Döntetlenre állnak - percről percre

Tüntetnek a nagyvárosokban. Johannis köszöni a hősiességet, Ponta az erőt. Hogy ki nyert ma, az a jövő hét titka.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

PontArt: művészkednek a Johannis-szavazók fotó: Facebook
PontArt: művészkednek a Johannis-szavazók fotó: Facebook
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. november 16., 11:37
0 hozzászólás. 

Szép napot és jó szavazást kívánunk, ha nem is percről percre, de legalább óránként jelentkezünk a november 16-i államfőválasztás második fordulójáról. Két, szinte egyenlő esélyekkel induló jelölt, Ponta és Johannis közül választjuk ki vasárnap kilencig Traian Băsescu jelenlegi államfő utódját.

Amennyiben időrendi sorrendben olvasnád a nap eseményeit, görgess az oldal aljára. Holnap jelentkezünk a közel végleges eredményekkel. Közvetítésünk véget ért, jó éjt mindenkinek.

Jobbra szavaztak az udvarhelyiek

22:40 Az elsődleges eredmények szerint Udvarhelyszéken 47 741 szavazó voksolt, míg Udvarhelyen a részvételi arány 48,35 százalék, ez városszerte 15 563 leadott voksot jelent.

Udvarhelyen az az arány 90 Johannis és 10 százalék Ponta. További részletek itt.

A külföldiekért tüntetnek

22:24 Bukarestben és az ország több nagyvárosában utcára vonultak az emberek Victor Ponta ellenes jelszavakat skandálva. Bukarestben különböző hírforrások szerint 1500-4000-en vonultak a PSD székház közelébe, ám a csendőrök feltartóztatták őket. "Ponta, nici nu ştii cât de mic începi să fii", azaz "Ponta, nem is tudod, milyen kicsi kezdesz lenni " – kiabálták a demonstrálók.

tüntetés

Iași-ban spontán gyűlt össze mintegy 150 ember az Egyesülés téren, hogy a külföldön szavazókkal szolidarizáljon. Brassóban, Temesváron és Szebenben is tüntetések zajlanak. Kolozsváron is több ezren összegyűltek a főtéren, hogy Johannis győzelmét ugrálva ünnepeljék. Majd átvonultak a Bocskai (Avram Iancu) térre.

PSD-alelnök: Ponta kis különbséggel nyert

22:05 Tanulva az öt évvel ezelőtti pezsgővisszadugásos esetből, a PSD óvatosan nyilatkozik. Dragnea szerint szoros az állás, a PSD álláspontja, hogy kis különbséggel Victor Ponta a nyertes. Épp ezért kérik a szavazókörzetekben felügyelő kollégáikat, hogy legyenek türelemmel, legyenek figyelmesek a szavazatok megszámlálásának végéig, mert a „másikok" mindenre képesek.

Ponta: ma erőssé tettük Romániát

22:00 A jelenlegi miniszterelnök, a PSD-jelöltje nem nyilatkozott az exit-poll eredmények után, viszont Facebook oldalán közzétett egy képet, amin megköszöni a támogatást és azt írja, hogy ma erőssé tettük Romániát.

Ponta-koszonet

Johannis: a mai nap hősei voltatok

21:50 Klaus Johannis megköszönte a románoknak, hogy ennyien elmentek szavazni, és 25 év után megküzdöttek a szavazati jogért.

A 21 ória exit poll-ok nyilvánosságra hozatala után nyilatkozott az ACL jelöltje, Klaus Johannis. "Kedves románok! A mai nap hősei voltatok! A szavazás fenomenálisan zajlott, tömeges részvétellel. Köszönöm, hogy kimentetek megválasztani Románia elnökét" – mondta a jobboldali elnökjelölt.

Kérte a kormányt, hogy hosszabbítsa meg a szavazás idejét a külföldön élő románok számára.: "– Külön gondolok a külföldön szavazókra, akik annak ellenére is voksoltak, hogy hosszú órákat kellett várakozniuk. Különleges nap ez a mai 25 évvel a romániai forradalom után: az emberek kimentek, hogy harcoljanak a szavazati jogukért. A mai nap tétje a szavazáshoz való jog volt. Kérem a kormányt, hogy most, a tizenkettedik órában hosszabbítsa meg a külföldi választásokat, minimális tiszteletet adva azoknak a románoknak, akik szavazni akarnak".

