Lepecsételünk, Románia!

Vasárnap este kilencig lehet voksolni az államfőjelöltekre. Tizennégyen vannak, és idén először két nő, és két magyar is indul a bársonyszékért.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Egeret fogtunk a választás napján fotó: timesnewroman.ro
Egeret fogtunk a választás napján fotó: timesnewroman.ro
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. november 02., 12:15
0 hozzászólás. 

Hírfolyamunk révbe ért, szép álmokat. Részletesebb eredményekkel holnap jelentkezünk.

Bréking: Ponta és Johannis a második körben

Kevés százalékpontnyi különbséggel, de vezet Victor Ponta az ACL jelöltje, Klaus Johannis előtt.

Ponta és Johannis mérkőzik két hét múlva

Az IRES közvélemény-kutató intézet adatai alapján Victor Ponta 41,5, Klaus Johannis 31,2, Monica Macovei 4,5, Călin Popescu Tăriceanu 5,3, Elena Udrea 5,1 százalékot ért el a vasárnapi választásokon.

A CSCI is Victor Pontát hozta ki elsőnek 40 százalékkal, Klaus Johannis 31, Călin Popescu Tăriceanu 6, Monica Macoveit és Elena Udrea 5-5 százalékpontot ért el. Kelemen Hunorra és Dan Diaconescura a szavazók 4-4 százaléka voksolt.

A CSOP szerint Ponta 38, Johannis 32, Macovei 6, Tăriceanu 6, Udrea 6 százalékon áll.

A sorrend Victor Ponta 40, Klaus Johannis 31, Monica Macovei 4, Călin Popescu Tăriceanu 6, Elena Udrea 5, Teodor Melescanu 1 százalék a Sociopol szerint.

Bezártak az urnák

Az elsődleges exit pollok a realitatea.net szerint: Victor Ponta 38,2, Klaus Johannis 32,1, Elena Udrea 6, Călin Popescu Tăriceanu 6, Monica Macovei 6, Kelemen Hunor 4,3, Corneliu Vadim Tudor 2,2, Dan Diaconescu 1,9, Teodor Meleșcanu 1,3 százalék.

Johannis közeledik Pontához

A 18 óra 30 perces, a realitatea.net által közzétett exit poll szerint Victor Ponta 38, Klaus Johannis 32, Călin Popescu Tăriceanu 6, Monica Macovei 6 és Elena Udrea 5,5 százalékon áll.

A 17 órai adatok alapján Ponta még a szavazatok 39,5, míg Johannis a voksok 31,5 százalékát kapta.

Tüntetés a külügyminisztérium előtt

Tüntetést szervezett este nyolc órára az Uniți Salvăm Facebook-csoport a külügyminisztérium elé a diaszpórában szavazók melletti szolidaritás jeléül. Az esemény Facebook-oldalán található leírás szerint a szavazási idő meghosszabbítását kérik, és elfogadhatatlannak tartják, hogy több városban is hatalmas sorok alakultak ki adminisztratív okok miatt.

SzavazasParizs

Párizs

Közben Monica Macovei elnökjelölt a külföldi szavazókörzetek nyitvatartásának meghosszabbítását kérte, mert a több nyugat-európai nagyvárosban vasárnap délután hatalmas sorok kígyóztak a nagykövetségekben és más intézményekben elhelyezett urnák előtt.

A hétórás adatok

A BEC nem hivatalos adatai szerint (99,7 százalékos feldolgozottságnál) a romániaiak 48,8 százaléka adta le szavazatát 19 óráig. Tehát kevesebben, mint öt évvel ezelőtt, amikor 49,97 százalék szavazott.

Votat2014

Udvarhelyen a 42-es körzetben (Kríza János Szeretetotthon) szavaztak a legtöbben 19 óráig, itt a részvételi arány 44,13 százalékos volt – tudtuk meg az Udvarhelyszéki RMDSZ területi irodájától. Székelyudvarhelyen egyébként 32,37 százalékos volt a szavazókedv.

