ezért a doktori dolgozatra épülő könyv segítségével próbáltak "büntetőjogi fogást" találni a kormányfő doktori címén, és a szerzői jog megsértésének gyanújával próbálták bíróság elé állíttatni őt.

Az 1996 óta hatályos román szerzői jogi törvény három hónaptól öt évig terjedő börtönbüntetéssel vagy bírsággal bünteti a szellemi termékek jogtalan eltulajdonítását.

A legfőbb ügyészség a román szerzői jogvédő hivatal (ORDA) szakvéleménye alapján tavaly bűncselekmény hiányában megszüntette a nyomozást: a döntés elleni fellebbezést bírálta el hétfőn a legfelső bíróság.

A Nature című brit tudományos hetilap 2012 júniusában azt állította, hogy Ponta doktori disszertációjának több mint a fele plágium, a miniszterelnök azonban ezt nem ismerte el, és nem volt hajlandó lemondani tisztségéről. Victor Ponta politikai ellenfele, a jobboldali Traian Băsescu államfő lejárató kampányának minősítette a plágiumvádat.

A kormányfő doktori dolgozatát az oklevelet kiadó bukaresti tudományegyetem etikai bizottsága plágiumnak minősítette, de az oktatási minisztérium szerint a tanintézmény illetéktelenül vizsgálódott: csak a tárca alárendeltségébe tartozó Országos Etikai Tanács (CNE) hivatott a magas rangú közhivatalnokok feddhetetlenségével kapcsolatos kételyeket vizsgálni. A CNE állásfoglalása szerint Victor Ponta nem plagizált.

Ugyanerre a megállapításra jutott a szerzői jogvédő hivatal is. A feljelentők szerint ez az intézmény is a kormány alárendeltségében működik.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."