Antal Árpád: a székelyföldiek nem szakadárok, hanem autonómiapártiak

Sepsiszentgyörgy polgármestere Traian Băsescu államfő kijelentéseire reagált.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

AntalArpad-uh
Antal Árpád
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. május 20., 07:54
0 hozzászólás. 

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere Traian Băsescu államfő Székelyföldre vonatkozó vasárnapi kijelentésére reagálván kijelentette: Székelyföld lakosai és politikusai nem szeparatisták, hanem autonómiapártiak.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) sepsiszentgyörgyi szervezetét is vezető politikus egy hétfői sajtótájékoztatón kijelentette: az államelnök "magas labdát adott fel" neki - közölte a Mediafax hírügynökség.

Traian Băsescu egy vasárnapi jászvásári fórumon kérdésre válaszolva kijelentette, nem lehet párhuzamot vonni Románia és Moldova közeledése, illetve egyes magyar politikusok "szeparatista törekvései" között.

Hozzátette: Székelyföldön nincs ok aggodalomra. Ott az embereknek semmi kedvük a civakodásra, szeparatizmusra, elszigetelődésre. Ezt csak egyes politikusok erőltetik.

Antal Árpád úgy vélte, az elnök kijelentése jó lehetőséget biztosít a fogalmi tisztázásra, hiszen Moldovában két terület különbözősége mutatja, hogy mi a különbség a szeparatisták és az autonómia hívei között.

"A Dnyeszteren túli területen szeparatistákról, Gagaúziában autonómiapártiakról beszélhetünk. Nagyon határozottan ki akarjuk jelenteni, hogy mi, mind a székelyföldi politikusok, mind a terület lakossága autonómiapártiak vagyunk" - jelentette ki a polgármester.

Antal Árpád hozzátette, a román hatóságok könnyen meggyőződhetnének arról, hogy Székelyföld lakosai autonómiát akarnak, ha nem akadályoznák meg, hogy népszavazást írjanak ki a kérdésben. Hozzátette, a korábbi székelyföldi népszavazási kísérleteket valamennyi alkalommal közigazgatási vagy jogi eszközökkel akadályozták meg.

A polgármester azt is megjegyezte, az elmúlt időszakban sok diplomata látogatott el Székelyföldre, ami azt jelzi, hogy a NATO-t és az Európai Uniót (EU) érdekli a székelyföldi helyzet.

"Mindenkinek azt mondtam, Székelyföld autonómiája Románia egyik megoldatlan problémája. Amikor a NATO és az EU befogadta Romániát, ezt a megoldatlan kérdést is integrálta. Innentől kezdve a kérdés rendezése nemcsak Bukarestre, hanem a NATO és az EU tagállamaira is hárul" - idézte a Mediafax hírügynökség Antal Árpádot.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."