Arra a kérdésre, hogy izgatott-e a választások eredményei miatt, Johannis azt válaszolta: az Alkotmánybíróság végleges döntéséig izgulni fogok. Az elnökválasztás eredményeit ugyanis az Alkotmánybíróság érvényesíti.

Többen szavaztunk, mint kéthete

21:50 A BEC előzetes adatai szerint a választásra jogosultak 62,02%-a vett részt az elnökválasztás második, november 16-i fordulóján - ez közel 10 százalékkal több, mint az első fordulóban.

Nem tudni ki nyerte az elnökválasztást

21:40 A vasárnap este közzétett exit pollokból nem derült ki egyértelműen, hogy Ponta vagy Johannis győzött az elnökválasztáson. Részletek itt.

21 órakor bezártak a szavazókörzetek. Hamarosan a 21 órás exit poll eredményekkel jelentkezünk.

Fifti-fifti az állás

21:00 50-50 százalék volt a Gândul és a stiripesurse.ro szerint is 18 órakor a két jelölt támogatottsága. Mindként portál a jobboldal (ACL) által megrendelt felmérést idézte, de ennek adatait megerősítette egy harmadik exit-poll felmérés is.

Gyűlnek a voksok Udvarhelyen

20:20 Udvarhelyszéken 42,7 százalékos volt a szavazókedv 19 órakor. Székelyudvarhelyen ez az arány 43,26 százalék. Részletekért ide érdemes kattintani.

20:02 A BEC 19 órás jelentése alapján a legmagasabbak a részvételi arányok Ilfov (73,66%), Olt (64,82%), Kolozs (64,66%), Szeben (63,09%) és Giurgiu (63,01%) megyékben. A legkevesebben Hargita (44,21%), Kovászna (46.43%), Szatmár (50.20%), Vaslui (51.17%) és Máramaros (53.20%) megyékben szavaztak.

19:36 A stiripesurse.ro információi szerint Klaus Johannis egyre többet lefarag hátrányából Victor Pontával szemben. A 11 órai 61-39, 14 órai 54-46 százalékos szavazatarányhoz képest 18 órakor már 51-49 százalékot jósoltak, igaz, még mindig Ponta javára. Victor Ponta 50,6 százalékon áll, Klaus Johannis 49,4 százalékon a 18 órás exit-pollnál - írja a realitatea.net.

Az arány még javulhat Johannis javára, hiszen a városiak, akik között több a Johannis-szavazó, általában csak a délutáni órákban mennek el voksolni. Az eredmények közlése után az Antena 3 televízió azzal riogatja az embereket, hogy menjenek szavazni, ha nem akarják, hogy a Băsescu-éra tovább folytatódjon.

19:32 Este hét óráig 58,65 százalékos volt a részvétel, több mint 10 és fél milló állampolgár élt szavazati jogával.

Mégis hosszabbítsanak

Világszerte hosszú sorok vannak továbbra is a szavazókörzetek előtt. New Yorkban például ennyien várakoznak:

Angela Filote, az Európai Bizottság nagykövete 7 órát várakozott Belgiumban, hasonlóan tett Dacian Ciolos, volt agrárminiszter is. Traian Băsescu összehívta a kormányt, hogy sürgősségi kormányrendelettel hosszabbítsák meg a választások határidejét 24 óráig.

Johannis hat országban nyert

18:30 Japánban, Kínában, Dél-Koreában, Észak-Koreában, Ausztráliában és Új-Zélandon is megnyerte a választást Klaus Johannis az államfőjelölt hivatalos Facebook-oldalán közzétett információk szerint. Új-Zélandon 330-ból 303-an , Észak-Koreában 9-ből hatan rá szavaztak. A többi országból egyelőre nincs adat.

