Nem nevezik ki, mert nem tud jól románul

Traian Băsescu alkalmatlannak nevezte az RMDSZ által javasolt Biró Rozália szenátort a kulturális minisztérium vezetésére.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Biró Rozália fotó: Mihály László
Biró Rozália fotó: Mihály László
szerkesztoÍRTA: UH.RO/MTI
2014. augusztus 01., 18:40
0 hozzászólás. 

Néhány órával azután, hogy Victor Ponta rábólintott Biró kulturális miniszteri és miniszterelnök-helyettesi jelölésébe, az államfő bejelentette, hogy egyelőre nem írja alá kinevezését, ahogy a költségvetési miniszteri tisztségre jelölt Claudiu Manda kinevezését sem írta alá, és felszólította Victor Ponta miniszterelnököt, hogy a jövő héten nevezzen meg más jelölteket.

Biró Rozália esetében az államfő arra hivatkozott, hogy nem kerülhet a kulturális tárca élére olyan ember, aki nem tud jól románul. Emlékeztetett arra az esetre, amikor egy rádiós műsorban Biróval elhitették, hogy a "biped", azaz kétlábú szó koldust jelent. Biró azt mondta, hogy Nagyváradon nincsenek "biped" gyerekek, csak más városból származóak, mert a rendőrség összegyűjtötte őket. Megtoldta ezt még azzal, hogy a családjában sincsenek "bipedek".

Băsescu leszögezte: nem a jelölt magyarsága ellen emelt kifogást, mert Markó Béla és Kelemen Hunor kulturális miniszteri tevékenységét nagyra becsülte, de nem szeretné, ha a romániai kultúrát, amely mégiscsak 90 százalékban román nyelvű, egy olyan ember vezesse, aki nem ért jól románul.

Victor Ponta kormányfő az Agerpres hírügynökségnek elmondta: kitart a jelöltek mellett és nem nevesít más tisztségviselőket.

Az RMDSZ-nek járó miniszterelnök-helyettesi és kulturális miniszteri poszt Kelemen Hunor RMDSZ-elnök lemondása nyomán üresedik meg.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."