Băsescu folyamatos amerikai jelenlétre számít a Fekete-tengeren

Folyamatos lesz az amerikai katonai jelenlét a Fekete-tengeren: amikor befejeződik a Donald Cook romboló küldetése, egy amerikai fregatt érkezik a térségbe.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Amerikai romboló
Amerikai romboló
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. április 15., 06:04
1 hozzászólás. 

Traian Băsescu államfő látogatást tett a fekete-tengeri konstancai kikötőben tartózkodó amerikai romboló fedélzetén.

Márciusban az amerikai Truxtun romboló, egy bolgár fregatt és három román hadihajó végzett közös hadgyakorlatot a Fekete-tengeren. A Boszporuszról és Dardanelláklról szóló 1936-os montreaux-i egyezmény szerint a fekete-tengeri partszakasszal nem rendelkező országok hadihajói legfeljebb 21 napig maradhatnak a Fekete-tengeren.

Băsescu hétfői közlése szerint egymást váltva érkeznek majd az amerikai hadsereg (földközi-tengeri) Hatodik Flottájának hajói a Fekete-tengerre.

A Tomahawk típusú manőverező robotrepülőgépekkel és Aegis rakétavédelmi rendszerrel is felfegyverzett Donald Cook hétfőn kötött ki, és csütörtökig marad a konstancai kikötőben. Ez idő alatt az amerikai és román tengerészek közös képzésen és gyakorlatozáson vesznek részt a Fekete-tenger román és nemzetközi vizein.

Az ukrán válságra utalva államfő kijelentette: az amerikai flotta hajóinak jelenléte a Fekete-tengeren a NATO szolidaritását hivatott bizonyítani olyan körülmények közt, amikor egyes tagországai biztonsági kockázatokkal szembesülnek.

Băsescu, aki politikai karrierje előtt a kereskedelmi flotta hajóskapitánya volt, elismerően beszélt az amerikai romboló "rendkívüli" katonai erejéről.

A Donald Cook február óta a spanyol Rota haditengerészeti támaszponton állomásozott a NATO rakétavédelmi rendszerenek részeként. Aegis rakétavédelmi rendszerrel felszerelt hajó a rakétapajzs mobil egysége, fegyverzetéhez ugyanis SM-3-as hajólégvédelmi (ballisztikus rakéták megsemmisítésére alkalmas) rakéták is tartoznak.

A Hotnews hírportál szerint az USS Donald Cook romboló és - az ellenséges adások lehallgatására szakosodott - francia Dupuy de Lome hadihajó jelenléte a Fekete-tengeren az ukrán válság kiéleződésével áll összefüggésben. A művelet célja az, hogy biztonsági garanciákat nyújtson a Fekete-tengeri NATO-szövetségeseknek - idézte a portál az amerikai védelmi minisztérium közleményét.

Az orosz védelmi minisztérium egyik illetékese szerint a tárcánál úgy tekintenek az Aegis rakétarendszerrel ellátott amerikai romboló megjelenésére a Fekete-tengeren, hogy az Egyesült Államok minél közelebb akarja hozni a tengeri rakétavédelmi rendszerét az orosz határhoz.

mti



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
kiralybiro
2014-04-24 21:53:59
usa haditengerészet védi basescut?
Basescu kérésére érkezett USA rombolóhajó személyzete összefosta magát, és szerződését felmondta 27 matróz, mert egy SZU 24-es orosz harci gép másfél órán keresztül körözött felette, és közben időnként rárepült, mintha támadná, és a hajó nem tudott semmit sem csinálni, mert a repülő egyidejűleg elektromos blokádot csinált a hajónak! sem a radar, sem a célzó, sem a fegyverirányító rendszer nem működött. A katonák fostak!!!
A képen látható hajó!
A kikötés után a matrózok elhagyták a hajót, pszichologus kezeli őket, és helyükre újakat kell hozatni!!!!
A nagypofájú amerikaiak megint lemaradtak egy menettel!!!:::
Ezek védik Basescut!
megérdemli!

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."