ElsoSzavazo

Dan Coroian Vlad az első szavazat leadójának fényképe pedig közben meghódította az internetet. Ő Új-Zélandon, Aucklandban voksolt és így üzent.

Hosszabbításon vitatkoznak

18:10 A külföldi szavazóköröknél a román média szerint sokhelyütt hosszú sorok alakultak ki, és kérdéses, hogy sikerül-e minden sorban állónak leadnia voksát urnazárásig. A szavazókörök mindenütt helyi idő szerint 21 óráig tartanak nyitva. Teodor Meleșcanu külügyminiszter közölte, hogy vasárnap a nap első felében több mint háromszor annyian voksoltak külföldön mint a november 2-ai első fordulóban.

Közben Rareș Bogdan újságíró Facebook-oldalán felszólította a külföldön szavazókat, hogy tartsanak ki a külképviseletek előtt, mert 21 órakor kerítésekkel körbekerítik a kialakult sorokat, így mindenkinek lesz esélye szavazni. A Központi Választási Irodától származó információi szerint a külföldi szavazóirodák nem zárnak be addig, míg az utolsó szavazó le nem adta a voksát - írja a transindex.ro. A Központi Választási Iroda nem ment bele a hosszabbításba.

Udvarhelyen továbbra is magas a részvétel

17:50 Udvarhelyszéken 32,38 százalék volt a részvételi arány, míg Székelyudvarhelyen 33,08 százalékos volt a szavazókedv. Részletek itt.

Borboly a meggyőződésére bízta a szavazást

17:20 Hargita Megye Tanácsa és a Csíki Területi RMDSZ elnöke, Borboly Csaba 16 órakor szavazott a csíkszeredai József Attila Általános Iskolánál.

Úgy szavaztam, mint minden erdélyi magyar, meggyőződésem szerint! – nyilatkozta az elnök.

Mint elmondta, már évekkel korábban szorgalmazta, hogy az elnökválasztás második fordulójában ne ajánljon senkit az RMDSZ, így a román jelöltek meg kell dolgozzanak a magyar szavazatokért. És választás után is úgy kell dolgozzanak, hogy tudják, a következő választáson is meghatározóak lesznek a magyar szavazatok, és a magyarok meggyőződésük szerint fognak voksolni, tette hozzá.

Majdnem 45 százalékos a részvétel

17:00 16 óráig 44,5 százalékos volt a részvétel az államfőválasztás második fordulójában a BEC adatai szerint.

7 240 981 személy a lakhelyén, 813 148 személy pótlistán voksolt, a mozgóurnát 81 342-en vették igénybe.

Az első fordulóban 16 órakor 35,10 százalékos volt a részvételi arány, a 2009-es államfőválasztás második fordulójában ugyaneddig az időpontig a választók 40,10 százaléka voksolt.

Udvarhelyszék és Udvarhely is jobban voksol

16:30 A 15 órás adatok alapján Udvarhelyszéken a szavazóképes állampolgárok 24 százaléka volt voksolni, míg két héttel ezelőtt ez az arány 22,41 százalék volt.

Székelyudvarhelyen délután háromig 24,4 százalék szavazott, ez 7 százalékkal jelenet nagyobb szavazókedvet, mint az első fordulóban.

Udvarhelyszéken a leggyengébb részvételi arány Szentábrahámon volt, ott háromig 15,7 százalék ment el szavazni, hasonlóan kevesen voksoltak Lövétén (15,8) és Kápolnáson (16,7).

Nagy volt a szavazókedv Homoródszentmártonban itt a szavazóképes állampolgárok 33,4 százalék élt állampolgári jogával. Szintén a pozitív statisztikát erősíti Székelyvarság (32) és Fenyéd (31) is.

Ponta már alig vezet

15:30 Victor Ponta 54 százalékon, Klaus Johannis 46 százalékon állt vasárnap 14 órakor az elnökválasztás vasárnapi második fordulójában a jobboldali Keresztény-Liberális Szövetség (ACL) által megrendelt exit-poll felmérés szerint.

