Bepanaszolták a magyarellenes műsorvezetőt

Radu Banciu, a B1 hírtelevízió műsorvezetőjét panaszolta be az ActiveWatch civil szervezet.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

RaduBanciu
Radu Banciu
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. szeptember 03., 14:44
0 hozzászólás. 

Magyarellenes gyűlöletkeltésért az Országos Audiovizuális Tanácsnál (CNA) és az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál (CNCD) is bepanaszolta Radu Banciut, a B1 hírtelevízió egyik műsorvezetőjét az ActiveWatch nevű civil szervezet.

A civil szervezet szerint a csatorna augusztus 27-i, Lumea lui Banciu (Banciu világa) című műsorában az audiovizuális törvényt sértő, a magyarokat diszkrimináló módon foglalkozott a székelyföldi autonómia témájával, a műsorvezető pedig lealacsonyító hangon beszélt a magyarokról, és etnikai gyűlöletet szított.

Egyebek közt azt állította, hogy a Székelyföldön eddig is atrocitások áldozatai voltak a románok.

„Elképzelhetik, mi lesz majd, ha életbe lép az autonómiatörvény. A románok nem beszélhetnek majd románul, fejbe verik őket az utcán, megalázzák őket. (...) Olyan ez, mintha őzikéket eresztenénk be az oroszlánketrecbe" - jelentette ki Banciu. Egyenesen népirtást vizionált. „Tömegsírok is lesznek. A magyarok bosszút állnak majd a románokon" – fogalmazott.

Az ActiveWatch szerint a B1TV újságírója a műsorban törvényszegő módon összekeverte a tényeket saját elfogult véleményével. Nem magyarázta el az ok-okozati összefüggést a törvény szövege és a várható „tömegsírok és mészárlás" között, nem nevezte meg azokat az állítólagos atrocitásokat, amelyeknek a románok állítólag eddig is áldozatai voltak. „Pánikot és félelmet keltett a nézőkben" - érvel az emberjogi szervezet.

A közérdekű nyilvánosság és tisztességes tájékoztatás felett őrködő ActiveWatch korábban is szót emelt a román médiában észlelt magyarellenes megnyilvánulások miatt.

2012-ben a civil szervezet feljelentette a román közszolgálati televíziót, mert az megtagadta az Erdélyi Magyar Néppárt választási hirdetésének sugárzását.

Idén júniusban az ActiveWatch a zászlók használatát szabályozó törvény tervezett szigorítása ellen tiltakozott, ellenezve azt is, hogy kötelezővé tegyék a reggeli himnuszéneklést a romániai iskolákban.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."