Băsescu: Románia reflexből foglalt állást a kisebbségi kezdeményezés ellen

Az állam reflexből, hagyományainak megfelelően, automatikusan cselekszik, amikor a kisebbségekkel kapcsolatos politikáját támadás éri - magyarázta csütörtökön Traian Băsescu államfő.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

traian-basescu
Traian Băsescu
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. július 10., 15:21
0 hozzászólás. 

Szerinte ezért nem tájékoztatta a bukaresti külügyminisztérium a kormányban résztvevő Romániai Magyar Demokrata Szövetséget (RMDSZ) arról, hogy a magyar szövetséggel szemben lépett perbe a luxemburgi bíróságon a Minority SafePack nevű európai polgári kezdeményezés ügyében.

"Amikor az RMDSZ csatlakozott a kezdeményezéshez, tájékoztatta a román államot?" - tette fel a költői kérdést Băsescu.

A Digi24 hírtelevíziónak adott interjújában az államfő korrektnek nevezte a román diplomácia fellépését.

"Senki sem állíthatja, hogy Romániának korlátozó jellegű lenne a kisebbségpolitikája. Mindenki elismeri, hogy Románia korrekt módon viszonyul a kisebbségekhez, és ezt sokszor másoknak is modellként ajánlották" - mondta.

Az elnök megjegyezte: nem okozna politikai instabilitást, ha ezek után az RMDSZ kilépne a kormányból, mert a szociáldemokrata Victor Ponta miniszterelnök körül szerveződött koalíciónak a magyar politikusok támogatása nélkül is többsége van a parlamentben.

"Éppen ezért engedik meg maguknak, hogy félvállról viszonyuljanak hozzájuk (az RMDSZ-hez)" - kommentálta a koalícióban zajló vitát.

Băsescu úgy vélekedett, hogy az RMDSZ nem lép ki a kormányból. Hozzátette: az RMDSZ hagyományos magatartására és gondolkodásmódjára alapozza meggyőződését.

Az RMDSZ csaknem 25 éves fennállásának mintegy felét töltötte kormányon, ahonnan csak akkor távozott, ha a kabinet megbukott, vagy a parlamenti választások nyomán más kormánytöbbség alakult.

Az RMDSZ és a kisebbségek európai ernyőszervezete által kidolgozott Minority SafePack nevű európai polgári kezdeményezés a kisebbségek védelmében szorgalmaz uniós szintű jogalkotást, de az EB elhárította illetékességét. Az elutasítás ellen a kezdeményezők pert indítottak az Európai Unió Bíróságán, amelybe Románia és Szlovákia az EB, Magyarország pedig a kisebbségek oldalán lépett be.

Az RMDSZ várhatóan a Szövetségi Állandó Tanácsa (SZÁT) pénteki, kolozsvári ülésén dönt arról, folytatja-e a közös kormányzást a Victor Ponta vezette Szociáldemokrata Párttal (PSD).

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."