Ponta simán nyeri az államfő-választást

Victor Ponta PSD-s miniszterelnök biztos győzelmét vetíti előre a két hónap múlva megrendezendő államfőválasztáson egy friss felmérés.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Victor-Ponta-ujj
Victor Ponta
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. szeptember 08., 11:31
0 hozzászólás. 

A közvélemény-kutatást hétfőn tette közzé internetes oldalán az Adevărul című, liberális kötődésű lap.

Az INSCOP közvélemény-kutató intézet szeptember elején rögzített adatsora szerint az elnökválasztás első fordulójában a részvételt biztosra ígérő választók 41,1 százaléka voksolna Pontára, 28,8 százalékuk Klaus Johannisra, a Keresztény-liberális Szövetség (ACL) jelöltjére, 8,1 százalékuk Elena Udreara, a leköszönő Traian Băsescu államfő védnökségével alakult Népi Mozgalom Párt (PMP) elnökére, 6,7 százalékuk Călin Popescu Tăriceanu szenátusi elnökre, és 3,5 százalékuk a függetlenként induló Monica Macovei EP-képviselőre.

Az INSCOP szerint Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) államfőjelöltje az országosan leadott szavazatok 3 százalékára, míg Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) jelöltje a voksok 0,5 százalékára számíthatna, ha most vasárnap rendeznék a választást.

A felmérés tehát továbbra is Ponta-Johannis összecsapást vetít előre a november 16-i második fordulóban, amelyet a mostani adatok szerint a szociáldemokrata kormányfő nyerne 54-46 százalék arányban.

Ponta hasonló arányú győzelmet aratna, ha Tăriceanu jutna be a második fordulóba, de a voksok több mint kétharmadát megszerezné, ha Udrea, vagy Macovei lenne az ellenfele november 16-án.

A voksolás előtt két hónappal készült mostani közvélemény-kutatás az első olyan felmérés, amelyben olyan jelöltek szerepelnek, akik már hivatalosan is bejelentették, hogy megpályázzák az államelnöki tisztséget.

Az INSCOP legutóbbi, júliusi mintavétele óta jelentősen nőtt a szavazási hajlandóság: míg a korábbi mérésnél a megkérdezettek kevesebb mint 49 százaléka ígérte, hogy leadja voksát, most csaknem 56 százalékuk mondta azt, hogy részt vesz a novemberi államfő-választáson.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."