Az SZNT folytatja együttműködését az ET magyar delegációjával

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) folytatja együttműködését az új összetételű magyarországi európa tanácsi delegációval.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

IzsakBalazs1
Izsák Balázs
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. július 01., 07:25
0 hozzászólás. 

Izsák Balázs SZNT-elnök hétfőn jelentette be ezt, miután hazatért Strasbourgból, az ET parlamenti közgyűlésének múlt heti ülésszakáról.

Az SZNT háromtagú delegációja lobbitevékenységet próbált folytatni az Európa Tanács intézményeiben a székelyföldi területi autonómia ügyében. Izsák Balázs úgy értékelte, hogy az új összetételű magyar ET-delegációval gyümölcsöző lehet az együttműködés, hiszen megnőtt a magyar képviselők mozgástere. Szerinte ez abban is megnyilvánul, hogy Németh Zsolt magyar delegációvezetőt az ET parlamenti közgyűlése néppárti frakciójának helyettes vezetőjévé választották.

Izsák Balázs elmondta: az SZNT küldöttsége Strasbourgban többször is meggyőződött arról, hogy eljutottak az Európa Tanács illetékes intézményeihez a székelyföldi önkormányzatok autonómiapárti határozatai, és az ET apparátusát foglalkoztatja a kérdés.

Példaként hozta fel, hogy az ET Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusának állandó bizottsága álláspontot kért az ügyben a román kormánytól, és úgy döntött, hogy a kongresszus július 3-án Chișinăuban összeülő monitoring bizottsága megvitatja a székelyföldi önkormányzati határozatok ügyét.

Az SZNT elnöke elmondta, hogy továbbra is számítanak a magyar kormány támogatására az autonómia eléréséért folytatott politikai küzdelemben. Megemlítette, hogy vasárnap, a Szent László-napi Bukovinai Székely Találkozó keretében részt vett a Székelyföld autonómiájáról tartott kerekasztal-beszélgetésen a budapesti Reménység Szigetén. A rendezvényen Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetstratégiáért felelős államtitkára vázolta fel a nemzetpolitika beágyazódását az új budapesti kormány struktúrájába.

"Székelyföld autonómiáját mindenképpen meg fogjuk valósítani" - vonta le a következtetést a Strasbourgban és Budapesten szerzett tapasztalatokból Izsák Balázs.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."