Az adatokat ezúttal is a stiripesurse.ro szivárogtatta ki. Mint ismert, a Szociáldemokrata Párt (PSD) által megrendelt exit-poll szerint 11 órakor Victor Ponta támogatottsága még 61 százalékos volt. Johannis várhatóan még lefarag a hátrányából délután, amikor növekszik a részvétel a városokban.

Ausztráliában tarolt Johannis

14:30 Az ACL-jelöltje a voksok 94 százalékát gyűjtötte be Ausztráliában. Új-Zélandon is lezárult már a szavazás, itt szintén a jobboldal nyert. Erről maga Johannis számolt be a Facebookján.

Árcsökkentést kapsz, ha szavaztál

14:00 Egy online, elektronikai cuccokat és kütyüket forgalmazó üzlet 20 százalékos árcsökkenést ad azoknak, akik voltak vasárnap voksolni. A szavazók úgy bizonyíthatják mindezt, hogy elküldik egy fotón a személyi igazolványuk hátoldalát, melyen szerepel a választási pecsét.

Többen szavaztak

13:30 A BEC adatai alapján a részvétel 27,11 százalékos volt 13 órakor. Ez az arány már három százalékponttal nagyobb, mint a 2009-es második fordulóban. Akkor 13 órakor 24 százalékos részvételi arányt mértek. Továbbra is a déli megyék a listavezetők a részvétel tekintetében: Ilfov: 32,17, Olt: 31,66, Teleorman: 31,1, Konstanca: 30,99, Mehedinti: 30,74, Dolj: 30,53 százalék. Az utlsó helyezettek: Máramaros: 22,94, Maros: 22,91, Szatmár: 21,49, Kovászna: 19,01, Hargita: 18,43 százalék.

Pontánál csak a szegénységet utáljuk jobban

13:00 Erre enged következtetni az oldalunkon közzétett szavazás végeredménye. Nálunk Klaus Johannis óriási előnnyel előzött meg minden más opciót: az ACL jelöltjére 398 voks érkezett. Arra a kérdésre, hogy kit kellene támogatnia az erdélyi magyarságnak a második fordulóban, 81-en válaszolták azt, hogy egymást. A szomáliai gyerekek 27 szavazatot gyűjtöttek be, míg Victor Pontára 24-en voksoltak. Elkeserítő, de a szegényeket az olvasóink elenyésző része támogatná, rájuk mindössze 17-en szavaztak.

A következő kérdésünk az, hogy kire szavaztál. Szavazni pedig itt lehet.

Egyelőre Ponta vezet

13:00 Victor Ponta 61, Klaus Johannis 39 százalékon állt a 11 órás, a PSD által megrendelt exit-poll szerint. Reggel kilenc órakor Ponta 64, Johannis 36 százalékon volt.

Blaga tovább tartaná nyitva a külföldi szavazókörzeteket

12:30 A PDL elnöke voksolás után megjegyezte, „kéréssel fordultunk az Országos Választási Irodához (BEC), hogy ott, ahol az emberek nagy erőfeszítéseket tettek, hogy több száz kilométerről elmenjenek szavazni, tovább tartsanak nyitva a szavazókörzetek".

A BEC jelezte, hogy megkapták a kérést, és emlékeztetett, hogy a Traian Băsescu menesztésére kiírt 2012-es népszavazáson a kormány sürgősségi rendelettel meghosszabbította a külföldi szavazókörök nyitva tartását.

Nagyobb részvétel, hosszabb sorok

12:00 Az első fordulónál lényegesen magasabb részvétellel kezdődött meg az elnökválasztás második fordulója: a külföldi szavazóköröknél és számos belföldi szavazóhelységnél sorok alakultak ki.

Hatalmas sorok állnak már hajnal óta a külföldi szavazóköröknél: a hírtelevíziók beszámolói szerint Párizsban több ezer ember áll sorban a román nagykövetség előtt, Londonban és Münchenben már szombat estétől sorok alakultak ki a román szavazóköröknél.