A legtöbben Bögözben (58,04 százalék) voksoltak Udvarhelyszéken, a sereghajtó települések pedig Szentábrahám (30,84 százalék), Szentegyháza (30,76) és Lövéte (30,71).

350 százalékos volt a részvétel

Szebenjuharosban mindössze 27 személy neve szerepel a választói névjegyzékben, de több mint 115 személy voksolt. A hegyi üdülőtelepen pótlistán szavaztak a legtöbben.

Több turista szavazott eddig, de a névjegyzékben szereplők közül kevesen, csupán négyen a 27 személyből – nyilatkozta Simion Leb, a szavazókörzet elnöke.

Ilyen az udvarhelyi szavazókedv

Székelyudvarhelyen a 17 órás adatok alapján a 44-es körzetben (Orbán Balázs Általános Iskola) adták le a legtöbb voksot, itt a részvételi arány 31,47 százalékos volt. Udvarhelyen pedig a szavazóképes állampolgárok 23,95 százaléka ment voksolni szintén 17 óráig.

Udvarhelyszéken Bögözben voltak a legtöbben a szavazókörzetekben, ott 46,61 százalékos a részvételi arány, míg Szetnábrahámon a legkevesebben, ott mindössze 20,56 százalék ment el szavazni 17 óráig – közölte az uh.ro-val az Udvarhelyszéki RMDSZ területi irodája.

Még mindig vezet Ponta

A PSD és ACL birtokába jutott exit-poll szerint 15 óra körül Victor Ponta 38-39 százalékos támogatottságot élvezett, míg Klaus Johannis 29-31 százalékot. Vélhetően ők ketten maradnak a második fordulóban, ugyanis a többi jelölt közül senki nem érte el eddig a 10 százalékot sem - írja a mediafax.ro.

Egészségügyi kártyákat osztogat a postás

Ciortești község postását feljelentette az ACL a Iași megyei választási irodánál, miután a levélkézbesítő egészségügyi kártyákat és EU-s élelmiszersegélyre jogosító jegyeket osztogatott a szavazókörzet előtt – írja az Agerpres hírügynökség.

Marian Grigoraș, a megyei szavazóiroda elnöke szerint több mint 200 telefonhívást kaptak, mert a szavazópolgárok nem tudták, hogy hol adhatják le a voksokat. Schitu Duca településen például a szavazókörzet elnöke és a jegyző bonyolítja le a voksolást, a szavazóbizottság többi tagját kizárták a szavazókörzetből.

Négykor ilyen volt a szavazókedv

A BEC 16 órás jelentése alapján az országos részvétel 35,1 százalék, ami elmarad a 2009-es elnökválasztások hasonló időben mért 36,2 százalékos részvételi arányától. A részvétel Erdélyben továbbra is átlag alatti: 32,9 százalék.

Az RMDSZ szakértőinek becslése szerint a magyar részvétel – hasonlóan a 2009-es elnökválasztáshoz – elmarad az országos részvételtől, 30,7 százalékra becsülhető.

Sms-t küldött a Néppárt

A maszol.ro információi szerint feljelentetták az Erdélyi Magyar Néppártot vasárnap a Kolozs Megyei Választási Irodánál a kampánycsend megsértése miatt.

Ennek előzménye, hogy délelőtt Kolozs megyében több magyar nemzetiségű választópolgár is jelezte, szavazásra buzdító sms-eket kapott, amelyben a magyar párt jelöltjének neve szerepel. Ez az akció sérti a 370/2014-es számú, Románia államelnökének megválasztásáról szóló törvény rendelkezéseit.

Borboly a magyar jövőre szavazott

Csíkszeredában családja társaságában adta le szavazatát vasárnap délelőtt Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke az államelnök-választások első fordulójában.

BorbolyCsabaszavaz

A megyeitanács-elnöke a szavazás után a jelenlévő sajtó képviselőinek úgy nyilatkozott, hogy azt szeretné, ha mindannyiunk gyerekei és a családalapítás előtt lévő fiatalok biztos jövőt tervezhetnének itthon, szülőföldjükön.

