Itthon » Politika

Így szavazhatsz az államfőválasztáson

Mikor, hol és hogyan lehet szavazni a vasárnapi államelnök-választáson? Válaszok kattintás után!

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
László Szabolcs beszámol a helyi rendőrség tevékenységéről fotó: Dávid Anna Júlia

Élő közvetítés a májusi tanácsülésről

Hol az arany? Ezen a csütörtökön, valószínűleg az...
fotó: Gál Előd

Két évig nekünk és értünk dolgozik az RMDSZ

Nem mi vettük fel, önként jelentkeztek. Meg vagyunk...
fotók: Gál Előd

Derzsi vagy Sinka?

Puszta kézzel csaptak össze a helyi...

ValasztasiPecset2
Vasárnap pecsételünk!
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. november 02., 10:26
0 hozzászólás. 

Vasárnap, november 2-án reggel 7 órakor megkezdődött a romániai elnökválasztás. A nap folyamán, este 9 óráig 18.313.698 választásra jogosult állampolgárt várnak a szavazóurnákhoz. Amennyiben egyik jelölt sem szerez abszolút többséget (a szavazatok legalább felét), november 16-án az első forduló két legeredményesebb jelöltjének részvételével második fordulót tartanak.

A szavazókörzetekben egy VOTAT feliratú pecsétet kap az állampolgár, amelyet az érvényes szavazáshoz a választott államelnök-jelölt nevét tartalmazó négyzetbe kell ütnie. Érvénytelennek számítanak azok a szavazócédulák, amelyeken a pecsét teljes terjedelmében nem a négyzetben van, egynél többet, vagy egyetlen pecsétet sem tartalmaz. A szavazásnál hibázni csak egyszer lehet, ez esetben a rossz szavazólapot át kell adni a választási bizottság elnökének, aki érvényteleníteni fogja azt.

Amennyiben valaki rendellenességet tapasztal a választások kapcsán, jelentenie kell a 112-es sürgősségi hívószámon.

A székelyudvarhelyi lakosok a városban csak a lakcímük szerint meghatározott szavazókörzetben szavazhatnak. Más településen tartózkodó és szavazni vágyó, székelyudvarhelyi lakcímmel rendelkező személyek az általuk választott bármelyik szavazókörzetben voksolhatnak. Ez esetben egy nyilatkozatot kell kitölteniük saját felelősségükre arról, hogy máshol nem szavaztak vagy szavaznak.

Túlóráznak a lakossági nyilvántartóban

Voksolni személyazonossági igazolvánnyal lehet, vagy ideiglenes személyazonosságival.

A lakosságnyilvántartó iroda (Kossuth Lajos utca, 20. szám) november elsején (8-16 óra) és november másodikán (8-21 óra) is nyitva tart. Az iroda munkatársai hosszabbított programmal foglalkoznak szombat-vasárnap is a csütörtökig igényelt személyazonossági igazolványok kiadásával.

Azoknak a betegeknek, mozgáskorlátozottaknak, akik november 1-jén 18-20 óra között orvosi igazolással ellátott kérést adtak le abban a szavazókörzetben, ahová lakcímük alapján tartoznak, mozgóurnát biztosítanak.

A szavazókörzetek és az ezekbe besorolt utcák listája megtalálható ide kattintva.

Băsescura már senki sem szavaz

Az elnökválasztás közvetlen és titkos szavazással történik. Románia alkotmányának 83. cikke szerint az államfő mandátuma öt évre szól. Traian Băsescu jelenlegi államfő hivatali ideje december végén jár le. Mivel őt már kétszer megválasztották elnöknek, a 2014-es választáson nem indulhat.

A megválasztott elnök december 22-én kezdi meg ötéves mandátumát.

A Központi Választási Iroda (BEC) sorshúzással döntött a jelöltek sorrendjéről, amely a következő:

Kelemen Hunor (RMDSZ), Klaus Johannis (Keresztény-Liberális Szövetség), Dan Diaconescu (Dan Diaconescu Néppártja), Victor Ponta (PSD–UNPR–PC választási szövetség), William Brânză (Román Ökológus Párt), Elena Udrea (Népi Mozgalom Pártja), Mirel Mircea Amariței (Prodemo), Teodor Meleșcanu (független), Gheorghe Funar (független), Szilágyi Zsolt (EMNP), Monica Macovei (független), Constantin Rotaru (Szocialista Alternatíva Pártja), Călin Popescu Tăriceanu (független), Corneliu Vadim Tudor (Nagy-Románia Párt).



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."