Többet ül dutyiban Kolozsvár volt polgármestere

Korrupcióért jogerősen börtönbüntetésre ítélték Kolozsvár volt polgármesterét.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

SorinApostu
Sorin Apostu
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. július 08., 06:00
0 hozzászólás. 

Korrupciós bűncselekményekért jogerősen négy és fél év letöltendő börtönbüntetésre ítélte hétfőn a legfelső bíróság Sorin Apostut, Kolozsvár volt polgármesterét.

A marosvásárhelyi ítélőtábla még tavaly első fokon három és fél éves börtönt szabott ki, pénzmosásra való felbujtás, hivatali befolyással való üzérkedés és okirat-hamisításra való felbujtás miatt. A másodfokon eljáró bírói tanács a csúszópénz elfogadására vonatkozó vádpontot is bizonyítottnak találta, így Apostunak az erre kiszabott súlyosabb, négy és fél éves büntetést kell letöltenie.

A jobbközép Demokrata Liberális Pártban (PDL) politizáló volt polgármestert 2011 novemberében vették őrizetbe. Csaknem 11 hónapot töltött előzetes letartóztatásban.

A vád szerint 2009 és 2011 között kenőpénzt fogadott el üzletemberektől, akiknek a vállalkozásai közbeszerzési pályázatokat nyertek a kolozsvári polgármesteri hivatalnál.

Apostu a kenőpénzt felesége ügyvédi irodáján keresztül kapta meg: az iroda fiktív tanácsadói szolgáltatásokkal fedezte a jogosulatlan kifizetéseket. Apostu neje három év felfüggesztett börtönbüntetést kapott, amelyet hétfőn jogerőre emelt a legfelső bíróság.

Apostu Emil Boc jelenlegi polgármesterhez közel álló politikus, aki 2004 és 2008 között, Boc első polgármesteri mandátuma idején, a hivatal egyik fontos részlegét vezette. 2008-ban Boc miniszterelnök lett, az előre hozott polgármester-választást pedig Apostu nyerte meg.

A jogerősen elítélt volt polgármester mandátuma idején helyeztette el a kolozsvári városháza a műemlékvédelmi hatóság engedélye nélkül a román és magyar állami pénzből restaurált Mátyás király-szoborcsoport elé azt a vitatott táblát, amely egy román történész magyarokat sértő megjegyzését tartalmazza.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."