Ponta magyar banneren is kampányol

Körösfőn fényképezték le Victor Ponta választási bannerét, amelyen a következő szöveg olvasható: Támogatta Körösfő szenyvíz-csatornázási munkálatait! A képet Sabin Gherman újságíró tette közzé Facebookján.

Ponta-magyarBanner

A jelenlegi államfő román nyelvű szlogenje egyébként a Büszkék vagyunk, hogy románok vagyunk (Mândri ca suntem români).

Tőkés is járt az urnánál

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Tőkés László európai parlamenti képviselő ma délben Nagyváradon adta le voksát a romániai államfőválasztás első fordulójában. Megismételte ezúttal is, hogy az ő opciója egyértelműen amellett az elnökjelölt mellett szólt, aki egyszerre képviseli a romániai magyar közösség általános és sajátos érdekeit, a nemzeti kisebbségek törekvéseit, ideértve az önrendelkezésüket, valamint a többségi nemzet számára is előnyös államreform, modernizáció, társadalmi-gazdasági felzárkózás eszméjét.

TokesLaszloSzavaz

A második fordulóban esedékes opcióját firtató kérdésre válaszolva Tőkés László kijelentette: mindenképpen egy európai végkifejlet érdekében és reményével fog szavazni két hét múlva is.

Sydneyben is lezárult a szavazás

Új-Zéland után az ausztrál fővárosban is leszavaztak a román állampolgárok. Monica Macovei (61 szavazattal) nyert, őt követi Klaus Johannis (51), harmadik helyen pedig Victor Ponta (13) található. Sydneyben nem voksoltak egyik magyar jelöltre sem.

Ponta vezet Johannis előtt

A Keresztény-Liberális Szövetség (ACL) által megrendelt exit-poll felmérés adatai szerint 13 óráig a következő volt a jelöltek támogatottsága: Victor Ponta 39, Klaus Iohannis 30, Monica Macovei 8, Călin Popescu Tăriceanu 5 és Elena Udrea 4 százalék – írja a hotnews.ro

Délben sem jobb a helyzet

A BEC közölte a 13 órás részvételi adatokat. Ezek szerint a választók 20,78 százaléka (3,78 millióan) adta le a szavazatát délután egyig. Öt éve 20,96 százalék szavazott 13 óráig – írja a maszol.ro.

A részvétel Erdélyben átlag alatti: 18,7 százalék. Szakértők becslése szerint a magyar részvétel elmarad az országos részvételtől, 17,6 százalékra becsülhető. Ez 15 százalékkal jelent alacsonyabb mozgósítottságot a magyarok körében, a lemaradás kicsivel kisebb a 2009-eshez képest.

Hargita és Kovászna megyékben enyhén magasabb a részvétel 2009-hez képest, Maros és Szilágy megyékben viszont lemaradás tapasztalható az 5 évvel ezelőtti államelnök-választáshoz képest.

Új-Zélandon leszavaztak már

Az időeltolódás miatt Új-Zélandon, Aucklandben lejárt a romániai elnökválasztás. A szavazás romániai idő szerint szombat este nyolckor kezdődött és vasárnap 7 órakor fejeződött be.

Klaus Johannis volt a befutó az új-zélandi románok között, a második helyen pedig Monica Macovei végzett, harmadik Elena Udrea lett. Victor Ponta csak a negyedik helyre elég szavazatot kapott. Kelemen Hunorra is voksoltak az új-zélandiak.

A legtovább az Amerikai Egyesült Államok nyugati partvidékén és Kanadában voksolnak majd, ott itteni idő szerint hétfőn 21 órakor jár le a szavazás.

Tömött sorokban várják, hogy szavazhassanak

A HotNews hírportál szerint sorban állnak a külföldi szavazókörzetekben a romániaiak, hogy leadhassák szavazatukat az államfőválasztáson.

