Ponta: Románia nincs veszélyben

Romániát és a román állampolgárokat nem fenyegeti veszély az Ukrajnában kialakult helyzet miatt.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Victor-Ponta
Victor Ponta
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. május 05., 15:27
0 hozzászólás. 

Romániának azonban teljesítenie kell kötelezettségeit, amelyeket a NATO-szövetségesekkel, illetve Moldovával és Ukrajnával szemben vállalt - hangsúlyozta Victor Ponta miniszterelnök hétfőn.

A védelmi minisztériumban tartott sajtóértekezleten a kormányfő köszönetet mondott azoknak, akik az ország tíz évvel ezelőtti NATO-csatlakozását megvalósították. Hozzátette: az országnak kötelessége megőriznie védelmi képességét, amely a NATO-szövetségesek közös biztonságára is kihat ebben a térségben. Megerősítette, hogy kormánya júliusban 700 millió lejjel egészíti ki a a hadsereg idei költségvetését.

A kormányfő cáfolta azokat a sajtóhíreszteléseket, miszerint Románia mozgósítaná tartalékosait és fiatalokat sorozna be. "Erre nincs szükség, ilyesmi nem merült fel" - mutatott rá Ponta.

A miniszterelnök országa politikai támogatásáról biztosította a Moldovát és Ukrajnát, amelyek viszont - Romániával ellentétben - "veszélyben vannak".

"Románia a nemzetközi jog tiszteletben tartását és mindkét szomszédos ország európai és demokratikus fejlődését, területi épségét és sérthetetlenségét feltétel nélkül támogatja" - hangoztatta Ponta.

A bukaresti kormány érintett minisztériumai - a védelmi, belügyi és külügyi tárca - elemzést készítenek a keddi kormányülésre az ukrajnai és moldovai fejleményekről, amelyet Victor Ponta a Legfelső Védelmi Tanács (CSAT) elé szándékszik terjeszteni.

A nemzetbiztonsági tanácsként működődő, több kormánytagból és a titkosszolgálatok vezetőkből álló CSAT-t a szociáldemokrata Ponta politikai ellenfele, a jobboldali Traian Băsescu államfő vezeti. Az elnök szerint eddig is folyamatosan elemezték az ukrán válság fejleményeit, csak "Pontának nem tűnt fel".

A két egymást folyamatosan támadó politikus között az ukrajnai fejlemények kapcsán is rivalizálás alakult ki a sajtónyilatkozatok szintjén, és mindketten igyekeznek kezdeményezőként fellépni a közvélemény előtt az ország biztonságát és külpolitikáját érintő kérdésekben.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."