Biró Zsolt Erdélyre voksolt

11:30 Az "európai értékekre, Erdély és Székelyföld jövőjére" szavazott Biró Zsolt az MPP elnöke. „Ma eldől, hogy huszonöt év alatt meddig jutottunk a rendszerváltás rögös útján. Azt szeretném, ha ezt minél többen megértenék és ezzel a felelősségtudattal felvértezve minél többen élnének állampolgári jogukkal" – nyilatkozta.

Tőkés és Pontáék is szavaztak

11:15 Igaz, nem egy helyen, és vélhetően nem is ugyanarra a jelöltre. Tőkés László Nagyváradon voksolt.

Tokes-szavaz

A közlemény szerint nem titok, hogy kire: „az erdélyi magyarság egységesen felsorakozik Klaus Johannis elnöksége mellett."

Daciana-Ponta

A jelenlegi államfő feleségével ment voksolni és kijelentette: „Isten velünk fog tartani."

Kevesen, de mégis többen

11:00 Országosan 8,52 százalék volt a részvételi arány reggel tíz óráig, míg az öt évvel ezelőtti urnazáráskor ez az arány 7,52 százalékos volt.

Székelyföldön volt a legalacsonyabb a részvétel reggel tíz óráig az elnökválasztás második fordulójában a Központi Választási Iroda hivatalos adatai szerint.

Hargita megyében reggel tízig 4,69, Kovászna megyében 5,28 százalék adta le a szavazatát. A déli országrészben a már megszokott módon a legnagyobb a szavazási kedv: Teleormanban 11,33, Olt megyében 11,68 százalékos a részvétel. Két hete Hargita megyében 4,84, Kovászna megyében pedig 4,59 százalékos volt a részvételi arány tíz óráig.

Öt évvel ezelőtt, urnazáráskor 56,99 százalékos volt a szavazókedv. Urnazárásig 2009-ben Hargita megyében 36,98, Kovászna megyében 37,61 százalék szavazott.

A most vasárnapi adatok azonban mindkét megyében meghaladják az öt évvel ezelőtt reggel 10 órakor jegyzett részvételi arányt.

Kinyílt a bazár

10:00 Reggel hét órakor kinyitottak a szavazóhelyiségek vasárnap mintegy 18,3 millió román állampolgár számára, hogy megválasszák az ország államfőjét a következő ötéves időszakra.

A november 2-án lebonyolított első forduló után két jelölt maradt versenyben: egyikük Victor Ponta jelenlegi szociáldemokrata miniszterelnök, a másikuk pedig Klaus Johannis, az ellenzéki Keresztény-Liberális Szövetség (ACL) államfőjelöltje, Nagyszeben szász polgármestere. Kettejük közül választja meg az ország vasárnap a tíz év után leköszönő Traian Băsescu államfő utódát.

Az elnökválasztáson hat közvélemény-kutató cég készít országos exit pollt. A választóhelyiségekből távozók nyilatkozatai alapján készülő becsléseket a vasárnap esti urnazáráskor ismertetik a hírtelevíziók.

Az első részeredményeket hétfő hajnalban teszi közzé az országos választási iroda.

Feszült a hangulat a diaszpórában

10:00 Belföldön 18 ezer 500, külföldön pedig kevesebb mint 300 szavazóhelyiséget rendeztek be. A külföldön élő román állampolgárok számát a hatóságok több mint hárommillióra becsülik.

A vasárnapi voksolást feszült várakozás előzi meg, miután az első fordulóban sorok alakultak ki a külképviseleteknél és sokan nem tudtak szavazni. A két forduló között az ország nagyvárosaiban kormányellenes tüntetéseket szerveztek, amelyek résztvevői azzal vádolták a szociáldemokrata Ponta-kormányt, hogy szándékosan akadályozza a - többnyire a jobboldalt támogató - külföldön élő románok szavazását.

A demonstrálók azt követelték, hogy a külügyminisztérium növelje meg a külföldi szavazókörök számát, de a külügyminiszter inkább lemondott hivataláról, arra hivatkozva, hogy ez törvénytelen lenne. Az országos választási iroda cáfolta, hogy jogi akadálya lett volna újabb külföldi szavazókörök létesítésének.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."