KulfoldiSzavazok

Sorok alakultak ki Moldova Köztársaságban, Olaszországban és Németországban is. Az egyik legnagyobb tömeg az olasz fővárosban, az Accademia di Romania székháza előtt várakozott a délelőtt folyamán.

Lagziból mentek az urnához

Nem vicc, egy frissen összeházasodott pár férfi tagja reggel ment szavazni a főváros 26 számú iskolájában. Igaz, hogy szombat este még arra esküdtek fel, hogy egész életükben együtt lesznek, azért a férj legjobb barátjával voksolt vasárnap reggel.

„Az ara alszik, állapotos és fáradt, de én eljöttem, hogy eleget tegyek állampolgári kötelességemnek. Nem tudom, hogy mi lesz a választások után, de remélem jobb lesz a gyermekünknek, akit várunk" – fogalmazott a friss férj, Mihai Ene.

Mielőtt elhagyta volna a szavazókörzetet, a férj megölelt minden ott szolgálatot teljesítő személyt.

Nem a polgármesteri hivatal buzdít szavazásra

Jakab Attila Facebook-oldalán a következőket írta ki 12 óra után: „Két kiskorú lány, választói névjegyzékkel sétálgat a Bethlen-negyedben. Becsengetnek és a polgármesteri hivatal nevében arra kérik a lakókat, hogy menjenek szavazni."

SzavazasraBuzditok

Bálint Attila, a polgármesteri hivatal sajtószóvivője Jakab Attila Facebook-bejegyzésére reagálva elmondta a polgármesteri hivatal részéről senki nem csenget be, senki nem kéri a lakókat arra, hogy menjenek el szavazni. Ez mindenkinek a saját döntése, hogy elmegy szavazni, vagy nem megy el.

Ha szavazással kapcsolatos rendellenességeket észlelnek, akkor jelezzék azt nekünk, küldjenek fotót az esetről a szerkesztoseg@uh.ro emailcímre.

Ők dolgoznak vasárnap is

Az országban a belügyminisztérium csaknem 58 ezer alkalmazottja teljesít szolgálatot a választások zavartalan lebonyolítása érdekében. Ők nemcsak a 18 ezer szavazóhelyiség védelmét látják el, hanem az úgynevezett "választási turizmust" is megpróbálják megakadályozni: már a reggeli órákban több száz autóbuszt állítottak meg és vizsgáltak át, hogy kiszűrjék a választók csoportos utaztatását, amit a törvény tilt.

Komoly szabálysértésekről nem érkeztek jelentések, de több szavazóhelyiség vezetőjét is előállította a rendőrség: egy helyen az ellenőrző pecsét, másutt 400 szavazócédula tűnt el.

Vasárnap helyi idő szerint 21 óráig várják a szavazóhelyiségekbe a román állampolgárokat, hogy a következő öt évre megválasszák az ország elnökét. Amennyiben a 14 államfőjelölt egyike sem szerzi meg a névjegyzékben szereplő választók több mint felének támogatását, akkor november 16-án második fordulót rendeznek a két legtöbb szavazatot szerző jelölt részvételével.

Kelemen és Markó is pecsételt már

"A választás a magyar közösség jövőjéről szól. Most megmutathatjuk, hogy erős közösségként van beleszólásunk az ország sorsának alakításába" – jelentette ki vasárnap az RMDSZ Facebook-oldalának közlése szerint Kelemen Hunor államfőjelölt, amikor leadta szavazatát Csíkkarcfalván.

KelemenHunorSzavaz

"Egy olyan Romániára szavaztam, amely európai, demokratikus módon, egyenlő esélyeket biztosít minden állampolgára és az országban élő minden közösség számára, és amely lehetővé teszi, hogy ezek a közösségek szabadon érvényesíthessék a nyelvüket, a kultúrájukat. Én arra a jelöltre szavaztam, akinek volt és van egy ilyen programja" – mondta szavazata leadásakor Markó Béla szenátor.

Nem volt kedvünk szavazni reggeliben

Az országos átlagnál kisebb arányban járultak az urnákhoz a magyarlakta megyék választópolgárai vasárnap délelőtt az elnökválasztás első fordulójában, a székelyföldi megyék a sereghajtók között vannak a részvétel tekintetében – írja az MTI.

Délelőtt tíz óráig a választási névjegyzékben szereplő 18 millió 300 ezer választópolgár 6,55 százaléka adta le voksát. Az átlagnál nagyobb részvételt az ország déli részén, a Duna menti megyékben jegyezték fel (a legnagyobb arány, 8,86 százalék, Teleorman megyében volt), a legkisebbet pedig Erdélyben.

A legkevesebben Kovászna megyében szavaztak, itt a részvétel nem érte el 4,6 százalékot, de a többi, jelentős számú magyar lakossággal rendelkező megye is sereghajtók között van: Hargita megye hátulról a harmadik 4,8 százalékkal, Szatmár megyében pedig 5 százalékos volt a részvétel a reggeli órákban.

Szilágyi és Toró is voksolt

Szilágyi Zsolt államelnökjelölt szülővárosában, Nagyváradon adta le szavazatát. A Néppárt jelöltje elmondta: az autonóm régiók Romániáját támogatta szavazatával. „Arra voksoltam, hogy Románia egy normális, a régiók autonómiáját tiszteletben tartó ország legyen, ahol a nemzeti közösségek békés együttélése mindennél fontosabb érték" – nyilatkozta Szilágyi Zsolt.

SzilagyiZsoltSzavaz

Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke vasárnap reggel Kolozsváron szavazott. A pártelnök elmondta: voksával Románia föderalizációját, a történelmi régiók autonómiáját és a román-magyar viszony normalizálását támogatta.

Szombaton manipuláltak a szocialisták

Előre lepecsételt, a Victor Ponta nevét megjelölő szavazócédulákat osztottak ki a PSD-sek Vrancea megyében szombaton – írja a realitatea.net.

Amint elkezdődött a kampánycsend, Victor Ponta kampánycsapata Vrancea megyében ajtóról ajtóra járva, osztogatta, vagy minden postaládába tett a jelöltjük nevével előre lepecsételt szavazólapokat.

A szavazókat arról is „értesítették", hogy Victor Ponta nem fogja „elvágni" a nyugdíjakat, ahogy ezt a gonosz Băsescu-pártiak tették. A szórólapokon azt is megjegyezték, hogy Klaus Johannis is így fog eljárni, ha megválasztják.

Andreea Necula, a Vrancea megyei választási iroda szóvivője szerint nem tettek feljelentést ez ügyben, de az előre lepecsételt szavazólapok kiosztása törvénybe ütközik, mert kampánycsend van. Vrancea megyében egyébként több illegálisan kihelyezett választási panó elhelyezése ügyében elrendelte a megyei választási iroda azok eltávolítását, de ez nem történt meg.

A választás reggel 7 órakor elkezdődött – részvétünk annak a több százezer választási biztosnak és rendfenntartónak, akiknek hajnalban kellett felkelniük.

November 2-án több mint 18 millió román állampolgárt várnak az urnákhoz az államelnök-választáson. Hírfolyamunkban a csalásokról, mert ilyen is van, a jelöltek voksolásáról, és a részvételi arányról is olvashatnak.

Arról pedig, hogy hogyan kell szavazni, itt írtunk.

Kellemes vasárnapi húslevest

kívánunk minden kedves olvasónknak. A szerkesztőségből és a szavazókörzetek környékéről jelentkezünk egész nap abból a kivételes alkalomból, hogy ma dönti el Románia, ki lesz az elkövetkező öt évben az államfője. Részvételi arányokat, érdekes és érdektelen választással kapcsolatos híreket osztunk meg önökkel egész estig, az urnazárást követő exit-pollokig. És, ha a nap folyamán másodszor is rájön a politikusokra a nyilatkozhatnék, márpedig miért is ne jönne rájuk, arról is tudósítjuk önöket.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."